Karacadağ’da pirinç hasadı başladı

Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde pirinç hasadı başladı. Hem biçerdöver hem de orakla zorlu şartlarda yapılan hasat yüzlerce tarım işçisine ekmek kapısı oldu.

Karacadağ’da pirinç hasadı başladı

Diyarbakır’ın coğrafi işaretli tarım ürünleri listesine aday olan Karacadağ pirincinde hasat dönemi başladı. Bağlar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Alatosun köyünde köylülerin ortaklaşa hasadını gerçekleştirdiği 700 dönümlük çeltik tarlası çevre illerden gelen yüzlerce mevsimlik tarım işçisine de ekmek kapısı oldu. Arazinin taşlık yapısından dolayı kimi alanların biçerdöverle kimi alanların ise oraklarla biçildiği tarlalarda hasat yaklaşık bir ay sürecek.

 “KÖYDE HERKESİN HİSSESİ VAR”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da pirinç ektiklerini söyleyen köy sakinlerinden Yahya Ekici, verimin bu yıl iyi olduğunu belirtti. Toprakların verimli olduğuna dikkat çeken Ekici, “Pirincimiz diğer pirinçlere gör nişastası yüksek ve daha besleyicidir. Narin bir tahıldır pirinç, toplaması biraz zahmetlidir. Kimi yere biçer giriyor kimi yeri de işçi arkadaşlar orakla biçiyor taşlık olduğu için. Karacadağ pirinci genelde taşlık olan yerlerde yetişir. Diğer pirinçlere göre biraz daha farklıdır. Tadı daha farklıdır bir baldo, akel gibi değil. Yediğiniz zaman tat alıyorsunuz ama diğer pirinçlerde tat alamıyorsunuz. Rüzgar sert estiği zaman yere düşüyor çeltikler. O zaman da biçer giremiyor. Zorluğumuz şimdilik budur başka bir zorluğu yok. Bizim köylü arkadaşlar da yardım etmeye geldiler. Toplayıp fabrikaya götürüp çekme zamanına başlayacağız. Herkesin köy içerisinde tarlada bir hissesi var ve herkes kendi payını alıyor. Burası aşağı yukarı 700 dönüm 250 ton civarı bir ürün bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl 220 ton ürün aldık ama 600 dönüm arazi ekmiştik” dedi.

 “100 KİŞİ EKMEK YİYOR”

Kahramanmaraş’tan mevsimlik işçi olarak çeltik hasadına geldiklerini ifade eden Osman Parladoğmuş, hasat döneminin bir ay süreceğini ifade etti. Parladoğmuş, “55 kişi kadar burada çalışıyoruz, 50 kişi kadar da aşağıda çalışan var. Buradan 100 kişi ekmek yiyor. 20-25 günlük bir işimiz olacak ondan sonra memleket gideceğiz. Zor oluyor ama idare ediyoruz” diye konuştu.

 “KADIN BAŞIMIZA PATOSA VERİYORUZ ÜRÜNÜ”

Mevsimlik tarım işçisi olarak gelen ve kocası engelli olduğu için çocuklarına baktığını belirten 10 çocuk annesi Fatma Güneş ise, hem ürünü biçtikleri hem çektiklerini söyledi. Güneş, “Çeltik biçiyoruz ondan sonra çekiyoruz. Patosa veriyoruz ürünü kadın başımıza. Böyle iş yaparak çocuklarıma ben bakıyorum. Çocuklarımın kimisi ufak kimisi evlendi şimdi üç tanesi benim yanımda. Şimdi ben onlara bakıyorum eşim evde gözlerinden ameliyat oldu, görmüyor. Eşim çalışamıyor” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz