Diyarbakır'da son günlerde yaşanan terör olayları şehrin turizmine büyük zarar verdi.
Çözüm Süreci'nde sağlanan huzur ortamıyla yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi göstermeye başladığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, PKK'nın yol kesme, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme gibi eylemleri, turist sayısında büyük azalmaya neden oldu.
Terör saldırıları nedeniyle Diyarbakır'daki otellerin doluluk oranı yüzde 80 azalırken, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları için yapılan rezervasyonların tamamına yakını iptal edildi.
Kentte terör saldırılarının yoğun yaşandığı merkez Sur ilçesindeki gelişmelerden huzursuz olan konukların otellerden ayrıldığı görüldü.
Geçen hafta bir gün süreyle sokağa çıkma yasağının uygulandığı tarihi Sur ilçesinde kafe, restoran ve hediyelik eşya satan işletmelerin bazıları hala kapalı tutulurken, açık olanlarda ise az sayıda müşteri bulunduğu gözlendi.
"Yıl sonuna kadar ki rezervasyonlar iptal edildi"
Liluz Otel Genel Müdürü Hikmet Çakır, Çözüm Süreci'nde sağlanan huzur ve güven ortamında otelindeki doluluk oranın yüzde 90'a ulaştığını ancak yaşanan son terör olayları nedeniyle büyük sıkıntı çektiklerini söyledi.
Sıkıntının sadece mevcut doluluk oranıyla sınırlı olmadığını, daha önce konaklamak için Eylül, Ekim ve Kasım ayları için yapılan rezervasyonların da iptal edildiğine dikkati çeken Çakır, "Otelimizde doluluk oranı yüzde 10'a düştü. Yıl sonuna kadar ki rezervasyonlar iptal edildi. Böyle giderse 45 kişinin çalıştığı otelimizde çalışanları işten çıkarmak zorunda kalacağız. Sur ilçesinde yaşanan olaylar nedeniyle konaklayanların büyük bölümü duydukları endişe dolayısıyla otelden ayrıldı" dedi.
"Oteller işçi çıkarmaya başladı"
Turistik Otel Genel Müdürü Aziz Ilıksu, terör olaylarının başlamasının ardından otelde konaklayanların sayısında hızla azalma olduğunu belirterek, otel işletmecilerinin zor günler yaşadığını söyledi.
Turizm sektörünün bölge ekonomisine yaptığı katkıya değinen Ilıksu, "Çözüm Süreci'nde otellerimizin tamamında doluluk oranı yüzde 90'ı aşmıştı ancak son 3 aydır yaşanan terör hadiseleri nedeniyle konaklama talebi durdu. Büyük sıkıntı içerisindeyiz. Bazı otellerde işçi çıkarılmaya başlandı" diye konuştu.
"İptal edilmeyen rezervasyonumuz kalmadı"
Mitania Regency Otel Genel Müdürü Füsun Şola da Çözüm Süreci'ndeki huzurlu günlerde otelindeki doluluk oranının yüzde 100'e yaklaştığını, bugünlerde ise yüzde 10'a kadar indiğini söyledi.
Şola, 126 yatak kapasiteli otelde 60'ı aşkın kişinin istihdam edildiğini anlatarak, "3 aydır büyük sıkıntı yaşıyoruz. Personel çıkarmamak için büyük çaba gösteriyoruz" dedi.
Prestij Otel Temsilcisi Sercan Altun da terör eylemlerinin turizme büyük sekte vurduğunu, rezervasyon talebi dahi alamadıklarını söyleyerek, "Yıl sonuna kadar iptal edilmeyen rezervasyonumuz kalmadı. Olayların sona ermesini ve Çözüm Süreci'ndeki huzurlu ortama yeniden kavuşmayı arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz