Kürtçe eğitim dili olmalı

Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu'nun 21 Şubat buluşmasında, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması için tartışmalar yürütüldü.

Kürtçe eğitim dili olmalı

DİYARBAKIR-Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan bir otelde, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında bir araya geldi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk'ün yanı sıra platform bileşenlerinden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî, Kürdistan Demokrat Partisi - Bakur (KDP-Bakur) Sertaç Bucak, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Sözcüsü Hanifi Turan ile HDP'li çok sayıda milletvekili buluşmada yer aldı. 

KÜRTÇE İÇİN ÇAĞRI

Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırmaları Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, Kürtçe üzerindeki baskılara karşı neler yapılması gerektiği noktasında tartışmalar yürütmek için bir araya geldiklerini aktardı. Elmas Kan, Kürtçenin yaşamın her alanında kullanılması ve geliştirilmesi çağrısı yaptı.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürtçenin önemine işaret ederek, Kürt halkının ve onun dilini savunan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin dil mücadelesine ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti.

ÖNERİLER

KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, bir yıldır Kürtçe için yoğun çalışma yürütüldüğünü belirtti. Diyarbakır dışındaki kentlerde çalışmaların yetersiz olduğuna vurgu yapan Çiftyürek, "Eğer bir yere ulaşmak istiyorsak bu çalışmaları Diyarbakır'dan devam ettirip diğer kentlere ulaştırmamız lazım" dedi. Kent kent çalışma yürütülerek, dilin önemi ve asimilasyon tehlikesinin anlatılması gerektiğini ifade eden Çiftyürek, "Sokaklardan evlere kadar Kürtçenin konuşturulması gerekir. Kürtçenin yayılması için halkın bilgilendirilmesi gerekir. Bunun için anneler önemlidir. Bu yüzden de anneler için bir platform kurulup, bilgilendirmeler yapılabilir. Kürt sanatçılarla ortaklaşıp büyük konser ve festivaller yapmalıyız" önerilerini sıraladı.

ANADİLDE EĞİTİM VURGUSU

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, iktidarın dil üzerindeki saldırılarına değindi. Saldırılara karşı her alanda önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Aydeniz, "Anadil bir halk için varlıktır. Bunun için her halk diliyle yaşamalı ve eğitim görmelidir. Bizde bunun üzerinde çalışmalar yürütmeliyiz. Kürdistan'ın her yerinde Kürt halkının varlığı ve diline karşı iktidar tarafından asimilasyon politikaları yürütülmektedir. Saldırılara karşı büyük bir sahiplenme olması gerekiyor" dedi. Kürtçenin günümüze gelmesinde büyük katkıları olan anneler için de ayrı bir çalışma yürütülmesini isteyen Aydeniz, "Kürtçe anadilde eğitim dili ve resmi dil olana kadar mücadele etmeye devam etmeliyiz" dedi.

Diğer siyasi parti temsilcileri de dil üzerindeki baskılar ve dilin yaşatılması için önerilerini sıraladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler