Sur esnafı dertli

Diyarbakır'ın günlük ekonomik sirkülasyonunu sağlayan Sur içi esnafı, kapkaç, hırsızlık ve otopark ile trafik sıkıntılarına veryansın ederken, çözüm istedi.

Sur esnafı dertli

Bir süre öncesine kadar hırsızlık ve kapkaç olayları yüzünden mağdur olan Gazi ve Melikahmet Caddesi esnafları, alınan önlemlerden dolayı Vali Mustafa Toprak’a teşekkür ziyaretinde bulundu.

Valilik toplantı salonunda gerçekleşen görüşmeye Vali Toprak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Can da katıldı.

Esnaf heyetinin sözcülüğünü Melikahmet Caddesi üzerinde bulunan Vakıflar İşhanı Derneği Başkanı Mehmet Salim Akmen yaparken, esnaflar da çeşitli sorunlar hakkında söz alarak görüşlerini dile getirdi.

OLAYLARDA YÜZDE 80 AZALMA

Melikahmet ve Gazi Caddelerinde hırsızlık ve gasp olayları yüzde 80 oranında azaldı.

Esnaflar, öncelikli olarak daha önce gasp ve hırsızlık gibi asayiş olaylarının yoğun bir şekilde yaşandığı Melikahmet ve Gazi Caddesi üzerinde Sayın Valimizin talimatları ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün almış oldukları tedbirler neticesinde bu tür olayların yüzde 80’lere varan bir oranda azaldığına dikkat çekerek, göstermiş oldukları duyarlılık ve yapmış oldukları katkılar nedeniyle Vali Toprak’a teşekkür ettiler.

MOBESA SAYISI ARTIRILACAK

Asayiş sorunun daha aza indirgemesi için mobese kameralarının sayısının arttırılması talebinde bulunan esnaflara Vali Toprak, durumun değerlendirileceğini belirterek, bunun yanında kişisel olarak esnafların kendi işyerlerinde kullandıkları güvenlik kameralarının sayısının arttırılmasında aynı oranda önemli olduğunu vurguladı. Vali Toprak, “Söz konusu bölgede İl Emniyet Müdürlüğümüzle birlikte bir değerlendirme yaptık ve oradaki mevcut personel, ekipman ve teçhizat sayımızı arttırdık. 155’e yapılan ihbarlar bu şekilde daha hızlı cevap bulmaya başladı. Ekiplerimiz olay yerine daha kısa sürede intikal ediyorlar. Bunu sizlerin ağzından duymak da hem sevindirici hem de teyit edici olmuştur” dedi.

ESNAFIN OTOPARK ŞİKAYETİ

Melikahmet ve Gazi caddelerindeki en önemli sorunlarından birinin de trafik problemi olduğunu dile getiren heyetten bir esnaf, otopark konusunda sıkıntı yaşandığını belirterek mevcut otoparkların söz konusu mıntıkadaki yoğunluğu kaldırmada yetersiz kaldığını söyledi. Uygun bir noktada katlı otopark yapılmasının bu sorunu büyük oranda çözebileceğini dile getiren esnafa Vali Toprak, bu konunun bütün yönleriyle incelenmesi ve ilgili diğer kurumlarla görüşülerek birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Bu noktada Valilik olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade eden Vali Toprak, durumun değerlendirileceğini söyledi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMALIYIZ”

Vali Toprak, söz konusu bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine dikkat çekerek, vatandaşların ve ilgili diğer kurumların da bu çalışmalara destek olması gerektiğini söyledi. Ancak vatandaşlardan bazılarının evlerinden çıkmak istemediklerini hatırlatan Vali Toprak, bu noktada zorla hareket edemeyeceklerini, vatandaşların mağdur olmamaları için Devlet olarak kamulaştırılan evlerin gerek nakdi gerekse konut edindirme noktasında her türlü imkânın sağlandığını söyledi. Mülklerinin değerinden daha fazlasını verdikleri halde buna rağmen vatandaşlardan bazılarının anlaşma yoluna girmek istemediklerini ve astronomik rakamlar talep ettiklerini söyledi.

“BAZI VATANDAŞLAR ZORLUK ÇIKARIYOR”

Göç olgusunun Diyarbakır’da birçok noktada olumsuzluklar yarattığına dikkat çeken Vali Toprak, bu olumsuzlukların başında da şehirleşme sorunun olduğunu söyledi. Sur ilçesinde yer alan birçok mahallede insanların bir veya iki odalı evlerde her türlü hijyenden uzak, sosyal altyapıdan yoksun bir şekilde kalabalık aile ortamlarında yaşadıklarına değinen Vali Toprak, bazı evlerde altyapı yetersizliğine rağmen vatandaşların kendilerine sunulan nakit para veya konut edinme gibi cazip tekliflere kayıtsız kaldıklarını söyledi.

“HALKA RAĞMEN HİÇBİR ŞEY YAPILAMAZ”

Halka rağmen hiçbir şey yapılamayacağının altını çizen Vali Toprak, “Ne yapılması gerekiyorsa, ancak halkla birlikte yapılır. Bunun için de herkes üzerine düşen görevi iyi bir şekilde yapacak. Ben Vali olarak, sizler esnaf olarak, vatandaş, vatandaş olarak, diğerleri de sorumlu oldukları kurum ve kuruluşlar, meslek odaları sivil toplum kuruluşları her neyse o şekilde üzerlerine düşen görevi yapmaları lazım. Bu iş ancak bu şekilde çözülür” dedi.

Bazı binaların metruk halde olması nedeniyle kötü bir manzara yarattığını ifade eden esnaf heyeti, bu binaların kaldırılarak yerlerinin iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söylediler.

“TARİHİ BİNALARA DOKUNAMIYORUZ”

 Vali Toprak, kentsel dönüşümün zaten bu amaçla yapıldığını ifade ederek, ancak tarihi değeri olan bazı tescilli binalar olduğuna dikkat çekerek, bu tür binalarla ilgili işlem yapmanın kanunlar çerçevesinde zorluğuna değindi. Vali Toprak, bu tür binaların koruma kurulu kararları gereği çivi dahi çakılamayacağını hatırlatarak, ancak gerekli yasal izin ve düzenlemeler yapıldıktan sonra bu tür alanlara müdahale edilebileceğini söyledi. Sur içinde bir çok noktada restorasyon çalışmaları yapıldığına da değinen Vali Toprak, bu tür yerleri peyderpey kurtarmaya onarmaya ve yeniden toplum hizmetine sunmaya gayret ettiklerini söyledi.

“ELEKTRİK KESİNTİLERİ SON BULACAK”

Son olarak su içinde elektrik kesintilerinin sıklığından yakınan esnaf heyetine Vali Toprak, bu konuyla ilgili olarak DEDAŞ’ın sur içinde ana nakil hatlarını yer altına alma noktasında çalışmalara başladıklarını bazı yerlerde ise altyapı çalışmalarının başlatılması için ihaleye çıkılacağını söyledi.

Ziyaret sonunda esnaf heyeti ,sorunlarına yakın ilgi gösterdiği için Vali Toprak’a teşekkür ederken,   Toprak ise, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, sorunların çözümü noktasında üzerilerine düşen görevi yerine getirmek için çaba göstereceklerini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler