Sahabeler şehri böyle mi tanıtılır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “2023 Eğitim Vizyonu” belgesi çerçevesinde bölge illerindeki ilkokullarda okutulmak üzere hazırlanan şehir tanıtım kitaplarında skandal ifadelere yer verildi.

Sahabeler şehri böyle mi tanıtılır?

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, skandal bir kitaba imza attı. 2023 Eğitim Vizyonu başlığı altında ilkokullarda okutulmak üzere hazırlanan "Şehir Tanıtım" kitabında Diyarbakır şivesi Azerbaycan Türkçesi'ne bağlanırken, "Şehrin riskleri" adlı bölümde ise "şiddet, madde bağımlığı ve cinsel istismar" ifadelerine yer verilmesi büyük tepki gördü. Kitabın dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer döneminde hazırlandığı, Kaymakamlıklar aracılığıyla okullara dağıtımının ise İl Müdürü Yüksek Arslan tarafından gerçekleştirildi. Tepki üzerine İl Müdürü Arslan sosyal medya üzerinden, kitabın dağıtımın durdurulduğunu iddia etti.

2023 EĞİTİM VİZYONU

Edinilen bilgiye göre, Milli Eğitim bakanlığı (MEB), ülke genelinde iller düzeyinde "2023 Eğitim Vizyonu" başlığı altında, belgesel düzeyde, İlköğretim Okullarında okutulması için, "Şehir Tanıtım" kitabı, hazırlamak için çalışma başlattı. MEB'e bağlı birimlerce ”Çocukların kendi bölgelerinin üretim, kültür, sanat ve coğrafi kapasitesini keşfetmesine, bitki ve hayvan türlerini, yöresel yemeklerini, oyun ve folklorunu tanımasına ağırlık verilecektir” maddesi kapsamında ‘Şehrimiz Diyarbakır’ adlı seçmeli ders eğitim kitabı hazırlandı.

SKANDAL MÜDÜRÜN İMZASI

Altına imza attığı skandal uygulamalar sonrasında görevinden alınan İl Milli Eğitim Müdürü Faysel Taşçıer döneminde, materyalleri hazırlanarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen "Şehrimiz Diyarbakır" kitabı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanınca, baskısı gerçekleştirildi. "İmtiyaz Sahibi" Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü olan Kitap, kısa süre önce Antalya'dan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atanan Yüksel Arslan, baskısı tamamlanarak Diyarbakır'a gönderilen kitapların dağıtım emrini verdi.

KİTAP DAĞITILINCA GÖRÜLDÜ

13 Mart 2021 tarihinde, İlköğretim okullarında okutulması yönünde İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısının imzasıyla, Kitaplar İlçe Kaymakamlıkları tarafından dağıtılması yönünde yazı gönderildi. Kitabın seçmeli ders kapsamında öğrencilere okutulması yönünde kitapların, öğretmenlerin eline geçip incelendiğinde, skandal ifade ve yazımlar peş peşe patlak verdi. Diyarbakır kamuoyunda büyük yankı bulan ve sosyal medyada, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İl Valisi münir Karaloğlu, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve Diyarbakır'ın seçilmiş milletvekillerine tepki yağdı.

ŞEHRİN RİSKLERİ: CİNSEL İSTİSMAR

214 sayfalık tanıtım kitabında sandalın ötesinde rezillik olarak değerlendirilen “Şehrin Riskleri” adlı kitapta yer alan bölümde, cinsel istismar vakalarının karşılaşılabilecek riskler arasında olduğu uyarısı yapılması dikkat çekti. Kitapta, “Şehir, fırsatlar sunduğu kadar bazı riskler de içerir ifadesinde şu cümle yer aldı; "Doğal afetler, şiddet, madde bağımlılığı, trafik kazaları, cinsel istismar şehirde karşılaşılabilecek risklerden bazılarıdır”

DİYARBAKIRLILAR TEPKİ GÖSTERDİ

Peygamberler, Sahabeler, Evliyalar diyarı olan beşinci haremi şeri olarak adlandırılan Ulu Cami'nin yer aldığı Diyarbakır'ın medeniyetler şehri olma yönünün gözardı edilerek, olumsuzluk ve halktan tepki görecek ifadelere yer verilmesinin büyük bir sorumsuzluk olarak değerlendirildi. Kitabın toplatılması, ifadelere yer veren ve kaleme alınan kişiler hakkında soruşturma başlatılmasını isteyen Diyarbakırlı Vatandaşlar, siyasileri ve yetkili makamları sorumlu olmaya davet etti. Tarih, inanç ve doğa turizminde değer biçilemez ortaya sahip Diyarbakır'ın "cinsel istismar ve madde bağımlılığıyla" İlköğretim öğrencilerine tanıtılmasının, kabul edilmez olduğu ifade edilirken, kitabın toplatılması istendi.

KİTABIN DAĞITIMI DURDURULDU

Yoğun tepki ve eleştiriler üzerine Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, İl Valisi Münir Karaloğlu'nun talimatı üzerine, kitabın dağıtımının durdurulduğu ve inceleme alındığını, sosyal medya üzerinden duyurdu. Arslan'ın paylaşımına farklı yorum ve tepkiler gelirken, "sorumluların cezalandırılması" istendi.

DİYARBAKIRIN KONUŞLUĞU LEHÇE

“Diyarbakır Ağzı ve Özellikleri” adlı konu başlığında, kentte konuşulan dilin Azerbaycan Bakü Türkçesine benzer olduğu ifade edilirken Kürtçeden, Zazaca'dan bahsedilmedi. Kenttin Azerbaycan Türkçesiyle olan ortak şive bağını sürdürdüğü kaydedilen kitapta Nevruz bayramının, yumurta tokuşturma ve yemek dağıtma gibi etkinliklerle kutlandığı ifade edilmesi de dikkat çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler