DİSKİ de DEDAŞ gibi soyuyor

‘Türkiye’nin en ucuz suyunu Diyarbakırlılara içiriyoruz’ sloganıyla hareket eden DİSKİ’den vatandaşları şoke eden faturalar. Bu ay gelen fahiş rakamlardaki su faturaları vatandaşları isyan ettirirken, tepkilerden çekinen DİSKİ’nin kaçak suyun bedelini vatandaştan çıkarmak için yüzde 20’nin üzerinde gizli zam yaptığı ortaya çıktı.

DİSKİ de DEDAŞ gibi soyuyor

Diyarbakırlılar, son 2 ayda gelen su faturalarıyla kelimenin tam anlamıyla neye uğradıklarını şaşırmış durumda. Tarihin hiçbir döneminde su sorununun olmadığı ve su kenti olarak bilinen Diyarbakır’da suya yapılan gizli zam ve kayıp-kaçak bedelinin vatandaşa yansıtılması halkı ayaklandırdı. İki ay öncesine kadar 20-30 TL arasında seyreden ortalama ev faturaları bir anda 45-80 TL arasına fırlarken, iş yerlerindeki faturalar da fahiş rakamlara ulaştı.

15 tonun üzerindeki su kullanımlarında fiyatları adeta 2’ye 3’e katlayan DİSKİ, bir de her hangi bir açıklama yapmadan suya yüzde 20’nin üzerinde değişen oranlarda zam yapınca faturalar adeta çıldırdı.

KAÇAĞIN ACISI VATANDAŞIN CEBİNDEN Mİ?

Diyarbakır’da yüzde 50 oranında kaçak su olduğunu açıklayan DİSKİ ‘Suyumuzun Yarısını Kaybediyoruz’ sloganıyla kampanya başlatmış ve bunu şehirdeki bilboardlara asmıştı. İnanılmaz rakamlı su faturalarının bu kampanyadan hemen sonra gelmeye başlaması ‘DİSKİ kaçak suyun bedelini kaçak su kullanmayan vatandaşa ödettiriyor’ tartışmasını da başlattı. İddiaya göre vatandaşın tepkisinden çekinen DİSKİ,daha önce DEDAŞ’ın yaptığı gibi bunu faturalara ‘kayıp-kaçak bedeli’ olarak yansıtmak yerine gizli zam adı altında göstererek kayıp-kaçağı vatandaşın cebine yükledi.

VATANDAŞTAN SERT TEPKİ :’ENAYİ Mİ SANDINIZ?’

DİSKİ’ye tepki göstererek Büyükşehir Belediyesi’ni göreve çağıran vatandaşlar,yapılanların vatandaşı aptal yerine koymak olduğunu ifade ettiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in seçim döneminde sık sık kullandığı ‘Türkiye’nin en ucuz suyunu içiriyoruz’ sözünü hatırlatan vatandaşlar,”Bu mu Türkiye’nin en ucuz suyu?. Bu resmen vatandaşla alay etmek ve bizleri aptal yerine koymaktır. Hani şeffaf olacaktınız?.Neden vatandaşa bilgi vermeden bu kadar fahiş zam yapılıyor?.Kaçak suyun bedelini ödemek zorunda mıyız?. Varsa kaçak o zaman DİSKİ ve belediyenin görevi nedir?. 20-30 arasında gelen faturalar bir anda 45-60 TL’yi buldu. 80-100 TL fatura gelen de var. DİSKİ’nin gerekçeleri inandırıcı değil. Tarihte su şehri olarak bilinen ve her tarafı sularla,barajlarla dolu bir kente bu kadar pahalı su olır mu?. Bunlar vatandaşı yontulacak kaz olarak görüyor.” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

DİSKİ’NİN SAVUNMASI :’ELEKTRİK ZAMMINDAN ETKİLENDİK’

DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada suya yapılan zammı kabul ederken, elektriğe yapılan yüzde 20’lik zamdan dolayı bunu yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Çağdaş,”Suyu barajdan alıyoruz. Bunun da bir maliyeti var. Elektrikle çalışan ana pompa için yılda 10 milyon TL ödüyoruz TEİAŞ’a. Elektriğe yüzde 20 zam yapıldı. Bu zam bizi de etkiledi. Bu durum su maliyetine de yansıdı. Faturalardaki artışın nedeni budur. İsteyerek yaptığımız bir şey değil. Vatandaşlarımızın zamanla bizi anlayacaklarını düşünüyoruz. Kayıp suyun bedelini vatandaşın faturalarına yüklediğimiz iddiaları doğru değildir. Yapılan zama rağmen Türkiye’nin en ucuz suyunu biz veriyoruz. Bir de eski sayaçlarda çeşmelerde su sızıntısı olduğu zaman sayaçlara yansımıyordu .Kayıp suyu önlemek için abonelerimize taktığımız volümetreik su sayaçları en küçük sızıntıyı bile yansıtıyor. Vatandaşların suyu çok tasarruflu kullanmaları ve çeşmelerdeki sızıntıları önlemeleri gerekir. Bunu yapmadıkları zaman bu sızıntılar da su harcaması olarak kayda geçerek faturalara yansıyor.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz