Filiz YAŞA
DİYARBAKIR (SÖZ) – Bir dönem yüksek fiyatlar nedeniyle pazarlarda dilim dilim satılan karpuz, şimdi de düşen fiyatların etkisiyle farklı bir gündem oluşturuyor. Kilogram fiyatının 20 liraya kadar gerilemesi, pazarcı esnafını dilim satıştan vazgeçme noktasına getirdi. Ancak fiyatlardaki düşüşe rağmen vatandaşın alım gücündeki sıkıntı devam ediyor.
Kâr Marjı Azaldı, Dilim Satış Zorlaştı
Pazar esnafı, karpuzun ucuzlamasıyla birlikte dilim satışın ekonomik olmaktan çıktığını belirtiyor. Tezgahlarda uzun süredir uygulanan dilim satış yönteminin kademeli olarak kaldırılması planlanıyor.
Pazarcı Heybet Altın, fiyatların düşmesiyle birlikte satış şeklinin de değiştiğini ifade ederek, “Şimdiye kadar dilimle karpuz satıyorduk ancak artık bunu kaldırmayı düşünüyoruz. Karpuzun kilosu 20 liraya düştü. Bu nedenle kâr haddimiz azaldı ve yarım ya da dilim satış yapmak bizim için zorlaştı” dedi.
Vatandaşın Tercihi Hâlâ Yarım Karpuz
Fiyatların gerilemesine rağmen vatandaşın bütçesindeki sıkışıklığın sürdüğünü belirten Altın, müşterilerin büyük bölümünün hâlâ yarım karpuz talep ettiğini söyledi.
“Fiyat düşmüş olsa da insanların alım gücü yeterli değil” diyen Altın, “Gelenlerin çoğu yine yarım karpuz istiyor. Biz de artık mümkün olduğunca bütün satmaya çalışıyoruz. Ancak gerçekten mağdur durumda olan vatandaşları geri çevirmemeye gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Fiyat Düştü Ama Sorun Çözülmedi
Karpuz fiyatındaki gerileme, esnaf açısından kâr kaybı anlamına gelirken tüketici tarafında beklenen rahatlamayı sağlayamadı. Pazarlarda kilogram fiyatı düşse de birçok vatandaş için bütün bir karpuz almak hâlâ bütçeyi zorlayan bir harcama olarak görülüyor.
Bir zamanlar yüksek fiyatlar nedeniyle ortaya çıkan dilim satış uygulaması, bugün düşük kâr marjları nedeniyle sona erme noktasına gelirken; tezgâhlardaki değişim, hem esnafın hem de vatandaşın ekonomik sıkıntılarını gözler önüne seriyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz
Yorumlar