Kaygısız da ilk sanat okulunu açtık

Dicle’nin Kaygısız beldesine inşa edilen Kültür Sanat Okulu türküler ve halaylar eşliğinde hizmete açıldı.

Kaygısız da ilk sanat okulunu açtık

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından Dicle’nin Kaygısız beldesinde yapılan Kültür Sanat Okulu, davullu, zurnalı, şarkılı, türkülü halaylarla hizmete açıldı. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı açılış törenine belde halkının ilgisi yoğundu.

Açılış konuşmasını yapan Eş Başkan Fırat Anlı, 90 yılın, merkezi hükümetten hizmet alamayan köy, mezra ve ilçeler için kayıp yıllar olduğunu söyledi. “Bu yıllar kayıp yıllar olarak kayda geçti. Verdiğiniz mücadele, direniş ve bedellerden dolayı hamt olsun ki bugün kendi köylerimizde kendi dilimizle kendi stranlarımızı söylüyoruz” diyen Anlı, geçen yılın bir karar yılı olduğunu, belde ve belediyelerin kapandığını kaydederek halkın bundan dolayı korkmaması gerektiğini, Büyükşehir Belediyesi’nin yanlarında olacağını belirtti. Yenişehir, Peyas, Sur ve Kayapınar ilçelerine hizmet verildiği gibi diğer ilçelere bağlı mahallelere de de hizmet verileceğini vurgulayan Anlı, bir yıldır yürüttükleri çalışmalarla 90 yılın telafisini yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Yaygınlaştırılacak

Merkezden kadın, genç ve çocukların kültür sanat dallarında yararlanabileceğini söyleyen Anlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu binada başka bir şey de var. Oda kreştir. Bu bina da çocuklarımız Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde eğitim görecekler. Kobani, Afrin, Qamişlo, Mahabat, Hewler, Duhok, Botan ve Serhat gibi kendi ulusal dilleriyle eğitim görecekler. İlk kez biz Evdila Köyü’nde bu kültür okulunu açıyoruz. Bu ay içinde üç başka mahalle de daha bu hizmeti veren okullar açılacak. Şimdiden bunun sözünü veriyoruz.”

 ‘Okulumuzda kültürümüzü yeniden üreteceğiz’

Anlı’nın ardından konuşan Eş Başkan Gültan Kışanak ise, toplumsal inşa sürecinde olunduğunu vurgulayarak, “Bir toplumsal inşa sürecindeyiz. Halk olarak bizi tarih sahnesinden silmek istediler. Asimile etmek, dilimizi kültürümüzü yok etmek istediler. Halkımızın geleneksel kültürel değerlerimizi yaşatan tutumu sayesinde ve özgürlük mücadelesinin direnişi sayesinde bunu başaramadılar.” dedi.

Kendilerine toplum ve halk olarak örgütlenmek ve bu örgütlülüğü gelecek kuşaklara aktarmak görevi düştüğünü belirten Kışanak, kültür, dil, sanat ve edebiyat olmadığı takdirde halkın ana damarının kesileceğini, bu nedenle söz konusu alanın önemli olduğunu vurguladı. Kışanak şöyle konuştu: “Burada sanat okulumuzda sizlerle birlikte kültürümüzü, edebiyatımızı, sanatımızı yeniden üreteceğiz. Var olmak için, inşa sürecini güçlü bir şekilde planlamak için, çocuklarımızı özgür bir geleceğe diliyle kültürüyle hazırlamak için bu okulu açtık, hayırlı uğurlu olsun.” Kültür Sanat Okulu, konuşmaların ardından hizmete açıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz