BÜŞRA’YA NE OLDU?

Büşra bebek soruşturmasında yeni şüpheli. Kardeşleri teşhis etti, Diyarbakır’da yakalandı.

BÜŞRA’YA NE OLDU?

Sivas’ın Divriği ilçesinde 10 Eylül’den bu yana kayıp olan 11 aylık Büşra Balıkçı’yı arama çalışmaları sürerken soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Devlet korumasına alınan kardeşlerin ifadelerinde, Büşra’nın babasının borcuna karşılık Mehmet K. isimli kişi tarafından çadırdan alınıp götürüldüğü öne sürüldü. Çocukların fotoğraflar üzerinden Mehmet K.’yi teşhis etmesinin ardından şüpheli Diyarbakır’da gözaltına alındı ve Sivas’ın Divriği ilçesine getirildi. Soruşturma kapsamında anne ve babanın da aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklandı.

 

Remzi ETİĞ

DİYARBAKIR(SÖZ)-Sivas'ın Divriği ilçesinde 7 gündür kayıp olan 11 aylık Büşra Balıkçı soruşturması sürerken, koruma altına alınan ailenin diğer çocuklarının ifadelerine başvuruldu. Çocukların ifadelerinde kardeşleri Büşra’yı çadırdan alıp götürdüğünü ileri sürdükleri Mehmet K., Diyarbakır'da gözaltına alındı.

  •                 
  •                 
  •                     27 yaşındaki Elif Balıkçı, 10 Eylül gecesi saat 22.00 sıralarında 11 aylık kızı Büşra Balıkçı’nın kaybolduğunu bildirerek jandarmaya ihbarda bulundu. İhbarın ardından bölgede geniş kapsamlı arama çalışması başlatılırken, Divriği Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da soruşturma açıldı.

Soruşturmanın ilk aşamasında gözaltına alınan anne Elif Balıkçı, verdiği ilk ifadede kızının para karşılığında satıldığını öne sürdü. Daha sonra ifadesini değiştiren anne, Büşra’nın eşi Yusuf Balıkçı tarafından öldürülerek kayalık araziye bırakıldığını iddia etti.

Elif Balıkçı, eşinden şikâyetçi olduğu ifadesinde, “Çocuğumu babası Yusuf öldürüp çadırların yukarısında, 1-2 kilometre mesafede bulunan taşlık araziye götürdü ve bıraktı” iddiasında bulundu.

10 kişi gözaltına alındı

Soruşturma kapsamında anne Elif Balıkçı ve baba Yusuf Balıkçı’nın yanı sıra bazı akrabalar, jandarmaya ihbarda bulunan kişi, veteriner Mehmet Ç. ve şüpheli sorular sorduğu belirlenen Mehmet D.’nin de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.

Şüphelilerden veteriner Mehmet Ç. adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Büşra’nın 4 kardeşi 13 Eylül’de devlet korumasına alınarak Sivas 4 Eylül Çocuk Evi’ne yerleştirildi.

Kardeşlerin ifadeleri soruşturmanın seyrini değiştirdi

Soruşturmanın seyrini değiştiren gelişme ise çocukların uzmanlar eşliğinde verdiği ifadelerle ortaya çıktı.

16 Eylül’de sosyal çalışmacı eşliğinde dinlenen R.B. ve H.B., babalarının borçlu olduğu Mehmet K. isimli kişinin çadıra girerek uyuyan kardeşleri Büşra’yı alıp götürdüğünü söyledi.

9 yaşındaki R.B., Büşra’nın kaybolduğu gece çadıra bir aracın geldiğini, daha önceden tanıdığı mavi kazaklı Mehmet isimli kişinin çadıra girerek uyuyan kardeşini kucağına alıp götürdüğünü anlattı.

R.B.’nin ifadesine göre babası Yusuf Balıkçı’nın borçları bulunuyordu. Babasının, Büşra’yı Mehmet’e vereceğini söylediğini belirten çocuk, annesinin buna karşı çıktığını ve ağladığını, ancak babasının borçların kapatılması gerektiğini söylediğini aktardı.

