Bit pazarı yer istiyor

Diyarbakır'da bir süredir salgın nedeniyle kapalı olan "Bit Pazarı"nın, kentte kontrollü normalleşmeye geçilmesine rağmen açılmasına izin verilmemesine tepki gösteren pazarcılar, yüzlerce esnafın geçim kaynağına engel olunduğunu söyledi.

Bit pazarı yer istiyor

Diyarbakır Valiliği, salgın nedeniyle halk arasında "Bit Pazarı" olarak bilinen ve 2'nci el ürünlerin satıldığı pazar hakkında 7 Haziran 2020 tarihinde kaldırma kararı almıştı.

Kentte normalleşmeye dönülmesinin ardından dün sabah Koşuyolu Parkı alanına tezgâh açmak isteyen pazarcılar zabıta ve polis ekiplerinin engeliyle karşılaştı.

Yaklaşık 460 esnafın tezgâhı bulunan pazarcılar, duruma tepki gösterirken esnaf adına konuşan Diyarbakır Bit Pazarı Esnafı Derneği Başkanı Özgüner İlkkılıç, yetkililerden pazar yeri talep etti.

Kimsenin kendilerine yardımcı olmadığını belirten İlkkılıç, maddi imkânı bulunmayanların Bit Pazarı'ndan ceplerine uygun fiyatta ürün bulabildiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan, kendisi bizzat Diyarbakır Sur İçi mağdurlarının sıkıntılarının giderileceğini söylemişti. Fakat Sur İçi mağduru olarak mağduriyetimiz giderilmedi. Hangi yetkili mecraya gittikse ve bize denilenleri yaptıksa da muhatap alınmadık. Buradaki esnaf, Diyarbakır Bit Pazarı Esnafı Derneği üyeleridir. Bir derneğin bu duruma gelmesini ve buradaki esnafın mağdur olmasını hiç kimse istemez. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesi hususunda yardım istiyoruz."

"HAFTANIN BİR GÜNÜNDE KURULAN BİT PAZARI'NDA 460 ESNAF TEZGÂH AÇIYOR"

Bit Pazarı esnafı olarak tüm yetkili belediyelere müracaat edip yer tahsisi talebinde bulunduklarını söyleyen İlkkılıç "Yaklaşık 4 yıldır biz Koşuyolu Parkı'nın içerisinde pazarımızı kuruyorduk. Ama şimdi yerimiz olmadığından dolayı pazarımızı kuramıyoruz. Haftanın bir gününde kurulan Bit Pazarı'nda 460 esnaf tezgâh açıyor. Bu 460 esnafı kimse mağdur edemez. Biz burada bizlere yer verilmesinin dışında başka bir şey istemiyoruz." diye belirtti.

"BİT PAZARI'NA HAKİMİNDEN SAVCISINA KADAR HER KESİMDEN VATANDAŞ GELİYOR"

Diyarbakır'da Bit Pazarı'nın kültür haline geldiğini ve tarihi olduğunu ifade eden İlkkılıç, "Bit Pazarı'na hakiminden tutun savcısına kadar her kesimden vatandaş geliyor. Bit Pazarı bir tarih haline gelmiştir. Kimsenin bu tarihi bozmaya hakkı yoktur. Her ilde olduğu gibi burada da kuruluyor. Bütün belediye ve kamu kuruluşlarına gittik. Fakat hiç kimse bizleri muhatap almadı. Dernek olarak da gitmemize rağmen muhatap alınmadık. Buradaki esnafın hiç mi kıymeti yok? Yetkili mercilerin bizleri duymaları için ne yapmamız gerekiyor? Bizlerden ne yapmamızı istiyorlar?" şeklinde konuştu.

"TÜM YETKİLİLERE GİTMEMİZE RAĞMEN HİÇBİR SONUÇ ALAMADIK"

Kendilerine çözüm gösterilmesini isteyen İlkkılıç, "Bizlerden ne istiyorlarsa yapmaya hazırız. Bizler mağduriyetimizin girdirilmesini için yer tahsis edilmesini istiyoruz. Kurulan Bit Pazarı 81 ilde olduğu gibi Diyarbakır'da da kuruluyor. Her tarafta 2 ya da 3 günde bir kurulan pazarı biz haftanın bir günü 4 saat kuracağız. Ayrıca yer ücretimizi ve vergimizi de veriyoruz." dedi.

Yetkililerden destek isteyen İlkkılıç, "Sadece bir yetkilinin Diyarbakır Bit Pazarı kurulmasına destek açıklamasını bekliyoruz. Fakat Vali'den tutun tüm yetkililere gitmemize rağmen hiçbir sonuç alamadık. Pazarımızın kurulması için ne yapmalıyız?" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz