DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, PKK'lı teröristlerin ateşe vererek tahrip ettiği ata yadigarı Fatih Paşa Camisi (Kurşunlu Camisi), restorasyonun ardından 4 yıl aradan sonra ibadete açıldı.
PKK'lı teröristlerin şehirlerde tuzakladıkları patlayıcıları infilak ettirerek gerçekleştirdiği saldırılar sonucu zarar gören Sur ilçesindeki 500 yıllık Fatih Paşa Camisi'nin restorasyonu 10 milyon lira kaynak kullanılarak tamamlandı.
Diyarbakır'a vali olarak atanan Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından 1516 yılında inşa edilen ve üst örtüsünün kurşun ile kaplanmasından dolayı halk arasında "Kurşunlu Cami" olarak da bilinen tarihi cami, Regaip Kandili dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın da katılımıyla düzenlenen programla yeniden cemaatine kavuştu.
Yaklaşık 500 yıl önce inşa edilen ve 2015 yılına kadar ezanın hiç susmadığı camiye, mevlit programına katılmak için adeta akın eden vatandaşlar duygulu anlar yaşadı.
Kur'an tilaveti ile başlayan buradaki etkinlikte ilk önce Mevlid-i Şerif okundu, ilahiler seslendirildi, salâvatlar getirildi, namaz kılınarak dualar edildi. Günahlarının affedilmesi ve İslam Coğrafyasında huzurun gelmesi için ellerini semaya kaldıran Müslümanlar, bol bol dua ettiği ve bu mübarek gecenin zulüm altında olan, sıkıntı çeken Müslümanlara rahmet ve bir kurtuluş vesilesi olması temennisinde bulunduğu görüldü.
- "Cami çok güzel olmuş"
Vatandaşlardan Vedat Şin, küçüklüğünden beri Kurşunlu Cami'de namaz kıldığını ve terör olaylarında camiye verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi.
"Bu camiye zarar verenler Allah'ından bulsun." diyen Şin, restorasyon çalışmasından sonra Kurşunlu Cami'nin görsel açıdan daha güzel olduğunu ifade etti.
78 yaşındaki Ali Kaya da "Allah devletimize zeval vermesin. Devletimizden ve Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Kurşunlu Cami şimdi çok güzel olmuş. Allah teröristlerin de belasını versin ki o hale getirdiler." şeklinde konuştu.
Ailesiyle caminin ibadete açılış programına gelen Hatice Yıldız da güzel bir gün yaşandığını dile getirerek, "Ülkenin her yerinde barış, huzur, birlik ve beraberlik olsun. O zaman gelip görmedik ama televizyonlardan duyduk. Rabb'im o günleri bir daha yaşatmasın. Bu huzurun ve güzelliklerin devam etmesini temenni ediyorum." dedi.
Hafızalara kazınan o konuşma
Salih Uçalır da caminin şu an çok güzel olduğunu ifade ederek, "O zamanlar Kur'an-ı Kerim'i burada ayaklar altına aldılar. Saray Kapı Mahallesi'ndeki evimden 4 ay dışarıya çıkamadım. Camimiz şimdi çok güzel olmuş. Allah devletimizden razı olsun." diye konuştu.
Aralık 2015 yılında PKK saldırıları sırasında caminin halini gören Diyarbakırlı kadınlar gözyaşlarını tutamamıştı. Yaşlı bir Diyarbakırlı kadının “Evim yanaydı caminin yerine oğul. Allah’ın evini yakmışlar. Kur'an yakmışlar. Kur'an yakılır mı ? Allah koymasın.”sözleri hafızalara kazınmıştı.
Kent öz benliğine kavuştu
Öte yandan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere şehre gelen Erbaş, Diyarbakır İl Müftülüğü ziyaretinin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde, ildeki din görevlileriyle düzenlenen toplantıya katıldı. Daha sonra Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret eden Erbaş, üç ayların başlangıcı olan Regaip gecesini Anadolu'daki ilk Müslüman şehir, peygamberler ve sahabeler şehri Diyarbakır'da geçirecek olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Erbaş, Diyarbakır'ın, Hazreti Muhammed'in vefatından 7 yıl sonra İslam ile buluştuğunu ve bugüne dek ezan sesinin hiç dinmediğini anlattı. Vali ve diğer idarecilere Diyarbakır'ı kısa sürede "Diyar-ı huzur" haline getirdiklerinden dolayı teşekkür eden Erbaş, "Huzur beldesi Diyarbakır tekrar öz benliğine kavuşuyor. Öteden beri ilim, irfan şehri olan Diyarbakır'da bundan sonraki süreçte de insanımızın yüreğine dokunan çok güzel hizmetler yapılacağına olan inancım tamdır." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz