DİYARBAKIR-Öğretmenlerin ek kaynak kitap istemesinin kendilerine ağır bir masraf çıkardığını ifade eden öğrenci velileri, devletin verdiği kitapların yanı sıra ek kaynak kitapların çantaları ağırlaştırdığını ve bunun da çocukların fiziksel gelişimine zarar verdiğine dikkat çekti.
Okullarda ek kaynak kitapların istenmesine tepki gösteren öğrenci velilerinden İbrahim Demir, "Devletin verdiği kitap belli, ayriyeten kaynak kitap neden isteniyor? Belki benim gücüm yetmiyor. Milli Eğitim Bakanı bundan 2-3 hafta önce '23 Milyon TL masraf yaptık' dedi. Bunlar neden böyle yapıyor? anlamadım. Şahsen kaynak kitap almadım, almıyorum da. Devletin verdiği kitap bize yetiyor. Öğretmenlerin ekstra kitap istemelerine ne gerek var?" diye sordu.
"İstenilen kaynak kitapları almaya maddi olarak gücüm yetmiyor"
Demir, "Devletin verdiği 6-7 tane kitap zaten ağır. Çocuğum 2'nci sınıfa gidiyor. Çantası ağır olduğundan taşıyamıyor, biz sırtımıza alıp taşıyoruz. Bu kaynak kitap nereden çıktı, ne gerek var şimdi? Kime sesleneceğimi, ne diyeceğimi bende bilmiyorum. Öğrencimi 600-700 metreden buraya getiriyorum, engelliyim ve zor şartlarda yaşıyorum. Kaynak kitap istemiyorum. Devletin verdiği kitaplar haricinde ekstra kaynak kitaplar için 100 TL istiyorlar, buna da gücüm yetmiyor." ifadelerini kullandı.
Öğrenci çantalarının ağırlığına dikkati çeken Hanifi Bulut; "Sırtımdaki çanta nereden bakılsa 20 kilogram ve çocuktan ağır. Lazım olan kitapların haricinde tüm kitapların bulundurulması isteniyor. Bu yanlıştır. Ev okula uzak, babaları da şehir dışında çalışıyor ve çocukların çantaları ağır olduğundan her gün bu yükü biz taşıyoruz." şeklinde konuştu.
Öğrencilerden kaynak kitap istenmesine karşı olduğunu belirten Bulut, "Devlet öğrencilere kitap veriyor. Şayet vermeseydi kitap almak zorunda kalırdık. Anaokuluna giden çocuğun toplam masrafı 800 TL. Öğretmenlerin öğrencilerden istediği ek kitaplara karşıyız. İstemeseler çok iyi olur." diye sitemde bulundu.
"İçi doldurulan ağır okul çantaları çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor"
Çocukların ağır çantalar nedeniyle sağlık problemi yaşadığına vurgu yapan Tahsin Güneş, "Çok masraf çıkarıyorlar. İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntı döneminde okul temizlik masrafı veya kitap için para istiyorlar. Bu kitapları çocuklar taşıyamadığından biz taşıyoruz. Bence bu kadar kitaba gerek yok. Çocuk, bu ağırlığı kaldırmak istediğinde hem sağlık problemleri oluşuyor hem de gelişimini engelliyor." dedi.
Velilerden okullarda kaynak kitap istenilmesine tepki
Leyla Duman
Okullarda istenen ekstra giderler nedeniyle zorlandığını ifade eden Leyla Duman ise "Çocuklar çanta taşımakta zorlanıyor. Evimiz 6'ncı katta ve çocuk, çantasını aşağıya indiremiyor. Bu kadar çok defter ve kitap olmaması lazım." şeklinde tepki gösterdi.
Özellikle ilkokul çocuklarının durumu göz önüne alınarak kitapların istenilmesi gerektiğini belirten Duman, oluşan masrafların aileleri ekonomik olarak zor durumda bıraktığını ifade etti.
"Okul üniforması dayatmasından vazgeçilmeli"
Duman, "Devletin verdiği kitaplar dışında 120 TL istenildi, verdim. Bugün de 30 TL karşılığında resim çektirilmiş, onu da ödedim. 5 öğrencim var ve eşim asgari ücretle çalışıyor. Masraflara yetiştirmekte zorlanıyoruz. Devlet çocuklara kitap veriyor, 2'nci bir kitaba ne gerek var? Okulun açılış döneminde özel kıyafet isteniyor, bu yönde baskılar yapılıyor, alıyoruz. Aradan 10 gün geçtikten sonra 'kıyafet serbest' deniliyor. Madem serbest olacaktı neden bu üniformaları aldırdınız?" dedi.
Okul forması ve ekstra kitapların istenilmesine karşı olduğunu belirten Duman, "Bir resim için neden 30 TL vereyim. Nitekim bir resim için 30 TL çok fazla. Okulun bütçesi olmasına rağmen neden temizlik parası isteniyor? Bu parayı ödeyemeyenler var. Mesela ben zorlanıyorum. Bir çocuğum 100, diğeri 120 TL istiyor. Gerçekten zorluk çekiyorum." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz