Engelli Dernekleri Federasyonu (EDF) Genel Başkanı Abdurrahman Kurtaslan, "Biz, engelli hakları konusunda bir çok ülkeden daha iyi durumdayız. Ama Avrupa'da iyi olan bir uygulama var. Türkiye'de engelliler işe girdiğinde engelli maaşları kesilirken, Avrupa'da engeli maaşı işe girse de devam ediyor." dedi.
Kurtaslan, engellilerin mesleki eğitim almaları ve istihdam süreçlerine katkı amacıyla çalışma yaptıklarını belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokoller çerçevesinde engelliler için mesleki eğitim modülleri geliştirdiklerini anlatan Abdurrahman Kurtaslan, sertifika alan yüzlerce engellinin istihdam edildiğini söyledi.
Özel sektörde engellilerin istihdam sürelerinin çok kısa olduğunu vurgulayan Kurtaslan, bunun iş verenle engelli arasındaki iletişim zayıfladığından kaynaklandığını aktardı.
Abdurrahman Kurtaslan, "Engellinin çalıştığı departmandaki iş arkadaşlarına ve iş verene eğitim verdik. Bu sayede iş veren ile engelli arasındaki bağ kuvvetlendi, iletişim güçlendi. Eğitimleri verdiğimiz iş yerlerinde engelli istihdam süreleri uzadı." diye konuştu.
"Üniversitelerde işaret dili öğrenme zorunlu hale gelsin"
İşaret dili öğrenmenin önemine de dikkati çeken Kurtaslan, yurt dışındaki bazı üniversitelerde işaret dili dersi verildiğini vurguladı.
Türkiye'de de bu uygulamanın yapılabileceğini dile getiren Abdurrahman Kurtaslan, üniversitelerde işaret dili öğrenmenin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savundu.
Engellilerin nüfusa oranının dünyada yüzde 8,5, Türkiye'de ise yüzde 12,5 olduğunu ifade eden Kurtaslan, bu oranın az olmadığını, toplumun engellilere karşı daha anlayışlı, hoşgörülü davranması gerektiğini belirtti.
"Asgari ücretin 5 katının engelliye verilmesi gerekiyor"
Becerilerine göre istihdam edilmesi halinde engellilerden daha fazla verim alınabileceğinin altını çizen Abdurrahman Kurtaslan, "Engellilerin günde 8 saatlik bir çalışmaya mecbur bırakılmadan, 6 saat ya da 5 saat çalışması daha iyi olur. Ayrıca engelliler yaşamlarını çok masraflı geçiriyorlar. Bunun da yasalara yansıtılması gerekiyor. Mesela asgari ücretin 5 katının engelliye verilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.
Yurt dışında engellinin maddi durumuna bakılmaksızın bütün haklardan faydalandırıldığını anlatan Kurtaslan, "Biz, engelli hakları konusunda bir çok ülkeden daha iyi durumdayız. Ama Avrupa'da iyi olan bir uygulama var. Türkiye'de engelliler işe girdiğinde engelli maaşları kesilirken, Avrupa'da engelli maaşı işe girse de devam ediyor." ifadelerini kullandı.
EDF Genel Başkanı Kurtaslan, Türkiye'de de engellilere yönelik çalışmalarda olumlu gelişmeler olduğuna işaret ederek, fırsat ve imkan yaratılması halinde engellilerin çok iyi işler yapabileceğini söyledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz