Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait 97 bin metrekarelik Lunapark arsası işletmecilerin aqua park ve sosyal alanlar yapma vaadiyle 2021 yılında dönemin Büyükşehir Belediyesi kayyımdan 29 yıllığına sembolik bir bedelle kiralanan ancak, projenin hiç bir ayağı gerçekleştiremeyen firma arsayı cadde mağazalarına dönüştürüp yüksek kiralarla işletmelere vererek, büyük rant elde ettiği ortaya çıktı.
LUNA PARK ARSASI
Merkez Kayapınar ilçesi sınırları içerisinde bulunan Mahabad Bulvarı ile Fırat Bulvarının kesiştiği kavşakta yer alan, ilk mülkiyet sahibi olan Örfioğlu Vakfına ait 97 dönümlük arazi Büyükşehir Belediyesine kamuya açık sosyal alan, park ve yeşil alan yapılması için hibe edildi. Büyükşehir Belediyesi ilk etapta 64 dönümünü Lunapark işletmecilerine kiraya verdi. Kira sözleşmesi bitince 2016’da firmaya tahliye ihtarnamesi gönderildi. Alanı terk etmeyen firma, sözleşmesinin yenilenmesi için girişimlerde bulunduğu dönemde belediyeye kayyum atamaları başladı.
PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR
Lunapark işletmecileri 2021 tarihinde Büyükşehir Belediyesi kayyımı ile görüşerek kullandıkları mevcut 64 dönümlük arazinin yanında yer alan 33 dönümlük boş arsanın da kendilerine tahsis edilmesi talebinde bulundu. Buraya, yaz aylarında 48 dereceyi bulan kavurucu sıcaklar nedeniyle Aqua park, yetişkin ve çocuklar için olimpik yüzme havuzları, tenis kortu ve kamu yararı gözetilerek sosyal donatılar için projelendirme yapacakları vaadinde bulundu.
29 YILLIĞINA SÖZLEŞME YENİLENDİ
Dönemin Büyükşehir Belediye kayyımı, projeyi inceledikten sonra sözde kentin ihtiyaçları doğrultusunda toplam 97 dönümlük alanı 29 yıllığına aylık 400 bin lira, sonrasında enflasyon farkı da gözetilerek 600 bin lira gibi sembolik bir rakamla Lunapark işletmecilerine kiraya verip sözleşmeyi yeniledi.
5 yıl süreyle tek bir çivinin çakılmadan yeniden sözleşme imzalayan firma, herseye rağmen aradan 4 yıl geçmesine rağmen, Lunapark alanına dokunmadan; Fırat Bulvarı ile Mahabad Bulvarı'nın kesiştiği, yola cephesi 500 metre olan ana cadde üzerindeki kavşaktaki derme çatma kafeterya, büfe ve nargile salonlarını birbir yıktı.
İKİ CADDEYİ GÖRECEK ŞEKİLDE MEKANLAR
Firma, ne kendilerine ekstradan tahsis edilen 33 dönüme, ne de kullandıkları mevcut 64 dönümlük alana aqua park, olimpik havuzlar, tenis kortu, sosyal donatılar yapmadı. Hayal olan aqua park sözleşmesinde taahhüt edilmesine rağmen firma, yıktığı derme çatma büfelerin yerine iki caddeyi görecek şekilde çelik konstrüksiyonla sıralı yan yana devasa cadde mağazaları, 1000 kişilik kapalı düğün salonu inşa etti.
Arsayı tamamen ticari alan oluşturan firma, ardından bu mağazaları tabela değeri yüksek uluslar arası ünlü facefood, kafeterya ve restoranlara yüksek fahiş rakamlarla kiraya vererek, tarihinde görüşmemiş, büyük bir rant temin etmeye başladı.
97 DÖNÜME 600 BİN LİRA ÖDENİRKEN
Firma 97 bin metrekarelik kullandığı alan için Büyükşehir Belediyesine aylık sadece 600 bin lira kira bedeli öderken, kendileri bir yemek firmasından aylık alınan kira bedeli olarak, 350 bin lira alması dikkat çekti. Aqua park vaadiyle sözleşme imzalanan devasa alanda izinsiz tamamen ruhsata aykırı kaçak inşa edilen 10 farklı işletmenin aylık kira bedelinin 5-10 milyon lira olduğu bildirildi.
Şimdi gözler, belediye yönetimi ile 97 bin metrekarelik alanı tamamen ticari alana dönüştürüp rant elde eden firma arasındaki 29 yıllık sözleşme akıbetinin ne olacağına çevrildi. Kamu yararı gözetilmeden kişiye özel rant oluşturulduğu için belediyenin sözleşmenin iptali veya feshi yoluna gidebileceği, bununla ilgili idari yargı yoluna da başvurulabileceği öğrenildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz