Çevreye nefes kazandırdılar!

Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılında hayata geçirdiği çevre dostu yatırımlar, kentin doğasını, havasını ve suyunu kirlilikten korurken, yaşam alanlarına da nefes aldırdı.

Çevreye nefes kazandırdılar!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği çevre dostu yatırımlarla kentin doğası, havası ve suyunun kirlenmesini önlüyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 2023 yılında enerji üretiminden çöp aktarma istasyonlarına, çevre denetimlerinden eğitimlere birçok projeyi hayata geçirdi.

EKAY PROJESİ KAPSAMINDA İLÇELERE AKTARMA İSTASYONLARI KURULDU

Haziran 2021 de faaliyete geçen EKAY projesi kapsamında Ergani ve Silvan’da yapımı tamamlanan aktarma istasyonları ile ilçelerde vahşi depolamaya son verildi ve ilçeler temiz bir çevreye kavuştu. Proje kapsamında elde edilen elektrik üretimiyle 11 milyon 754 bin lira gelir elde edildi.

GES İLE ELEKTRİK ÜRETİMİNE DEVAM EDİLDİ

Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji sistemlerinde örnek projelere imza atan Büyükşehir Belediyesi, otogar ve Sümerpark’a kurduğu Güneş Enerji Santrali (GES) ile 2023’te elektrik üretimi ve tüketim fazlası enerji satışından 1 milyon 504 bin lira gelir elde etti.

Üretilen enerji Otogar ve Sümerpark içerisindeki hizmet alanlarının elektrik ihtiyacını karşılıyor. Fazla üretilen elektrik enerjisi ise sayaçlardan geçirilip DEDAŞ’a ait iletim hatlarına aktarılıyor.

Denetimler yıl boyunca devam etti

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kurduğu ekiplerle yıl boyunca kentteki kaçak hafriyata karşı teyakkuzda oldu. Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ni (HYBS) ile hafriyat kamyonlarını uydudan izleyen ekipler ayrıca sahada yürüttükleri fiziksel denetimlerle de kaçak hafriyat dökümüne müsaade etmedi. 2023 yılında 7 milyon 775 bin lira hafriyat geliri elde edildi.

Tıbbi atık denetim ekipleri kentteki tüm özel ve kamu sağlık kuruluşlarında tıbbi atıkların halk sağlığı üzerinde tehdit ve tehlikeoluşturacak evsel atıklarla karıştırılmaması konusunda uyarılar yapıldı, gerekli tüm önlemler alındı. Yapılan denetimlerde 45 durum tespit tutanağı tutuldu ve 62 bin 400 ton tıbbi atık bertaraf edildi.

Ekipler, insan sağlığını etkileyen gürültü kirliliği ile mücadele amacıyla “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirerek yıl boyunca denetimlerini sürdürdü.

Yasal sınırı aşarak gürültü kirliliğine neden olan işletmeleri, ses ölçüm cihazıyla tespit edip kamerayla kayıt altına aldı, ardından durum tespit tutanağı tuttu.

2023 yılında il genelinde gürültü kirliliğine yönelik yapılan denetimlerde 153 işletmeye uyarı verildi, kurallara uymayan iş yerlerine ise 456 bin 728 lira idari para cezası kesildi.

ÖĞRENCİLERE ÇEVRE TEMİZLİĞİ EĞİTİMİ

Sıfır atık ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çevre bilincinin artırılması amacıyla Güneşevinde, özel ve kamu okullarında eğitimler aralıksız devam etti. Kent genelinde ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere 25 okulda 2 bin 500 öğrenciye ‘Çevre Bilinci’ ile ilgili eğitimler verildi.

TEMİZLİK VE DEZENFEKTAN ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRDÜ

Temizlik Şube Müdürlüğü’nü ekipleri, Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur ilçelerinde hastaneler başta olmak üzere vatandaşların sıklıkla gittiği kamu kurum ve özel kuruluşlar ile cadde, bulvar, sokak ve kaldırımlarda temizlik çalışması yaptı.

Ekipler, bayramlarda ve dini günlerde vatandaşların mezarlık ziyaretlerini rahat bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla Yeniköy, Şehitlik, Alipınar, Mardinkapı ve Çiftehavuzlar mezarlıklarını temizledi. Ekipler ayrıca, otogar, havaalanı, otobüs durakları ve üst geçit gibi vatandaşların yoğun olarak kullandıkları yerlerde yıl boyunca temizlik ve dezenfektan çalışması yürüttü.

Kaynak: Diyarbakır Söz