Güneydoğu'da sosyal yaşama darbe

Çözüm Süreci ile oluşturulan huzur ve güven ortamının hayatın her alanında hissedildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son dönemde artan terör saldırıları, sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor.

Güneydoğu'da sosyal yaşama darbe

Çözüm Süreci ile huzurun hakim olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son dönemde artan terör saldırıları, sosyal yaşamı olumsuz etkiledi.

Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ve güven ortamının hayatın her alanında hissedildiği bölgede yaşayan vatandaşlar, PKK'nın yol kesme, asker ve polis kaçırma, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme, barikat kurma, hendek kazma ve silahlı saldırılarından tedirginlik duyuyor.

Sağlanan huzur ikliminde bir ay öncesine kadar gece geç saatlere kadar iş yerlerini açık tutan esnaf, güvenlik endişesiyle belirli bir saatten sonra kepenk kapatıyor, geç saatlere kadar kafe, restoran, çay bahçesi ve parklarda ailece vakit geçiren vatandaşlar da artık erkenden evlerine çekiliyor.

Evlerinde günlük gelişmeleri televizyonları başında takip eden bölge insanı, yörenin her alanda gelişmesini sağlayan Çözüm Süreci'nin devam etmesini, terör saldırılarının ise son bulmasını diliyor.

- Diyarbakır

Diyarbakır'da kentin ilk yerleşim yeri olarak bilinen tarihi Sur ilçesi, yeni yerleşim yeri Kayapınar ve en işlek semtlerinden biri olan Ofis semtinde karanlık çöktüğünde adeta yaşam duruyor.

Fotoğrafçı Orhan Çelik, AA muhabirine, bölgede son 3 yıldır Çözüm Süreci ile yaşamın normale döndüğünü ancak son bir aydaki gerginlikler nedeniyle vatandaşın mağdur olduğunu söyledi.

Olaylardan esnafın da ciddi oranda etkilendiğini dile getiren Çelik, tedirginlik nedeniyle erkenden iş yerlerini kapatmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Çelik, gergin ortamın bir an önce son bulmasını dilediklerini ifade ederek, "Bu olaylardan vatandaşlar da büyük oranda etkilendi. Yaz mevsiminde olmamıza rağmen sokaklar belirli bir saatten sonra bomboş. Esnaf da iş yapamaz hale geldi. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi.

"Fotoğrafçıyız ancak son dönemde huzurun fotoğrafını çekemedik" diyen Çelik, gergin ortamın bir an önce yerini huzur ve güven ortamına bırakmasını istediklerini vurguladı.

Kafe işletmecisi Süleyman Beklen de son günlerde artan olayların işlerini ciddi anlamda düşürdüğünü söyledi.

Seçim öncesinde işlerinin iyi olduğunu belirten Beklen, bölgedeki esnafın olaylar nedeniyle sıkıntılı günler yaşadığını ifade etti.

Beklen, son dönemdeki olaylar nedeniyle personel sayısını 19'dan 11'e düşürmek zorunda kaldıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

"Çeklerimizi ödeyemiyor, personele ödememizi yapamıyor, dükkanın giderlerini karşılamakta güçlük çekiyoruz. Bu da ciroya ciddi bir şekilde yansıyor. Kentin farklı yerlerinde çıkan sokak olayları nedeniyle saat 21.00'de insanların evlerine kapandığını görüyoruz. Araç trafiği dahi azalıyor. Diyarbakır, tedirginlik nedeniyle belirli bir saatten sonra ölü bir şehre dönüşüyor. Doluluk bakımından yüzde 80 kaybımız var. İnsanların ekonomik sıkıntıları arttı. Şu anda kafeye yaptığımız maliyeti kurtarmanın gayretindeyiz. Kar oranı yok."

Beklen, huzur istediklerini vurgulayarak, "Güven ortamı seçimden sonra gitti. İnsanların caddelerde, sokaklarda huzur içerisinde gezip dolaşabildiği huzurlu bir yaşamı istiyoruz" dedi.

- Mardin

Bölgenin gözde turizm kentlerinden Mardin de de artan terör saldırılarının etkisi hissediliyor.

Öncü Kadınlar Platformu Sözcüsü Zeynep Alkış, terör olayları nedeniyle sosyal alanda son 10 yılda elde edilen kazanımların tamamının yok edildiğini söyledi.

Başta bölgedeki kadınlar olmak üzere tüm insanlarda endişe ve kaygının hakim olduğunu ifade eden Alkış, geçmişte farklı illere dahi rahatlıkla güven içinde gitmek mümkünken artık yan mahalleye geçerken bile insanların kaygı duyduğunu belirtti.

Alkış, aile bireylerinden biri eve geç kaldığında tedirginlik duyulduğuna işaret ederek, bölge insanının sosyal yaşamının son dönemde tümüyle değiştiğinin farkında olduğunu aktardı.

