ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi'nde 8 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen 16 kişi dün toprağa verildikten sonra saat 19.00'da yeniden sokağa çıkma yasağının getirileceğini duyan vatandaşlar, erzak stoğu için marketlere akın etti. Sokağa çıkma yasağı önceki gün sabah kaldırılmasına rağmen halk panik içerisinde. Çevredeki il ve ilçe belediyelerinden gelen ekipler, Cizre'de çöpleri toplamaya başladı.
4 Eylül'de başlayan ve 8 gün boyunca sokağa çıkma yasağının hüküm sürdüğü Cizre'de, çatışmalar sırasında hayatını kaybeden aralarında bebek ve çocuklar ile yaşlıların da bulunduğu 16 kişi önceki gün, on binlerce kişinin katıldığı bir törenle toprağa verildi. Cenaze töreni boyuncu alınan sıkı güvenlik önlemleri dikkat çekerken, Şırnak Valiliği, cenaze törenlerin hemen ardında saat 19.00'dan geçerli olmak üzere ikinci kez sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Bunun üzerine paniğe kapılan Cizreliler, market ve bakkallara akın ederek, kuru gıda stok yaptı. Yasak kararı karşısında şaşıran vatandaşlar hazırlıklarını sürdürürken Şırnak Valiliği, dün sabah erken saatlerinde yasağın kaldırıldığını duyurmasına rağmen vatandaşlar hazırlıklarına devam etti.
Şiddetli çatışmaların yasağın olduğu 8 gün boyunca yaşandığı Cizre'de akşam herhangi bir olay yaşanmadı. Zaman zaman silah sesleri duyulmasına rağmen önemli denilecek çatışmalar yaşanmadı. Sabah erken kalkan esnaf, işyerinde çürüyen sebze, meyveler ve kuru gıda ile etleri çöpe attı.
İşyerlerini açan esnaf, çürüyen et, sebze ve meyveler ile kuru gıdaları çöpe attı. İlçede biriken çöp dağlarını, çevre il ve ilçe belediyelerinden gelen ekiplerin de desteğiyle Cizre Belediyesi ekipleri toplamaya başladı.
Nur Mahallesi'ndeki BOTAŞ Caddesi ve Un Fabrikası Yolu üzerinde konuşlanan Özel Harekat timleri ve çok sayıda zırhlı araç, olası bir olaya müdahale için hazır bekletiliyor. İlçe etrafındaki hakim tepelerde hala çok sayıda jandarma ekipleri, zırhlı araçlarla bekletiliyor.
İLÇEDE TEPKİLER DE YÜKSELDİ
Yaklaşık 3 aydır ilçe merkezinde gerçekleştirdikleri saldırılarla güvenlik güçlerinin yanı sıra vatandaşları da hedef alan PKK mensupları, halkı tedirgin etmeye devam ediyor. Nur, Cudi ve Yafes mahallelerinde yuvalanan PKK'lılar açtıkları hendekler ve oluşturdukları barikatlarla ilçeyi yaşanmaz hale getirdi. Vatandaşlar araçlarıyla sokaklarına giremezken bu durum sağlık ve itfaiye ekiplerinin vakalara zamanında müdahalesini de engelliyor.
HENDEKLER KAPATILIYOR
Hendeklerin kapatılması, mayınlı barikatların kaldırılması ve bölgedeki PKK mensuplarının yakalanmasına yönelik operasyonlar nedeniyle bir hafta uygulanan sokağa çıkma yasağı boyunca 45 hendek kapatılıp ve patlayıcılar imha edildi. Örgüt üyeleri operasyonlar sırasında gerçekleştirdikleri roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla yaptığı saldırıda birçok vatandaşın ölümüne ve yaralanmasına da yol açtı. Bahattin Sevinik (50) ve Suphi Sarak (50) örgüt üyelerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişlerdi.
YARALILAR YAŞADIKLARINI ANLATTI
Su ihtiyacını karşılamak için camiye giderken PKK'lıların hedefi olan Mahmut Akçakaya bacağından, Abdurrahman Karaalp ise elinden yaralandı. Yaralılardan Akçakaya, vurulma anını gözyaşları içinde anlattı. Hendeklerin bazı mahallerde yoğun bulunduğuna dikkati çeken Akçakaya, şöyle konuştu:
"Bölgede can ve mal güvenliği olmadığı gibi inanç güvenliği de yok. İnsanları ibadetlerini yapamayacak duruma getirdiler. İnsanlar camiye bile gidemez oldu. Camiye sakallı giden adamı DAEŞ mensubu sanan bir zihniyet ortaya çıkardılar."
MAYIN VE BOMBA YERLEŞTİRDİLER
Hendek ve barikatlara patlayıcı yerleştirilmesi nedeniyle vatandaşların can ve mal güvenliğinin kalmadığına işaret eden Akçakaya, halkın bu nedenle büyük mağduriyet yaşadığını kaydetti.
Evinin su ihtiyacını karşılamak üzere camiye giderken PKK'lıların hedefi olduğunu vurgulayan Akçakaya, şunları anlattı: "Evden çıkıp duvar dibinden camiye giderken bir anda silah seslerini duyduk. İlk ben yaralandım. Daha sonra yanımdaki dayımın oğlu yaralandı. Sonra kendimi dayımın evine attım ve orada ilk müdahaleyi yaptılar. Sokağa çıkma yasağı olduğu için hastaneye gidemiyorduk. Yollarda da sıkıntı var. Hendekler kazılmış, içinde mayınlar olduğunu herkes biliyordu. Sokağa çıkma yasağı olmasa bile millet dışarı çıkmaya korkuyordu. Bizim evdekiler bile yanıma gelemiyordu. Bunları söylerken duygulanıyorum. Yaramız çok ağır değildi, eğer öyle olsaydı kan kaybından ölürdüm."
İLÇE MERKEZİNDEN GÖÇ BAŞLADI
Muhammed Karaalp ise Kürtçe yaptığı konuşmada, büyük mağduriyet yaşadıklarına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Patlayıcı bulunan hendeklerden dolayı 6 aydır çarşıya gidemedim. Ekonomik durumu iyi olanlar ilçeyi terk etti. Ancak yoksul insanlar kaldı ve mahalleden dışarı çıkamıyorlar. Bizim terk edecek gücümüz yok. Çözüm Süreci'nde örgüt, mahallelerimize kazdığı hendeklere bombalı düzenekler yerleştirdi."
Kaynak: Diyarbakır Söz