Paralel yönetim mi, iftiralar mı?

Yeni Şafak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde PKK’nın “paralel yönetim” oluşturduğunu iddia etti. Belediye iddiaların iftira olduğunu ileri sürüp, “demokrasiye operasyon çekiliyor” diyerek, suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.

Paralel yönetim mi, iftiralar mı?

HABER MERKEZİ

Yeni Şafak Gazetesi, Aybike Eroğlu imzasıyla yayımlanan “Kandil Diyarbakır’a kayyum atamış” başlığıyla yayımlanan, haberde şok iddialar yer aldı. “Eş başkanlık” sistemiyle yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Kandil’in “paralel yönetim” oluşturduğu öne sürülen haberde Belediyedeki daire başkanlarının da PKK’nın “komiserleri” tarafından yönlendirildiği iddia edildi. 
Skandal iddiaların yer aldığı habere ilişkin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi imzası, yazılı açıklama yapıldı. İddiaların “iftira” olduğu ileri sürülen açıklamada, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliğini zedeleyecek ve 31 Mart’ta halkın büyük teveccühüyle göreve gelen yönetimin itibarına yönelik suikast operasyonu yapmaktadır” denildi.

YENİ ŞAFAK’IN ŞOK İDDİALARI

Aybike Eroğlu’nun imzasıyla gazetenin birinci sayfasında yer alan haberde, şu iddialarda bulunuldu. 
“-Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde belediye başkanı ve yöneticilerine gölge yönetim tayin edildi. KCK’nın sözde yöneticileri, belediye başkanına atadığı eş başkana bile komiser atadı. Daha önce terör örgütü PKK ile ilgili suçlardan birçok kez gözaltına alınan TJA kadın hareketi elebaşı Halime Bayram, eş başkanlar Serra Bucak Küçük ve Doğan Hatun’a sözde komiser oldu. Bayram, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla daha önce gözaltına alınmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki daire başkanlıklarında da durum şöyle:

Genel Sekreterlik: Belediyenin genel sekreteri olan KHK’lı Emrullah Gördük’ün, aralarında Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nesih Aktepe’nin de bulunduğu bir heyetten talimat alarak mali tasarrufu bu şekilde dizayn ettiği öğrenildi. Aktepe’nin geçmişte örgütün mali yapılanması içinde yer aldığı öne sürülüyor.

PARA YURT DIŞINDAN YÖNETİLİYOR

Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı: “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılma”, “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamalarının ardından 2019’da KHK ile ihraç edilen Özlem Tekin, Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na getirildi. Tekin’in tüm talimatları, şu an yurt dışında kaçak yaşayan eski genel sekreter Zülküf Karatekin ile KCK Mali yapılanma davasından yargılanan muhasebeci Hüseyin Bayrak’tan aldığı öne sürüldü.

DAİRE BAŞKANINA TALİMAT VERİYOR

Basın Yayın Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı: Göreve getirilen Berivan Güneş’e KCK tarafından Sedat Yılmaz komiser olarak atandı. Kağıt üzerinde daire başkanı Güneş olsa da tüm kurumsal talimatları hiçbir resmi görevi olmayan Yılmaz veriyor. Karakaş’ın da talimat aldığı Yılmaz’ın, KCK’nın sözde basın komitesinde yer aldığı ve PKK istihbaratına çalıştığı iddia ediliyor.
Kültür Dairesi Başkanlığı: Bu başkanlığa da daha önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden KHK ile ihraç edilen Yavuz Akkuzu’nun komiser olarak atandığı iddia edildi. 2023’te Diyarbakır merkezli KCK operasyonunda gözaltına alınan Akkuzu’nun, kültür dairesiyle ilgili tüm talimatları veren kişi olduğu belirtiliyor. Daire Başkanı Çağla Şenay’ın ekibe Amed Tiyatro Festivali ve Ma Music günleri isimli etkinlikleri yapması için yetki verdiği biliniyor.

PKK’LILAR FİŞLEYİP İŞTEN ATIYOR

İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı: "Taksirle birden fazla kişiyi yaralamak"tan suç kaydı bulunan Emrah Erdal, belediyenin İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’na getirildi. Erdal ile birlikte Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Yıldız’ın personelleri sürgün, görevden alma ve işten çıkarma gibi işlemleri yürüttüğü belirtiliyor. Erdal ve Yıldız’ın KESK'e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜMBELSEN) ile DEM Partililerden oluşan bir heyetle sürekli istişarede bulunduğu, bu heyetin belediyede çalışan PKK sempatizanlarının gönderdiği istihbarat bilgilerine göre çalışanları tek tek fişlediği de gelen bilgiler arasında.