"Geçmişteki kazanımlara tekrar sahip olmak için herkesin haykırması gerekir" ifadesini kullanan Alkış, şunları kaydetti:

"Bir ay öncesinde, ramazan ayında insanlar sabah ezanına kadar cadde ve sokaklarda gezip dolaşıyordu. Sosyal hayat tüm hızıyla devam ediyordu. Son bir ayda hava karardıktan sonra özellikle gençlerin, kadınların ve çocukların dışarıya çıkma imkanlarının olmadığını olsa da kısıtlı hale geldiğini gördük. Bir nevi insanlar evlerinde tutsak. Olaylar Mardin'de de sosyal yaşantıyı, istikrarı, güveni, huzuru ve refahı etkilemiş durumda."

Simit ve çayevi işleten Sultan Eksik ise terör olaylarından ekonomik olarak etkilendiklerini söyledi.

Daha önce iş yerinde oturacak yer bulunmadığını ancak şimdi dükkanının boş olduğunu ifade eden Eksik, son olaylardan sonra insanların dışarıya çıkamaz hale geldiğini aktardı.

Eksik, "Yerli ve yabancı turistler de artık güvenli görmedikleri için bölgeyi tercih etmiyor. İnsanlar gece yarısına kadar sokaklarda yaz mevsiminin tadını çıkarırken artık saat 18.00'de herkes evinin yolunu tutuyor" şeklinde konuştu.

Esnaf Cesur Paşaoğlu da Mardin'in turizm kenti olduğunu vurgulayarak, son olaylardan sonra kentte sosyal yaşamın bitme noktasına geldiğini ifade etti.

İnsanların bir ay öncesine kadar yemekten sonra evinden çıkıp gece yarısına kadar çay bahçelerinde, parklarda vakit geçirdiklerini belirten Paşaoğlu, artık insanların korktuklarını, bu nedenle evlerinden çıkmak istemediğini anlattı.

Esnaf Gabi Yerli ise gümüş takı satışı yaptığını ancak müşterilerin olaylar nedeniyle her geçen gün azaldığını kaydetti.

"Olaylardan dolayı turist bölgeye gelmiyor, yöre halkı da evinden dışarı çıkmak istemiyor. 3 gündür siftah yapamadım" ifadelerini kullanan Yerli, insanların kalabalık ortamlara girmekten çekindiğini söyledi.

Yerli, en büyük temennilerinin güven ortamının sağlanması ve Çözüm Süreci'nin yeniden hissedilmesi olduğunu aktardı.

- Batman

Kafe işleten Fevzi Bulundur, halkın dışarı çıkmayı tercih etmemesi nedeniyle esnafın iş yapamaz hale geldiğini belirtti.

"Bu halk artık barış istiyor, insanlar bu memlekette güzel şeyleri bekliyor" diyen Bulundur, şöyle konuştu:

"Bölgedeki olaylar sosyal hayatı bitirme noktasına getirdi. İnsanlar televizyonlarının başında günlük gelişmeleri takip ediyor. İnsanlarda, 'İş yorgunluğunu, iş stresini nerede, nasıl atayım?' düşüncesi kalmadı artık. İnsanlar evden işe işten eve bir yaşam sürüyor. Sosyal hayat durmuş durumda. Esnaf da kan ağlıyor ama umudumuzu kesmiyoruz."

Vatandaşlardan Muhammed Kapıcı ise bir ay öncesine kadar gece geç saatlere kadar ailece dışarıda vakit geçirebildiklerini ancak şimdi duydukları tedirginlik nedeniyle işten arta kalan zamanlarını evde geçirdiklerini anlattı.

Spor salonu işleten Recep İçen, daha önce geç saatlere kadar salonun açık olduğunu olaylar nedeniyle talep olmadığı için salonu erkenden kapatmak zorunda kaldıklarını aktardı.

İçen, işlerinin yüzde 60 oranında düştüğüne dikkati çekerek, bu gidişle spor salonunu kapatmak zorunda kalacaklarını kaydetti.

- Şırnak

Son dönemde artan terör saldırıları, Şırnak'ta da yaşamı olumsuz etkiledi.

Esnaf Ramazan Ertaş, esnafın tek isteğinin huzur olduğunu söyledi.

Çözüm Süreci'nde sokağın ve dolayısıyla piyasanın son derece canlandığını ancak bir aydır o günleri özler hale geldiklerini ifade eden Ertaş, şunları kaydetti:

"Olaylar, işlerimizde yüzde 70 gerilemeye neden oldu. Artık ödemelerimizi yapamaz duruma geldik. Kira borcumuz birikti. Halk can ve mal güvenliğini düşünerek mecbur kalmadıkça dışarı çıkmıyor. Hava kararınca sokaklar bomboş kalıyor. Şırnak esnafı kan ağlıyor. Umarız barış ortamı yeniden sağlanır da herkes eski güven ortamına geri döner."

Kaynak: Diyarbakır Söz