Kürtçe Anonsta Gelişme

Diyarbakır'da, avukat Mahsuni Karaman'ın uçaklarda Kürtçe anons yapılmasına yönelik talebi ile ilgili açtığı davanın reddedilmesine yaptığı itirazı değerlendiren Ankara 12'nci İdare Mahkemesi, taraflardan bilgi ve açıklama istedi.

Kürtçe Anonsta Gelişme

Diyarbakır'da yaşayan avukat Mahsuni Karaman'ın, 'Hava meydanları ve uçuşlarda Kürtçe dilinde de brifing hizmetleri verilmesi' yönündeki talebinin Ankara 9'uncu İdare Mahkemesi'nde reddedilmesi üzerine, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne karşı Ankara 12'nci İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtı.

MAHKEME TARAFLARDAN BİLGİ İSTEDİ

Mahkeme verdiği ara kararda, uyuşmazlığın karara bağlanabilmesi için davacı ve davalı idarenin dava konusu işleme esas teşkil edebilecek Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu iç hukukta doğrudan veya dolaylı olarak uygulanabilecek usulüne uygun yürürlüğe konulmuş her hangi bir milletlerarası antlaşmanın olup olmadığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nde Türkiye'deki iç uçuşlarda Türkçe ve İngilizce dışında anons, uyarı ikaz  gibi hususlarda başka bir dil kullanılıp kullanılmadığının sorulmasını kararlaştırdı. Mahkeme taraflara 30 gün süre verirken, avukat Mahsuni Karaman, mahkemenin kararının önemli olduğunu söyledi.

DHMİ KABUL EDİLİMEZ DEMİŞTİ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi daha önce gönderdiği savunmada, "Davacı hukuk fakültesi mezunu ve avukatlık yapan biri olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili olan Türkçe'yi bilmediğini iddia edemeyeceğine göre şahsi olarak uyarı, anons ve ikazlar nedeniyle sıkıntı yaşadığını kanıtlayamaz. Siyasi mülahazalarla açıldığı aşikar olan bu davada menfaat koşulu oluşmadığından davanın reddi gerekir. Dünyadaki uygulamalarda olduğu gibi anonsların resmi dilimiz ve uluslararası havacılık dili olan İngilizce yapılması zorunluluktur. Resmi dil olmadığından Kürtçe anons yapılması makul bir talep olarak kabul edilemez" demişti.

KENDİ POLİTİKALARINA GÖRE

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ise mahkemeye gönderdiği savunmasında, 'Yolculara Brifing Verilmesi' ile ilgili yönetmeliğin 60'ıncı maddesine göre, yolculara hangi dilde brifing verileceğine dair bir düzenlemenin bulunmadığı belirtmişti. SHGM savunmasında, "Mevcut uygulamada anons, ikaz ve uyarıların Türkçe ve İngilizce yapılmaktadır. Havacılık işletmelerinin kendi politikalarına göre uçuş yapılan ülkelerin resmi dillerine göre de yapılabilmektedir" demişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler