Buğdayın ıslah süresi 15 yıldan 5 yıla düşecek

Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde (UTAEM) kurulan "iklim odaları" sayesinde buğdayın ıslah süresi 15 yıldan 5 yıla düşecek.

Buğdayın ıslah süresi 15 yıldan 5 yıla düşecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün "Kalkınma Ajansları Kovid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık" programı kapsamında GAP UTAEM tarafından "Tohumluk Üretiminde Sürdürülebilir Salgın Yönetim Sistemi Kurulması" projesi hazırlandı.
Proje doğrultusunda GAP UTAEM'de tarımsal tohumların hızlı bir şekilde ıslah edilerek yeni çeşitlerin geliştirilmesi için 3 iklim odası oluşturuldu.
Karacadağ Kalkınma Ajansının mali desteğiyle, tüm olumsuz koşullardan arındırılmış, nem, ışık ve sıcaklığın ayarlanabildiği iklim odalarında uzmanlar eşliğinde ıslah çalışmaları yürütülüyor.
Bu sayede arazi koşullarında buğday çeşidine göre 15 yılda gerçekleştirilen ıslah çalışmaları artık 5 yılda sonuçlanabilecek.
Odalarda 21 saat led ışık altında ve 25 santigrat derece ışıklı periyotta, 3 saat karanlık ve 18 santigrat derecede yetiştirilen bitkiler, 50 ila 80 gün aralığında hasat edilebilecek.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, ajans olarak 2009 yılından bu yana Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın ekonomik ve sosyal kalkınması adına birçok projeye destek verdiklerini söyledi.
GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli de bitkisel üretimde tedarik zincirinin en önemli halkasının tohumluk üretimi olduğunu ve bu tohumlukların hızlı bir şekilde üretilmesi gerektiğini söyledi.
GAP UTAEM'de ziraat yüksek mühendisi Mustafa Okan, bölgeye ait yıllardır çiftçi elinde tarımı yapılan 110 yerel makarnalık köy çeşidi üzerinde çalıştığını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz