Filiz YAŞA
DİYARBAKIR(SÖZ)-Diyarbakır genelinde son dönemlerde baş gösteren otopark sıkıntısı, sokak ve caddelerde ciddi bir düzensizliğe yol açıyor. Kent merkezindeki birçok ana arterde ve ara sokakta sürücüler, boş park yeri bulamadıkları için araçlarını buldukları ilk boş yere gelişigüzel bırakıyor. Bu durum, şehrin genel düzenini olumsuz etkileyen kronik bir sorun haline gelmeye başladı.
Caddelerin sağ ve sol şeritleri gün boyu park eden araçlar yüzünden daralırken, dolaylı olarak trafikteki şerit sayısı düşüyor ve bu da hareket halindeki araçların ilerlemesini zorlaştırıyor. Ancak asıl büyük sorun, araçların yol kenarlarını aşarak kaldırımlara taşmasıyla yaşanıyor. Yayalara ayrılan yürüyüş yolları, dükkan önleri ve kaldırım kenarları, peş peşe park edilen otomobiller tarafından adeta birer açık otopark gibi kullanılıyor.
Fütursuzca Araç Park Ediliyor
Bu kontrolsüz parklanmanın yarattığı en büyük mağduriyet ise engelli rampalarının önündeyaşanıyor. Görme engelli vatandaşlar için kaldırıma döşenen sarı çizgilerinin bittiği iniş noktalarına, tekerlekli sandalye geçişleri için eğimli yapılan rampaların tam önüne fütursuzca araç park ediliyor. Rampaların bu şekilde kapatılması, tekerlekli sandalye kullananlar, yürüteç yardımıyla yürüyen yaşlılar veya bebek arabalı aileler için kaldırımları tamamen erişilemez kılıyor.
Benzer manzaraların kentin birçok noktasında sıradanlaşması, yayaları ciddi güvenlik riskleriyle de karşı karşıya bırakıyor. Sürücülerin kuralları göz ardı ederek gerçekleştirdiği bu gelişigüzel park etme alışkanlığı, Diyarbakır sokaklarında yaya olarak hareket etmeyi her geçen gün biraz daha zorlaştırıyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz
Yorumlar