VİDEOLU HABER-CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu:  6 bebek öldü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Kadın Hastalıkları Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde bir ay içinde 6 bebeğin anne karnında öldüğüne dikkati çekerek, “Bu çağda anne karnında altı çocuğun ölümü çok büyük bir rakam. Bunların üzerine gidilmesi lazım” dedi.

VİDEOLU HABER-CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu:  6 bebek öldü

Tanrıkulu, 16 gündür kendisinden haber alınamayan Narin Güran’ın halen bulunamamasına tepki göstererek, “Bu kadar teknolojinin geliştiği bir ortamda, teknik imkanların geliştiği ortamda. 8 yaşındaki bir çocuğun akıbetinin bulunmamış olmasını ben kabul etmiyorum” diye konuştu.

CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin hukuk, demokrasi ve çevre konularındaki güncel sorunlarını değerlendirdi.


6 BEBEĞİN ÖLÜMÜ


Diyarbakır Kadın Hastalıkları Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde bir ayda 6 bebeğin anne karnında öldüğünü söyleyen Sezgin Tanrıkulu, “Bende araştıracağım soruşturacağım. Böyle olunca anneler şikayet falan da etmiyorlar. Bu büyük bir rakam. Bu çağda anne karnında altı çocuğun ölümü çok büyük bir rakam. Bunların üzerine gidilmesi lazım. Basın mensupları da bunu araştırmalı” dedi.


RUSYA'NIN AÇIKLAMALARI VE TÜRKİYE'NİN TERCİHLERİ


Tanrıkulu, bu sabah okuduğu bir haberin kendisini üzdüğünü ifade ederek, Rusya Dışişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamanın Türkiye'nin siyasi tercihlerini değiştirecek önemli bir topluluğa yönelik olduğunu belirtti. Tanrıklu, bu durumun, Türkiye'de ve Parlamentoda tartışılmadan ve kamuoyundan gizlenerek bir başvuru yapıldığını gösterdiğini vurguladı. Tanrıkulu, “Türkiye’nin demokratik ilkelerden ve hukuktan ne kadar uzaklaştığını gösteriyor. Ayrıca, Türkiye’nin yeni tercihlerinin Avrupa Birliği yerine, demokrasi standartlarından uzak Doğu topluluklarına yöneldiğini ortaya koyuyor” dedi.

DEMOKRASİ VE HUKUKTA GERİLEME


Tanrıkulu, bu tür siyasi tercihlerin kamuoyundan saklanarak, gizlenerek ve tartışılmadan yapılmasının Türkiye'nin demokrasi ve hukuk ilkelerinden ne kadar uzaklaştığını açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. “Türkiye’nin uluslararası ilişkilerdeki tercihleri, demokrasi ve hukuk ilkelerinden sapma anlamına geliyor. Bu, ülkemizin uluslararası düzeydeki demokratik standartlarla uyumunu ciddi şekilde zedeliyor” diye konuştu.


TÜRKİYE AB’DEN UZAKLAŞIYOR


Tanrıkulu, Türkiye'nin son dönemde Avrupa Birliği hedeflerinden uzaklaştığını ve hukuk ile demokrasi standartlarından sapıldığını vurguladı. Yargıtay’ın açılış töreninde, evrensel hukuk ilkelerinin gündeme gelmemesinin Türkiye'nin hukuk sisteminin ne kadar gerilediğini gösterdiğini belirtti. “Yargıtay Başkanı evrensel hukuktan değil, hukuk bilgisinden bahsetti. Hukukun evrensel değerleri vardır ve bunlar tüm dünyada kabul edilmiştir. Ancak, bu değerlerden uzaklaşma, yargının en üst kurumunun bile hukuktan sapması anlamına gelmektedir” dedi.


NARİN GÜRAN’IN KAYBOLMASI


Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın kaybolmasıyla ilgili yaşanan gelişmelere de değinen Tanrıkulu, bu durumun kendisini derinden üzdüğünü ifade etti. Narin Güran’ın kaybolmasının ardından güvenlik güçlerinin kamuoyunu bilgilendirmemesi ve soruşturmanın basına kapalı olarak yürütülmesi üzerine eleştirilerde bulundu. “Teknolojinin bu kadar geliştiği bir ortamda 8 yaşındaki bir çocuğun akıbetinin belli olmaması kabul edilemez. Güvenlik güçlerinin ilk günden itibaren bilgi ve delil toplaması gerekirdi. Basına kapalı yürütülen soruşturma, kamuoyunun bilgilendirilmesini engelliyor ve bu, halkın güvenini zedeliyor” dedi.

 


TANRIKULU: KAMİAD KARARINDAN GERİ DÖNMELİ


Tanrıkulu, DİMDER Başkan Vekili Nedim Şimşek'in KAMİAD tarafından Kürtçe dil nedeniyle görevden alınmasını da kınadı. KAMİAD’ın bu kararını Türkiye’nin hak ettiği bir durum olarak görmediğini belirten Tanrıkulu, “Söyleyecek en az sözle kınıyorum. Basına verdiği demeç ve Rudaw’a verdiği açıklamalar nedeniyle bir kişinin görevden alınması kabul edilemez. KAMİAD’ı bu kararından vazgeçmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı. Ayrıca, siyasi kurumların bu duruma tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.

CHP KURULTAYI


Tanrıkulu, CHP’nin büyük kurultayının bu sabah başladığını ve resmi kurultayın yarın yapılacağını duyurdu. Kurultayda, 81 il başkanı, 3 parti meclis üyesi ve 2 milletvekilinden oluşan bir komisyonun, gelen talepler doğrultusunda parti programında değişiklikler yapacağını belirtti. “Kurultayda, Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun bir parti programı hazırlamak ve yeni dünya vizyonuna uygun hale getirmek amacıyla çalışmalar yapılacak” diyen Tanrıkulu, CHP’nin önümüzdeki 6-7 ay boyunca bu süreçte toplumsal kesimlerle görüşmeler yaparak parti programını güncelleyeceğini söyledi.


DİYARBAKIR TRAFİĞİ


Diyarbakır kent trafiğinin giderek büyüyen bir sorun haline geldiğini ve raylı sisteme geçilmesi gerektiğini aktaran Tanrıkulu, şunları anlattı: “Şimdiden yapılması gereken sorunlar var. Raylı sistemin Diyarbakır’da olması lazım. Kentte dolaşıyorum ve trafikten de gerçekten şikayet ediyorum. Diyarbakır artık trafiğinden şikayet ettiğimiz bir kente dönüştü. Trafikten dolayı geç kalmakta olduğumuz İstanbul, Ankara ve İzmir’deki dostlarımız gibi söylemek zorunda kalıyoruz Diyarbakır’da da. Dolayısıyla bu trafik sorununun bir an önce çözülmesi, raylı sistemin bir an evvel şehir içerisinde hizmete girmesi gibi projelerin projelendirilmesi, en azından kaynağının bulunması lazım. Bu yalnızca yerel yönetimin yapabileceği bir iş değil. Hükümetin ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da destek vereceği bir iştir. Bunun acil planlanması lazım Diyarbakır için”
Öte yanan Tanrıkulu, basın mensuplarıyla her ay bir araya gelip, gündemi değerlendireceğini kaydetti.

Haber: Mahfuz EKİN 

Kaynak: Diyarbakır Söz