Asfaltlama yapılan alandan kilometrelerce uzaklıkta, yol kesme, barikat kurma, tek yönlü güzergâh oluşturmaya kalkan Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, güzergâh üzerinde bulunan akaryakıt istasyonları başta olmak üzere sanayi ve diğer küçük ölçekli işletmeler, iş yapamaz hale getirdi.
Milyonlarca lira maddi zarara uğradıklarını ifade eden ve bir aydan buyanadır, siftah bile edemez hale geldiklerini söyleyen İşyeri Sahipleri, "Barikat kuruyor. Kavşak açmıyor. Yol tek yönlü ulaşıma kapatılıyor. Haftalardır, araç geçişi olmadığı için, sinek avlar hale geldik" dediler.
Yetkililerin vurdumduymazlığına isyan ettiklerini söyleyen İşyeri Sahipleri, "Asfalt yapılacak yerden 3 kilometre uzaktan yol kapatılır mı? Kavşak var, ordan yolu kapat. Yok diyor kapatmıyor? Kasıtlı ve keyfi uygulamalar var. Diyoruz ki, esnaf mağdur olmaması için, geçici güzergâh oluştur, onu da yapmıyor" diyerek tepki gösterdi.
Skandal uygulamalarıyla devletin milyonlarca lirasını müteahhitlere peşkeş çektiren, adeta yolsuzluk ve usulsüzlüklerin güzergâhı haline gelen, Diyarbakır-Ergani karayolunun bakım ve onarım çalışmaları, güzergâhta bulunan çok sayıdaki akaryakıt istasyonu ile küçük ölçekli sanayi esnafını, mağdur etti. Asfaltlama yapılan alandan kilometrelerce uzaklıkta, yol kesme, barikat kurma, tek yönlü güzergâh oluşturması bölge esnafını iş yapamaz hale getirdi.
KARAYOLLARININ KEYFİ UYGULAMASI
İki yıldan buyana, 6 ayda bir asfaltlama ve bakım işlerinin yapılmasıyla adı, "yolsuzluk ve usulsüzlüklerin" güzergahı haline gelen, Seyrantepe-Devegeçi güzergahında, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünün yaklaşık bir aydan buyana yürüttüğü çalışmalar yeni skandallara imza atarken, gereksiz ve keyfi, yol kapatma, barikat oluşturma, tek yönlü geçişleri oluşturması, büyük tepki çekti.
ESNAF İŞ YAPAMAZ HALE GETİRİLDİ
Araç sürücüleri başta olmak üzere, güzergâhta bulunan akaryakıt istasyonları, küçük ölçekli sanayi işletmemeleri başta olmak üzere İşyeri sahipleri, uğradıkları mağduriyet karşısında isyan ederken, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünü sorumlu olmaya davet etti. Haftalardır, gereksiz yol kapatma ve asfaltlama çalışması alanından kilometrelerce uzaklıkta, barikatlar oluşturulması yüzünden, iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, şöyle dedi;
KİLOMETRELERCE UZAKTAN KAPATMA
“Güzergâhı nasıl belirliyorlar, asfaltlama plan ve uygulamasını kim yapıyor belli değil. Bakınız asfaltlama yapılan yerle, yol kesilen, barikatlar oluşturulan, sözde tek yönlü belirlenen trafik güzergâhı arasında, kaç kilometre mesafe var? 3 ila 5 kilometre var. Asfaltlama ve bakım çalışması da, yamalı bohça gibi yapılıyor. Bir orda bir burda. İnsan aklıyla, bölge halkıyla, buradaki esnafla alay edercesine çalışıyorlar. İki haftadır bu yol, boşuna boşuna kapalı tutuluyor. Neymiş asfalt dökülüyor? İyi güzelde.. Asfalt yapılan yerle, yol kesilecek nokta arasında, 3 kilometre mesaf var. Bu olur mu, Allah'a reva mı bu. Sinek avlıyoruz. Ne gelen var ne giden? Kime gidiyorsak, birbirlerine havale ediyorlar. Cevap veren de yok, mağduriyetimizi gören de yok".
AKARYAKIT İSTASYONLARI İŞ YAPAMIYOR
Akaryakıt istasyonu işletenlerden Naif Durgun ise, Karayollarının Diyarbakır-Ergani karayolu işini "yılan hikâyesine" döndürdüğünü ifade ederek şöyle dedi; “ Karayolları bizim yolumuzu kesmiş kapatmış. Bu yüzden araçlar buraya giremediği için, satışta yapamıyoruz. Alış-veriş durdu. Petrol istasyonu olan bir yerde günlük ciromuz 100 lira 120 lira 130 lira kadar düştü. Yol kapatılmış, tek yönlü güzergah belirlenmiş, gelen-giden araç buraya giremiyor. Bizim kendi şahsı arabalarımız bile buraya giremiyor. Hafta sonları burada düğünlerimiz vardı. Tesisteki düğünleri iptal etmek zorunda kaldık. Karayollarının yaptığı bu yol kapatma yüzünden iptal etmek zorunda kaldık çünkü araç giremiyor. Araç giremediği için düğünleri iptal ettik. İleri de barikat var ve o barikattan kavşağa kadar 3 kilometre mesafe var. Bu 3 kilometreyi boşu boşuna kapatmışlar. Neden kapatmışlar bunun cevabını onlardan istiyoruz?. Cevap veren de yok.”
SÜRÜCÜLER, BİZE REVA MI BU?
Öte yandan, Hamza Karakeçi ise “ Bu karayolları açıkça millete, esnafa, güzergâhtaki işletmelere eziyet çektiriyor. Günlerdir hiçbir iş yapmadan, siftah dahi yapamadan oturuyoruz. Bakınız, sözde asfaltlama yapılıyor. 3 kilometre bu kavşaktan bu kavşağa kadar boş bir alan bırakılıyor. 8 kilometre ilerisinde çalışma alanları var, orada da bir kavşak var orda kavşak oluşturmuyor. Neden orayı kapatmıyorlar? Gidip önce orayı bitirsin ondan sonra gelip burayı kapatsın. Bir hafta on gündür burada iş yapamıyoruz. Ne satış yapabiliyoruz nede bir şey, biz burada boş boş dolaşıyoruz. Bu nedir yani? Kimi kime şikâyet edeceğimizi şaşırdık" diyerek veryansın etti.
Kapatılan yol yüzünden kilometrelerce araç trafiği oluşurken sürücüler ise tepki göstererek, "Reva mı bu. Yazıklar olsun Bir saattir yoldayım. Oraya gidiyoruz kapalı, buraya gidiyoruz kapalı. Böyle saçmalık mı olur?” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Kaynak: Diyarbakır Söz