Elindeki gazetenin tarihi yüz yıl öncesini gösteriyor. Dikkatli bir incelemeden geçirdiği kâğıdın yırtık yerlerini tespit ettikten sonra onarım için hangi malzemeyi kullanacağını belirliyor. Yumuşak uçlu fırçalar, özel silgiler ve kitre ile temizlendikten sonra yırtıkların lifleri tek tek bağlanarak tümleme yapılıyor. Ardından özel bir prese sokularak ağırlıklarla düzeltiliyor. Ütülendikten sonra, uzun yıllar bozulmadan Diyarbakır’da ilk basılan gazetelerden birisi olarak meraklıları için müzedeki yerinde kalacak.
Diyarbakır Kent Müzesi Mayıs ayında açıldı.
Restoratör Aysel Aksüt neredeyse her gün bu işi yineliyor. 500'ü aşkın eserin onarımını tek başına yapan Aksüt, kâğıt eserlerin yanı sıra metal, taş, ahşap ve kumaşları da onararak sergilenebilir hale getiriyor. Büyük bir konsantrasyon ve emek gerektiren işinin yorucu olduğunu belirten Ayşe Aksüt dokunduğu her nesnenin kentin belleğinden bir parça olduğunu söylüyor:
"Çok yorucu ama verdiği duygu yorgunluğunuzu unutturuyor. Her eserin bir hikâyesi var ve her eser, o hikâyesini başkalarına anlatmak üzere sırasını bekliyor. Siz bu işe aracılık ettiğinizde bir anlamda emaneti sahibine teslim etmek üzere çalışıyorsunuz.”
Bir müzedeki ilk laboratuar
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kent müzesine dönüştürdüğü tarihi Cemil Paşa Konağı’nda bin 500’ü aşkın eser sergileniyor. O eserlerin çoğu bir müzede ilk kez kurulmuş olan laboratuvardan geçiyor. Aysel Aksüt laboratuvarda nasıl çalıştıklarını şöyle anlatıyor:
“Diyarbakır’ın tüm tarihi ve kültürünü bir çatı altına toplamak üzere tasarlanan müzenin açılışından sonra pek çok kişi eser bağışlamaya başladı. Tarım ürünleri, sosyal yaşama ve mutfak kültürüne ait nesneler, dini yaşama ait şeyler geldi. Bunların çoğu hasarlı veya yakın zaman içerisinde bozulmaya yatkın ürünler. Biz de laboratuvarımızda bu nesnelerin restorasyonu ve konservasyonunu yaparak sergilenmeye hazırlıyoruz. Bizimki dışında hiçbir kent müzesinde laboratuvar bulunmuyor. Laboratuvarımız tam donanımlı ayrıca organik ve inorganik tüm malzemelere de sahip.”
18 temaya ait eserler sergileniyor
Tarihi Cemil Paşa Konağı’nın onarılarak dönüştürüldüğü Diyarbakır Kent Müzesi ‘inançlar ve inanışlar, Diyarbakır Halkları ve Kültürleri, Yemek ve Mutfak Kültürü’ başta olmak üzere 18 temaya ait eserler sergileniyor.
Cebe katkı beklediklerini söylüyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Diyarbakır’da yaşayan insanların yarattıkları kültürü tanıtmak üzere yola çıktıklarını belirterek herkesi müzelerine katkı yapmaya beklediklerini söyledi:
“Herkesin buna elvermeleri için çağrıda bulunuyoruz. Kent Müzesi'nin Ermeni, Süryani ve yapılabilinirse Keldani bölümü de açılacak. Bütün bunlar için de desteğe ihtiyacımız var. Çünkü müzeyi onarmak, restore etmek parayla yapılan işlerdir. Ama içini eserle doldurmak, doğru bilgiyle donatmak destek olmadan mümkün değildir. Bu açıdan bizim Diyarbakır’da yaşayan bütün halklara, bütün inanç sahiplerine çağrımızdır.”
Mayıs ayında açılan Diyarbakır Kent Müzesi şehrin belleğine ait bin 500’ü aşkın eseri ziyaretçilerine sunuyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz