Diyarbakır Tarım Konseyi İcra Kurulu, yangınlara karşı uyardı

Diyarbakır Tarım Konseyi İcra Kurulu, anız yakma sonucunda çıkan yangınların can kaybına, doğa tahribatına ve milyarlarca liralık maddi zararlara neden olduğuna dikkat çekti.

Diyarbakır Tarım Konseyi İcra Kurulu, yangınlara karşı uyardı

Diyarbakır Tarım Konseyi İcra Kurulundan yapılan açıklamada, anız yakmanın ekolojik dengeyi bozduğunu ve tarımsal verimliliği düşürdüğünü belirtti. Bu yöntemden vazgeçilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, anız yakmanı toprak yüzeyinde ve altında yaşayan canlıların yanmasına, hava kirliliğinin artmasına ve topraktaki mikroorganizmaların yüzde 70’inin zarar görmesine sebebiyet verdiği ifade edildi. Açıklamada, “anızı parçalayarak toprağa karıştırmanın en iyi çözüm olduğu da vurgulandı.


Açıklamada, “Türkiye’de birbiri ardına çıkan anız yangınları ekolojik dengenin bozulmasına ve canlı türlerinin yok olmasına yol açarken, aynı zamanda tarım arazilerinin verimliliğini de düşürüyor. Atmosfere salınan zararlı gazlarla hava kirliliğini artıran bu yangınlar, insan sağlığını ve yaşamını da tehdit ediyor. Ayrıca yangınların kontrol altına alınması için harcanan büyük maliyetler, önemli ekonomik kayıplara neden oluyor. Özellikle tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın ilçelerinde, anız yakımından kaynaklı yangınlarda ciddi artış gözlemlendi. Şanlıurfa’da son 2 haftalık dönemde, 206 kişiye anız yakımı sebebiyle 15 bin dekar alanın zarar görmesinden ötürü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce 14 milyon TL tutarında para cezası uygulandı” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA