Diyarbakır’ın Sur İlçesinde 2016 yılında PKK’nin başlattığı çukur olayları nedeniyle zarar gören evler boşaltılarak devlet tarafından yıktırılmış, yerine yeni konutlar yapılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştı. Ev sahibi vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması açısından yeni konutlar yapılana kadar kira yardım desteği sunulmuştu.
Yaşanan olaylarda Sur İlçesinden çıkmak mecburiyetinde kalan ailelere sunulan kira yardım desteğinin kesildiğini iddia eden Sur mağdurlarından Kasım Şenol, 7 aydan bu yana mağduriyet yaşadığını söyledi.
Şenol , “Ben Sur mağduruyum. Daha önceleri Fatihpaşa Mahallesi Hamam Sokak No-5’te ikamet ediyordum. Bu çatışmalardan dolayı devlet, orayı kamulaştırarak bizi Suriçi’ndeki evimizden dışarı çıkardı ve tarafımıza kira yardımı desteği sağlandı. Son 7 aydır kira yardımlarımız ödenmiyor. İlçe Kaymakamlığına, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Sosyal Yardım Vakfına gittik ama hiçbir yerden netice alamadık. Milletvekillerine söyledik, onlarda ilgileneceklerini söylediler fakat şimdiye kadar müspet bir cevap alamadık. İlgili yerlerle yapmış olduğumuz görüşmelerde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün bizim listeleri yaptığı ve ilgili yerlere gönderdiği söylendi ama 7 aydır herhangi müspet veya menfi bir cevap alamadık.” dedi.
“Zaruri ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz”
Yüzlerce ailenin artık zaruri ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve onurlarının zedelendiğini ifade eden Şenol, “Bizler de Sur mağdurları olarak kiracı konumundayız ve ev sahipleri bizden kira istiyor. Su, elektrik, yeme-içme ve sağlık gibi giderlerimiz oluyor, onurumuz zedeleniyor. Devlet tarafından 7 aydır ödenmeyen kira yardımlarının, mağduriyetimizi göz önüne alarak yeniden ödenmesini talep ediyoruz. Sadece bizler değil bizim dışımızda da mağdur olan aileler var. Suriçi’ndeki aileler genelde yüzde doksanı birbirini tanıyor ve bu şekilde mağduriyet yaşayan yüzlerce aile var. Bunlarda kira yardımından yararlanmıyor ve mağdur durumundadır.” ifadelerini kullandı.
Yaşanılan mağduriyet karşısında yetkililerin seslerini duyacaklarına inandıklarını belirten Şenol, “Umarım ki Valimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz, Milletvekillerimiz ve Cumhurbaşkanımız, bu mağduriyetlerimizi görür ve çözüme ulaştırırlar.” şeklinde konuştu.
“Ben ev istemişim, Onlar işyeri yapmışlar”
Yıkılan yerlerin yerine inşa edilen yapıların niteliğine de değinen Şenol, “Sur’da tapulu yerim vardı ve evimin bulunduğu yerde yeni bir ev yapılmasını istemiştim. Şimdiye kadar benim evim teslim edilmemiş. Benim evimin bulunduğu şu andaki noktayı iş yeri yapıyorlar. Ben ev istemişim, onlar işyeri yapmışlar. Bana ya iş yeri ya da ev verecekler. Bakalım sonunda ne olacak.” diye belirtti.
“İmkânım olsaydı kira yardımı istemezdim”
İmkânsızlıklardan dolayı kira yardımı almak mecburiyetinde kaldığını ifade eden Şenol, “Ben devletin kalkınmasında yanayım. İmkânlarım yerinde olsaydı devletten kira yardımı almazdım. Fakat ben mağdurum ve bu mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Olay ve çatışmalardan sonra devletimiz tarafından bize kira yardımı yapılıyordu. Mağduriyetimiz gideriliyordu. Son 7 aydır hiçbir yardım yapılmıyor ve sıkıntıdayız. Devletimiz ve hükümetimiz tarafından çözüm getirmelerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin bilgi alınmak istenen Çevre ve Şehircilik Diyarbakır İl Müdürlüğünün telefonlarına ulaşılamadı.
Kaynak: Diyarbakır Söz