R.B., Mehmet K.’nin daha önce aileye, “Kararınızı verin, yakında gelip alıp Diyarbakır’a götüreceğim” dediğini ileri sürdü.

Fotoğraflardan Mehmet K.’yi teşhis ettiler

Çocukların ifadelerinin ardından uzmanlar tarafından kendilerine gösterilen fotoğraflarda R.B. ve diğer kardeşlerin, Büşra’yı çadırdan alıp götürdüğünü söyledikleri kişinin Mehmet K. olduğunu teşhis ettiği belirtildi.

H.B. de benzer şekilde bir kişinin Büşra’yı battaniyeye sararak götürdüğünü ve olayın babasının borçlarıyla bağlantılı olduğunu duyduğunu ifade etti.

Çocukların teşhislerinin ardından Mehmet K. dün Diyarbakır’da yakalanarak gözaltına alındı.

Sivas’a getirildi, sağlık kontrolünden geçirildi

Büşra’nın kardeşlerinin ifadeleri doğrultusunda Diyarbakır’da gözaltına alınan Mehmet K., işlemleri için Sivas’ın Divriği ilçesine getirildi.

Mehmet K., ifade işlemleri öncesinde Divriği Sadık Özgür Devlet Hastanesi’ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi. Şüpheli, sağlık kontrolünün ardından sorgulanmak üzere İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü.

Anne yeniden ifade değiştirdi

Yeni gelişmenin ardından anne Elif Balıkçı’nın da savcılıkta yeniden ifadesine başvuruldu.

Balıkçı, oğlunun kendisine Büşra’nın çadırdan götürüldüğünü anlattığını, ancak Mehmet K.’nin bebeği çadırdan alıp götürdüğünü kendisinin görmediğini söyledi.

Eşi Yusuf Balıkçı’nın Mehmet K.’ye borcu olduğunu ve Mehmet K.’nin borcunu sürekli istediğini bildiğini belirten Elif Balıkçı, daha önce verdiği ifadeleri ise eşi Yusuf Balıkçı ile ablası Rahime Budak’ın yönlendirmesiyle verdiğini iddia etti.

Anne Balıkçı, kızının halen yaşıyor olabileceğini de öne sürdü.

Baba suçlamaları reddetti, eşini işaret etti

Tutuklanan baba Yusuf Balıkçı ise savcılıkta verdiği ifadede suçlamaları kabul etmedi.

Hayvanlarını otlatmaktan döndüğünde kızının kaybolduğunu öne süren Balıkçı, Büşra’yı para karşılığında kimseye vermediğini ve öldürerek araziye bırakmadığını savundu.

Baba Balıkçı, “Çocuğa ne olduysa annesinin yanındayken oldu. Bir şey yapmışsa eşim Elif yapmıştır” diyerek eşini suçladı.

Anne ve baba dahil 6 kişi tutuklandı

Soruşturma kapsamında ifadeleri tamamlanan şüphelilerden Yusuf Balıkçı ve Elif Balıkçı, “çocuk altsoyu kasten öldürme” suçundan tutuklandı.

Rahime Budak, Özcan Budak, Mithat Balıkçı ve Mehmet Resul Balıkçı ise “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” ile “suçluyu kayırma” suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Diğer 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Büşra için arama çalışmaları sürüyor

Öte yandan 11 aylık Büşra Balıkçı’yı bulmak için Göndüren köyü İncedere Yaylası bölgesinde yürütülen arama çalışmaları devam ediyor.

10 Eylül’den bu yana sürdürülen çalışmalarda ekipler, Büşra’ya ait herhangi bir ize ulaşmaya çalışıyor. Göndüren köyü girişinden itibaren bölgeye sivil giriş ve çıkışlara izin verilmiyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Mehmet K.’nin vereceği ifade ve yapılacak yeni işlemlerin, Büşra’nın akıbetinin aydınlatılması açısından önem taşıdığı belirtiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Yorumlar

Yorum Yap