DİSKİ Hızlı!

Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, kent merkezinde 1050 kilometreyi bulan kanalizasyon hattında meydana gelen arızalara 105 kişiden oluşan 35 ekiple hızlı bir şekilde müdahale ediyor, vidanjörlerle tıkanan hatları açıyor, kamera görüntüleme aracıyla yerin altındaki sorunu tespit ediyor, kanalizasyon şebekesi döşüyor.

DİSKİ Hızlı!

DİSKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Kontrol ve Ruhsat Denetleme Daire Başkanlığı, bir yandan kentin gelişimine paralel olarak yeni kanallar döşerken bir yandan da mevcut kanalizasyon altyapısını sağlıklı ve çalışır halde tutmak için bakım ve onarım çalışmalarını sürdürüyor.

Atıksu Kontrol ve Ruhsat Denetleme Daire Başkanlığı’na bağlı İşletme Bakım-Onarım, Ruhsat Denetleme ve Kontrol, Atıksu Arıtma şube müdürlüklerinde 105 kişiden oluşan 35 ekip, kanalizasyon hattında meydana gelen arızalara müdahale ediyor, vidanjörlerle tıkanan hatları açıyor, kamera görüntüleme aracıyla yerin altındaki sorunu tespit ediyor, kanalizasyon şebekesi döşüyor.

105 kişilik 35 ekip 7/24 çalışıyor

Atıksu Kontrol ve Ruhsat Denetleme Daire Başkanı Turan Polat, yurttaşların “ALO DİSKİ 185” veya Kanal Santral (412) 252 22 67 numarasından kendilerine ulaşmalarının ardından, kanalizasyon hattında meydana gelen çökme, tıkanma gibi problemlere hızlı bir şekilde müdahale ettiklerini söyledi. Polat, 105 kişiden oluşan 35 ayrı ekiple vardiyalı sistemle 7/24 esasına uygun şekilde çalıştıklarını belirterek, “Abone bağlantı ve onarım, temizlik, yama, logar kapağı onarım, kamera görüntüleme, GIS, ruhsat kontrol ekibi, vidanjör ekiplerimiz vardiyalı olarak halkımızın kanalizasyon hattı ile ilgili yaşadığı sorunlara en kısa zamanda müdahale ediyor. Deyim yerindeyse Hızır hızında müdahale ediyor.” diye konuştu.

‘17 bin arıza ve tıkanıklığa müdahale ettik’

Kentin gelişimine paralel bir şekilde kısmi içme suyu şebekesi döşediklerini ve abone bağlantısı yaptıklarını da kaydeden Polat, “Son 9 ay içerisinde 1646 metre bakım-onarım çalışması yaptık. Yine 9 ay içerisinde 7 bin 912 metre abone bağlantısı gerçekleştirdik. 17 bin 159 noktadaki tıkanıklık ve arızaya ise vidanjörle müdahale ettik. 9 ay içerisinde kentin muhtelif yerlerinde 21 bin 10 metre kanalizasyon şebekesi döşedik. Böylelikle kentimizin gelişim skalasına uygun bir altyapı çalışması yürüttük.” dedi.

‘Kanal sistemimizden battaniye dahi çıkabiliyor’

Temizlik ekibinin çalışma alanının en zor ekip olduğunu ifade eden Polat, şöyle konuştu: “Sistemi iyi çalıştırabilmemiz için kanal temizliğini iyi yapmamız lazım. Sistemden kum, katı atık, moloz, altyapı malzemesi, poşet çıkarıyoruz. Kanal sistemimizden oyuncak, top, battaniye hatta araba lastiği bile çıkardığımız oldu.” Polat, 2014 yılında 178 kilometre kanal temizliği yaptıklarını, bu yılın son 9 ayında ise 171 kilometre temizliğe ulaştıklarını, yılsonu hedeflerinin ise 220 kilometre kanal temizliği olduğunu ifade etti.

‘Teknolojiden yararlanıyoruz’

Çalışmaları esnasında teknolojinin olanaklarından yararlandıklarını da ifade eden Polat, kamera görüntüleme aracıyla çökme ya da şebekede meydana gelen çatlakları yerin üstünden dinleyerek anladıklarını söyledi. Polat, “Kanal görüntüleme ekibimiz, şebeke içerisindeki mevcut sorunun tespiti için kamera görüntüleme aracını kullanır. Sorun tespit edildikten sonra arızaya müdahale edilir. Son 9 ay içerisinde 15 bin 509 metre şebekede kanal görüntüleme aracıyla sorunu tespit etmişiz.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz