Dikat! Taş düşebilir

İnsanlığın en büyük miraslarından olan Diyarbakır surları her an için çökme tehlikesi yaşıyor. Çiftkapı tarafındaki surlarda çökmek üzere olan taşlar yoldan geçen vatandaşlar için büyük risk taşıyor.

Dikat! Taş düşebilir

Çin Seddi'nden sonra en uzun sur olması ile ünlenen Diyarbakır Surları 5.5 km uzunluğunda ve 7-8 m yüksekliğinde. M.Ö. 349 yılında Bizans İmparatoru Costantinus tarafından yenilenen surların yapılış tarihi tam olarak bilinmiyor. 16 kalesi ve 5 çıkış kapısı olan siyah bazalt surlar, kentin en ilgi çekici yeri. Ortaçağ askeri mimarisinin muhteşem örneğini oluşturan ve zaman içerisinde şehre egemen olan İslami uygarlıklar tarafından da yenilenerek genişletilen tarihi surlar bakımsızlıktan dolayı çökme tehlikesi taşıyor.

2 yıl önce Diyarbakır’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesine alarak bakım ve onarımını üstlendiği surlarla ilgili bugüne kadar her hangi bir çalışma yapılmazken, daha önce çöken bölümlere yenileri eklenmek üzere. İnsanların yoğun bir şekilde geçtiği Çiftkapı tarafındaki burçlar çökme aşamasına gelirken, vatandaşlar olası bir tehlikeden habersiz şekilde geçiyor.

HER AN YENİ ÖLÜMLER OLABİLİR

Yer yer sökülen ve kopma noktasına gelen düşmesi sonucu yıllar önce aynı bölgede 6 vatandaş hayatını kaybetmişti.

Bu arada Diyarbakır'da 19-20 Nisan'da, Uluslararası Diyarbakır Surları Sempozyumu ve Çalıştayı için hazırlıklar ise sürüyor.

Diyarbakır Valiliği koordinasyonda, Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün işbirliğiyle, aralarında Ufuk Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile Fransa, İngiltere ve İtalya'dan akademisyenlerin katılımıyla tarihi surlar masaya yatırılacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz