Diyarbakır Barosu, "Kürtçe Diline Yönelik Tahammülsüzlüğü Kabul Etmiyoruz"

Diyarbakır Barosu Şimşek’in sosyal medyada hedef gösterildiğini ifade ederek, “Kamuoyuna yansıyan haber içeriklerinden sonra önce sosyal medyada hedef gösterilerek linçe maruz kalmıştır” ifadelerine yer verdi.

Diyarbakır Barosu,

Uzun zamandan beridir sosyal medyanın en çok konuşulan Kürtçe kafeye baskın düzenlendi.

Yapılan baskında; “Kafemizde sadece Kürtçe sipariş alınıyor. Diğer dillerde hizmet vermiyoruz” diyen işletmeci Ramazan Şimşek gözaltına alındı.

Konuya ilişkin Diyarbakır Barosu’ndan açıklama gecikmedi.

Yapılan açıklamada, “Diyarbakır ili Yenişehir Sanat Sokağı’nda bulunan kafe işletmeci tarafından 15 Mayıs Kürt Dili Günü sonrası artık Kürtçe dilinde de hizmet vereceğini söylemişti.

Kamuoyuna yansıyan haber içeriklerinden sonra kafe işletmecisi; sosyal medyada hedef gösterilerek lince maruz bırakılmış, ihbarlar gerekçe gösterilerek de bugün sabah saatlerinde kafede arama yapmak suretiyle gözaltına alınmıştır. Diyarbakır Barosu, gözaltında bulunan şansa hukuki destek sağlamaktır.

Farklı dillerde kamusal alanlarda hizmet elde edilmesine ve bu alandaki engelleyici uygulamalara dikkat çekilerek, ana dilin toplumsal yaşamda kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Ancak Kürtçe diline yönelik Tahammülsüzlüğün ve ayrımcı uygulamaların bir benzeri tezahür etmiş; Kürtçe dilinde de hizmet verilebilmesi meşru ve yasal bir hak olmasına karşın suç teşkil ettiği iddiasıyla gözaltı işlemi yapılmıştır.

Dil insan kimliği için temel bir unsurdur. Bireyler açısından olduğu gibi toplumla ilişki açısından da kendini tanımlama için temel bir referans noktası oluşturmaktadır.

Diyarbakır Barosu olarak; Kürtçe üzerindeki baskının artık sona ermesini kamusal alanda kullanımı önündeki engellerin kaldırılmasını, farklı dillerde hizmet verilebilmesine ilişkin engelleyici uygulamalara son vermesini, salt bu gerçeklerle ve suç oluşturmaması gözetilerek gözaltına alınan kafe işletmecisinin derhal bırakılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

Diyarbakır Barosu Haber Bülteni 

Kaynak: Bülten