Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği bünyesinde ilk kez hizmete giren infertilite (kısırlık ve aşılama) ünitesi), normal şartlarda çocuk sahibi olamayan yoksul vatandaşlara derman oldu.
Hastanede mart ayında hizmet başlayan ve ücretsiz tedavi yapılan merkeze 8 ayda bin 200 kişi başvurdu. Çocuk tedavisinin ardında ilk etapta aşılama yapılan 100 çiften yüzde 30’u gebelik bekleniyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Abdulkadir Turgut Yörede eksikliği his edilen ünitede şimdiye kadar 100 hastaya aşılama uyguladıklarını söyledi.
’15 YILDIR ÇOCUĞU OLMAYANLAR VAR’
Her ailenin çocuk sahibi olma hakkı olduğunu kaydeden Turgut, “Batı’dan bakıldığında Güneydoğu’da her ailenin 8 ile 10 çocuğu olduğu insanların sanki hiç çocuk ihtiyacı olmadığı gibi yanlış bir algı var. Bölgede çocuk sahibi olmayan yüzlerce çift var. Maddi durumu özel merkezlerde aşılama veya tüp bebek tedavisi görüyor ancak yoksul vatandaşlar çocuk sahibi olamıyordu. Bizde hizmete soktuğumuz infertilite ünitemizde yoksul vatandaşlardan SGK’nın sağladığı sosyal güvence dışında ek bir ücret almadan tedavi ediyoruz. Merkezimize bin 200 çift başvurdu. Bunlar arasında 4 ile 15 yıl çocuk sahibi olmayan çiftler bulunuyor. Öncelikle tedavisi biten ve yaşı ilerleyen 100 çifte aşılama yaptık. Yüzde 25-30 civarında gebelik bekliyoruz. Tüp Bebek merkezini kurmak için çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz