Gece Yarısı Saldırdılar

Hani'de PKK'lılar gece yarısı "bomba yüklü" tankerle, İlçe Jandarma Komutanlığına saldırdı. İki uzman çavuşun şehit olduğu saldırıda, 39'u asker, 47 kişi yaralandı. Şehitler gözyaşları arasında toprağa verildi.

Gece Yarısı Saldırdılar

Diyarbakır'ın Hani İlçe Jandarma Komutanlığı'na PKK'lılar tarafından önceki gece patlayıcı yüklü araç yapılan Uzman Çavuş Burak Cantürk, 23 yaşındaki Uzman Çavuş Halis Uysal, 'ün şehit oldu, 39'u asker 47 kişi yaralandığı saldırının ardından bölgede hava destekli operasyon düzenlendi.

Hani İlçesi'nde PKK'lı teröristler İlçe Jandarma Komutanlığı ile bitişiğindeki askeri lojmanlara yönelik bomba yüklü araçla saldırı düzenledi. PKK'lılar bomba yüklü tankeri komutanlık nizamiyesinin girişine getirirek, saat 23.10 sıralarında infilak ettirdi. Şiddetli patlamada İlçe Jandarma Komutanlığı binası, binaya ait çatı ve askeri lojman ile yaklaşık 1.5 kilometrekare alandaki tüm ev ve işyerleri ile park halindeki araçlar büyük hasar gördü.

GECE YARISI SALDIRDILAR

Saldırıda Uzman Çavuş Burak Cantürk ile Halis Uysa şehit oldu, 39'u asker, 6 asker yakını ile 2 sivil olmak üzere toplam 47 kişi yaralandı. Saldırı ardından ilçeye Diyarbakır'dan çok sayıda ambulans ve UMKE ekibi sevk edildi. Yaralılar ilk etapta askeri helikopter ve sonra da ambulanslarla Diyarbakır'da başta Asker Hastanesi olmak üzere hastanelerde tedavi altına alındı.

 TÜRK BAYRAĞI ASILDI

Patlama ile birlikte İlçe Jandarma Komutanlığı binası ile personel ve yakınlarının kaldığı lojmanda da büyük hasar oluştu. Şiddetli patlamada onlarca ev, işyeri ve park halindeki araçta hasar meydana geldi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte esnaflar hasar gören işyerlerinde temizlik yapmaya başladı.

YAYIN YASAĞI GEÜİDİMOİ

Hani Sulh Ceza Hakimliği, Diyarbakır'ın Hani İlçesi'nde dün meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili yayın yasağı getirilmesini kararlaştırdı. RTÜK tarafından yapılan açıklamada, Hani Sulh Ceza Hakimliği'nin, 11 Nisan Pazartesi günü Hani'de meydana gelen bombalı saldırı nedeniyle, soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamında medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklanmasına karar verdiği bildirildi.

HAVA DESTEKLİ OPERASYON

Patlamanın meydana geldiği İlçe Jandarma Komutanlığı bahçe duvarına beyaz bir branda çekildiği görülürken, hasar gören binaya da büyük bir Türk Bayrağı asıldı. İlçede giriş ve çıkışlarda sıkı güvenlik önlemleri alınırken, patlama sonrası jandarma ve polis özel harekat timlerinin katıldığı hava destekli operasyon başlatıldı. Hani merkez ve kırsal alanında başlatılan operasyon devam ediyor.

ŞEHİT SAYISI 2'YE YÜKSELDİ

Bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda şehit olan askerlerin sayısı 2'ye yükseldi. Uzman çavuş Sezgin Burak Cantürk'ün şehit olduğu saldırıda ağır yaralanan ve Diyarbakır Asker Hastanesi'nde tedavi altına alınan bir uzman çavuş da doktorların yaptığı tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

TÖRENLE UĞURLANDI

Hani'de düzenlenen saldırıda şehit olan uzman çavuş Sezgin Burak Cantürk için Diyarbakır Asker Hastanesi'nde yapılan cenaze törenine Vali Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, askeri erkanlar, patlamada yaralanan şehidin silah arkadaşları katıldı. Aynı saldırıda yaralanan askerler de şehit  uzman çavuş Sergin Burak Cantürk'ün bayrağa sarılı tabutunun araçtan irdirilmesi sırasında güçlükle ayağı kalkarak selam verdiler.

Özgeçmişi okunan Şehit Cantürk'ün cenazesi okunan duaların ardından, toprağa verilmek üzere uçakla memleketi Giresun'a uğurlandı.

FETHİYE'DE YAŞIYORDU

Giresun'un Espiye İlçesi Kaşdibi Köyü nüfusuna kayıtlı Cantürk'ün, annesi Döndü ve babası Ali Cantürk ile birlikte 2003 yılında Fethiye'nin Karaçulha Mahallesi'ne yerleştiği belirtildi. Cantürk'ün şehit haberi saat 05.00 sıralarında Karaçulha Mahallesi 188 Sokak üzerindeki 3 katlı apartmanın 3'üncü katında oturan Ali ve Döndü Cantürk'e Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık tarafından iletildi. Acılı anne- baba karayoluyla Antalya'ya, oradan da uçakla Diyarbakır'a getirildi.

'ARABA KULLANIYORUM' MESAJI'

Cantürk ailesinin komşusu Sacide Aykut Alp, saldırı haberiyle birlikte Cantürk'ün annesi Döndü Cantürk'ün kapılarını çaldığını söyledi. Baba Ali Cantürk'ün uzun süre oğlunu cep telefonundan aradığını anlatan Alp, "Gece saat 00.30'da annesi kapımızı çaldı. 'Diyarbakır'da saldırı olmuş' dedi. Saat 01.30'a kadar oturduk. Babası arıyor ancak Burak telefonu açmıyordu. Sonra Burak'ın telefonundan 'Araba kullanıyorum' diye bir mesaj geldi. Annesi 'Oğlumdan haber geldi. Siz gidin yatın' dedi. Daha sonra 05.30'da şehit olduğunu öğrendik" diye konuştu.

'KADERİ BÖYLEYMİŞ'

Cantürk'ün çocukluk arkadaşı Birkan Buruntaş, acı haberi alınca üzüntüye boğulduklarını söyledi. Cantürk'ün çevresinde çok sevildiğini anlatan Buruntaş şöyle dedi: "En son 15 gün önce telefonda görüştük. Yaşadığı sıkıntıları sordum, anlattı. Telefonu genelde kapalı oluyordu. Askere gidip geldikten sonra uzman çavuş olmaya karar verdi. Buradan çok samimi olduğu bir arkadaşıyla gittiler. Birine batı, birine doğu görevi çıktı. Kaderi böyleymiş. Vatan sağ olsun."

Karaçulha Mahalle Muhtarı Mustafa Gizli acı haberin mahallede ve ilçede büyük üzüntü yarattığını belirterek, şehit Burak Cantürk için yarın Karaçulha Merkez Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılmaya hazırlandıklarını aktardı.

Bekar olan Burak Cantürk'ün 2 yıl önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nde uzman çavuş olarak göreve başladığı belirtildi. 2 yıldır Diyarbakır'ın Hani İlçesi'nde görev yapan Cantürk'ün otomobil kullanmayı çok sevdiği, daha önce oto galeri ve elektrik işlerinde çalıştığı kaydedildi.

CENAZESİ, MEMLEKETİ ESPİYE'DE

Askeri uçakla götürüldüğü Ordu - Giresun Havalimanı’nda törenle karşılanan şehit Cantürk’ün cenazesi, konvoy eşliğinde memleketi Giresun’un Espiye İlçesi’ne götürüldü. Espiye Devlet Hastanesi’ne getirilen şehit Cantürk’ün cenazesini yakınları ve ilçe halkı karşıladı.

Aylin Şengöz, burada üzerinde sözlüsüyle birlikte çekilmiş fotoğrafın yer aldığı yastığı elinden bırakmadı. Şehidin cenazesi morgda bekletilirken, aile fertleri, Espiye Belediyesi tarafından hazırlanan taziye çadırında taziyeleri kabul etti. antürk'ün cenazesi, bugün öğlende Espiye Ulu Cami'de kılınacak cenaze namazının ardından Kaşdibi Köyü'nde toprağa verilecek.

İKİNCİ ŞEHİT TÖRENLE UĞURLANDI

Cantürk ile birlikte şehit düşen 23 yaşındaki Uzman Çavuş Halis Uysal için de Diyarbakır Asker Hastanesi'nde uğurlama töreni düzenlendi. Törene Vali Hüseyin Aksoy, askeri erkanların yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Emniyet Müdürü Adnan Taşdan ile şehidin yakınları katıldı. Törene şehidin Ankara Çevik Kuvet Şube Müdürlüğü'nden geçici görevle Diyarbakır'a gönderilen polis memuru kuzeni Tamer Can'da katılarak kuzenini uğurladı. Şehit Halis Uysal'ın ambulanstan alınan cenazesinin katafalka bırakılmasıyla başlanan törende şehidin özgeçmişi okundu.

Şehit Uysal'ın Fatma Uysal ile nikah kıydığı ve Ağustos ayında düğün yapmayı planladığı öğrenildi. Şehit Uysal'ın naaşı okunan duaların ardından uçakla memleketi Mersin'in Anamur İlçesi'ne uğurlandı.

2 TON BOMBA TUZAKLAMIŞLAR

Bu arada Hani'de PKK'lıların saldırıda kullanılan tankere yaklaşık 2 ton patlayıcı tuzakladıkları belirlendi. Güvenlik güçleri olay yerinde detaylı inceleme yaparak delileri topladı.

PKK SALDIRIYI ÜSTLENDİ

PKK, Hani İlçe Jandarma Komutanlığı’na bomba yüklü tankerle yapılan terör saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, saldırıyı üstlenen PKK, hain eylemin Batman’ın Sason ile Bitlis’in Mutki ilçesinde öldürülen teröristler için yapıldığını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz