Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde bayram arefesi 59 işçi işten çıkarıldı

DEM Partili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 59 işçiyi Kurban Bayramı öncesi işten çıkardı. Belediye gerekçe olarak Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesini gösterirken, Hizmet İş sendikası olayı yargıya taşıyacağını duyurdu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde bayram arefesi 59 işçi işten çıkarıldı

Diyarbakır’da DEM Partili belediyelerde işçi kıyımı devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nde aralarında evlat nöbeti tutan annenin de bulunduğu 59 kişi bayram öncesi işten atıldı. Hizmet İş Sendikası Başkanı Ercan Kahraman olayı tepki göstererek hukuki işlemlere başlayacaklarını söyledi.

DEM Parti'nin Diyarbakır'da belediyeleri 31 Mart'ta kazandıktan sonra bugüne kadar belediyelerde son 6 ayda işe alınan 273 kişiyi işten atmıştı. İşçi kıyımının sürdüğü belediyelerde bir toplu işten atılma daha yaşandı. 

59 İŞÇİ ÇIKARILDI

DEM Partili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, dün sabah saatlerinde yaklaşık 8 yıldır belediyede farklı birimlerde çalışan 59 kişi personel daire başkanlığına çağrıldı. Ardından söz konusu işçilere işlerine son verilen bir mesaj geldi. Hizmet İş Sendikası Başkanı Ercan Kahraman, belediyelerde yaşanan işçi kıyımı ve devam eden mobbing uygulamalarına tepki gösterdi.

HİZMET İŞ SENDİKASI

Çıkarılan işçilerin hakkını savunacaklarını belirten Başkan Kahraman, son işten atılanlar arasında Diyarbakır'da evlat nöbeti tutan annelerden Gülbahar Aşiri'nin de bulunduğunu söyledi. Bayram öncesi yaklaşık 8 yıldır belediyede çalışan işçilerin hiçbir gerekçe gösterilmeden kapının önüne konulduğunu ifade eden Kahraman, yaşanan işçi kıyımlarıyla ilgili sendika olarak hukuki süreç başlattıklarını sözlerine ekledi. 

Bütçe yetersizliğini gerekçe gösteren Bağlar Belediyesinin, şu ana kadar 160 işçiyi çıkardığını belirten Kahraman, "Bağlar Belediyesi 300'den fazla personelin yerini değiştirerek çöp, parke taşı, asfalt ve park temizliği gibi görevlere verdi. Maaş için 'para yok' diyen Bağlar belediyesi, şu ana kadar 50 personel alımı yaparken, kritik bir öneme sahip olan Gençlik Merkezine 20 yeni personel aldı" ifadelerini kullandı.

"RAPORLU EVDEYDİM İŞTEN ATTILAR"
Gülbahar Aşiri, 3 yıl önce belediyede işe başladığını belirterek, "Beş yıldır eski HDP il binası önünde evlat mücadelesi veren bir anneyim. Belediyede çalışan arkadaşlarımla birlikte bayram öncesi haksız yere işten atıldık. Rahatsızlığım nedeniyle haftanın üç günü Dicle Üniversitesi'nde yatışım yapılarak tedavi görüyorum. Bugünde raporlu evde istirahat ederken, işten atıldığıma yönelik mesaj geldi. Hiçbir gerekçe gösterilmeden bu haksız işten atılmalara karşı nasıl evlat mücadelesi verdiysek, aynı şekilde mücadele vereceğiz" dedi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN AÇIKLAMA

İşçi çıkarmayla ilgili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden yazılı açıklama geldi. Genel Sekreter Emrullah Gördük’ün imzasını taşıyan açıklamada, şu ifadelere yer verildi.

“Bazı basın yayın organlarında yer alan ve kayyum döneminde işe alınan yaklaşık 400 kişinin bu sabah itibariyle sms ile işten çıkarıldığına yönelik haberler gerçeği yansıtmamaktadır” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Öncelikle belirtmek isteriz ki 8 yıllık kayyumlar döneminde eş, dost kayırmacılığı ile ihtiyacın çok üstünde sayısız insan işe alınmıştır. Bu alımların önemli kısmının bu kentle ilgisi olmayan kişilerden oluştuğu zaman zaman basına da konu olmuştur.

Kuşkusuz kapasite fazlası gerçekleştirilen işe alımlar belediye bütçesine ağır yük olmaktadır.
Aşırı personel harcamaları nedeniyle kaynakların doğru ve etkin kullanımını engellemekte, dolayısıyla kaynaklar kentin altyapı ve üstyapı çalışmalarına yansımamaktadır.


TASARRUF TEDBİRLERİ GENELGESİ
Gerek 31 Mart tarihindeki yerel seçim öncesi yapılan işçi alımları gerekse kayyumlar döneminde ihtiyaç fazlası alınan ve halihazırda kapasitenin üzerinde olan kimi personelin işine Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine istinaden son verilmiştir.
Dolayısıyla basına yansıtıldığı gibi bu sayı 400 değil sadece 59 kişinin iş akdinin feshedilmesiyle sınırlıdır.
Bu kararın dün Hakkari Belediyesine atanan kayyım uygulamasıyla bir ilgisinin bulunmadığını vurgulamak isteriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Kaynak: Diyarbakır Söz