GÖLGE BAŞKANDAN YEĞENE KIYAK

Sosyal Hizmetler ve Gençlik Spor Dairesi: Daire Başkanı Serkan Demirkıran’ın Lice Belediyesi eski eş Başkanı Tarık Mercan’dan talimat aldığı ifade ediliyor. Mercan, belediyenin İmar Dairesi’ne ise yeğeni Elif Mercan Kayra’nın başkan yapılmasında etkili oldu. Mercan ailesine ait Mercan İnşaat ise belediyenin yol yapım çalışmalarında aktif rol üstleniyor. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’na Serdar Bakıroğlu atandı. 

Bakıroğlu, 2017 yılında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen ve 3 kişinin şehit olduğu saldırıdan sonra Silvan’da gözaltına alınmıştı. 2019’da KCK operasyonunda gözaltına alınan Murat Eminoğlu Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’na, PKK'yı öven yazılarıyla bilinen İbrahim Yalçın ise Park Bahçe ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na atandı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ; İFTİRA ATILIYOR

Yeni Şafak’ın şok iddialarına karşı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklamada bulundu. “Kayyım Borsası iş başında: Yeni Şafak demokrasiye operasyon çekiyor” başlığı altında, Büyükşehir Belediyesi imzalı açıklamada şöyle denildi;

İktidarın basın bülteni görevini yürüten Yeni Şafak gazetesi bugün “Kandil Diyarbakır'a kayyım atamış” iftirasıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliğini zedeleyecek ve 31 Mart’ta halkın büyük teveccühüyle göreve gelen yönetimin itibarına yönelik suikast operasyonu yapmaktadır. 

BELEDİYENİN KURUMSAL KİMLİĞİ

Basın etiğinden uzak, kişilik haklarını yok sayan, masumiyet karinesini tanımayan gazete denilen bu kağıt parçası daha önceki dönemlerde de kayyım ataması için benzer haberler yaptı. Bugün de aynı görevle, kamuoyunu yanıltıp, antidemokratik, dikta rejimlerin yöntemlerinin başvurduğu irade gaspına yeniden yol yapmaktadır. Bu gazete ve o haberi uyduran kişinin kendisini tetikçi konuma düşürdüğünü bilmelidir. 
 
Basın ahlak ve etiğinden uzak, karşı tarafa tek bir söz hakkı tanımayan ve aslı astarı bulunmayan ve yöntem olarak da dedikoduyu geçmeyen iftira bilgilerle yönetim kadememizi hedef almaktadır. “Çamur at izi kalsın” anlayışındaki medyanın illeri sürdüğü yalan, iftira ve karalama kampanyası ile kayyım için yol yapanlara sesleniyoruz, halk sizi iki kez yerin dibine gömdü, dolayısıyla bir daha aynı soygun düzenine kalkışmanıza izin vermeyeceğiz. Sözde gazetenin kesilen rantın acısıyla bu karalama kampanyasının bir parçası olduğunu da çok iyi biliyoruz. Bir kez daha belirtiyoruz, polis zoruyla, silah zoruyla, demokrasi dışı yol yöntemlerle halk iradesinin tecelli ettiği belediyelerin kapısına dayanmaktan vazgeçin.

10-15 YILLIK DEVLET MEMURLARI

Kamuoyu bilmelidir ki haberde adı geçen her bir çalışma arkadaşımız en az 10- 15 yıllık devlet memurudur. Bu insanlar kayyım dönemlerinde de işlerin başında olan kişilerdir. O gün bu insanlarla ilgili bir sorun yok iken, üst düzey bir göreve getirilince mi sorun oluyor?

İDDİALARA DAİR SUÇ DUYURUSU

Belediyemizin tüzel kişiliği adına yönetimimiz yarın sabah ilk iş olarak, söz konusu kağıt parçası ve onun aparatı olan sözde gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunacaktır. Habere dair tekzipte bulunacağız. Ayrıca haberde adı geçen her bir çalışma arkadaşımız da ilgili gazete ve gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunacak.
Kayyım için yol yapanlara sesleniyoruz! Sandıkta başaramadığınızı zor aygıtlarınızla da başaramayacaksınız. Size, sizin yalanlarınıza, aparatlarınıza boyun eğmeyeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi.”

Kaynak: Diyarbakır Söz