Sur'da hayat iflasta

Kentsel dönüşüm çalışmalarının ardından tarihi surları, camileri, kiliseleri, evleri ile turizmcilerin gözbebeği olan Sur ilçesinde yaşayan vatandaşlar, şiddet ve terör olayları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Sur'da hayat iflasta

İlçede hendek kazılması, barikat kurulması, sokaklara patlayıcı yerleştirilmesi sonucu birçok ev ve iş yerinde hasar oluşurken, vatandaşlar günlük yaşamlarını sürdürmekte korkar hale geldi. Örgütün gençlik yapılanmasının yarattığı kaotik ortamla yaşamın felç olması sonucu ekonomik durumu iyi olan aileler batı illerine, kötü olanlar ise Diyarbakır merkezdeki başka ilçelere göç etmek zorunda kalıyor.

İlçede yaşayan vatandaşlardan Gül, "Örgüt mensupları buralardaydı ama bizi görünce yüzlerini kapatıyorlardı. Hemen hemen bütün sokakları kazmışlardı. Mahallede ateş edildiği vakit evimizden çıkmıyorduk"

Çelik, "Köyde, Sur ilçesinde olay çıktığını öğrendik. Sonra haberleri açıp izleyince evimizin bu halde olduğunu öğrendik. Evimizi bu hale getirenleri Allah'a havale ediyoruz"

4. sınıf öğrencisi Tekin,  "Okulumu ve arkadaşlarımı çok özledim, artık okula gitmek istiyorum. Okula gidemediğim için evde derslerime çalışıyorum"

Kentsel dönüşüm çalışmalarının ardından tarihi surları, camileri, kiliseleri, evleri ile turistlerin ilgi gösterdiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşayan vatandaşlar, PKK'nın gençlik yapılanmasının yarattığı şiddet ve terör olayları nedeniyle zor günler geçiriyor.

İlçede, örgüt mensuplarının hendek kazması, barikat kurması, sokaklara patlayıcı yerleştirmesi sonucu birçok ev ve iş yerinde hasar meydana gelirken, vatandaşlar günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanıyor.  İlçede örgüt mensuplarının uzun bir süre zorla girdikleri evlerde barınması, birçok sokak ve mahallede hendek kazıp barikat kurması, bombalı tuzaklama yapması, sokakların üzerini branda ile örtmesi yaşamı felç etti.

Düşük gelirli ailelerin yoğun olarak yaşadığı ilçede, vatandaşlar silah ve bomba seslerinden uzak, korkmadan, günlük yaşamlarının kesintiye uğramadığı mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamak istemelerine rağmen terörist saldırılar nedeniyle yaşamları adeta kabusa döndü.

Kazılan hendek ve kurulan barikatlardan dolayı evlerine ekmek bile götürmekte zorlanan vatandaşlar, çocuklarının geleceğinden endişe duyuyor.

PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerinin tehditleri üzerine ekonomik durumu iyi olan aileler batı illerine, kötü olanlar ise başka ilçeye göç etmek zorunda kalıyor.

TERÖR OLAYLARINDAN 3 BİN 307 ÖĞRENCİ ETKİLENDİ

Saldırılar nedeniyle aileler, güvenlik endişesiyle çocuklarını okula göndermeye çekiniyor. İlçede, olaylardan Süleyman Nazif Anaokulu ve İlkokulu, Mardinkapı İlkokul ve Ortaokulu, Cumhuriyet İlkokulu, Yavuz Selim İlkokulunda okuyan 3 bin 307 öğrenci etkilendi. Bu okullarda okuyan öğrenciler geçici olarak başka okullara nakledildi. Olayların durulmasının ardından onarımı süren Mardinkapı İlkokulu dışındaki diğer okullar açıldı.

Öğrenciler, başka okullara nakledilmeleri ve velilerin güvenlik endişesi ile eğitimden mahrum kaldı.

ESNAF İFLASIN EŞİĞİNDE

Örgüt üyelerinin saldırıları sonucu yerli ve yabancı turist ziyaretinin azaldığı tarihi ilçedeki bazı esnaf, iflasın eşiğine geldi. Çözüm Süreci döneminde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan esnaf, o günlerin tekrar geri dönmesini istiyor.

EVLERİNİ TERK EDENLER, DÖNDÜKLERİNDE HARABE EVLERLE KARŞILAŞTI

Terör saldırıları sonucu terk etmek zorunda kaldıkları evlerine geri dönen vatandaşlar, karşılaştıkları manzara karşısında gözyaşlarına tutamadı. Saldırıların ardından evlerine dönen bazı vatandaşlar, örgüt üyelerinin barınmak için çatı katına döşek ve minder getirerek mesken yaptığını görünce bir süre şaşkınlık yaşadı.

Örgüt üyelerinin silahla taraması ve bombalı eylemler nedeniyle bazı evlerde büyük hasarlar meydana gelirken, evlerini harabe halinde görenler büyük bir yıkım yaşıyor. Kısıtlı imkanlarla yaparak, başlarını soktukları evlerinin harabe hali gören vatandaşlar, büyük bir sıkıntı ile ne yapacaklarını düşünüyor.

Terör saldırıları nedeniyle ev ve iş yeri zarar gören ilçe sakinleri, Valilik ve Emniyet Müdürlüğüne müracaat ederek kısıtlı imkânlarla aldıkları ev ve iş yerlerinin onarılması talebinde bulunuyor.

VATANDAŞLAR KÖTÜ GÜNLER GEÇİRİYOR

Vatandaşlardan Ahmet Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede örgüt mensuplarının saldırıları ve sonrasında yaşanan sokağa çıkma yasağı sonucu kötü günler geçirdiklerini belirtti.

Terör örgütünün mahalleleri mesken haline getirmesiyle yaşadıkları zorluğu güçlükle anlatan Gül, şöyle konuştu:

"Bazen ekmeğimiz bitiyordu, gidip polislerden izin alıyorduk onlar da 'gidip ekmeğinizi alıp gelin' diyorlardı. Örgüt mensupları buralardaydı ama bizi görünce yüzlerini kapatıyorlardı. Biz de geçip gidiyorduk. Hemen hemen bütün sokakları kazmışlardı. Mahallede ateş edildiği vakit evimizden dışarı çıkmıyorduk. Çoğu zaman elektrik gidiyordu, ışıldak vardı ama o da bitince tekrar şarj edemiyorduk, telefonumuzda da şarj kalmamıştı. Birbirimizden de haber alamıyorduk."

Olayların olduğu dönemde çocuklarını okula gönderemediğini bildiren Gül, bu tür olayların kimsenin başına gelmemesi temennisinde bulundu.

EVLERİ HARABEYE DÖNDÜ

Fatihpaşa Mahallesinde oturan vatandaşlardan Ramazan Çelik ise evlerine yaklaşık 7 bin lira masraf yapıp yeniledikten sonra köye gittiklerini söyledi.

"Köyde, Sur ilçesinde olay çıktığını öğrendik. Sonra haberleri açıp izleyince evimizin bu halde olduğunu öğrendik. Evimizi bu hale getirenleri Allah'a havale ediyoruz. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için barış ve huzur istiyoruz" diyen Çelik, evinin onarılması için yardım çağrısında bulundu.

Eşinin uzun yıllar önce öldüğünü söyleyen Heriba Çelik de Zazaca yaptığı konuşmada, kısıtlı imkânlarla evi aldıklarını anlatarak, evinin harabeye döndüğünü köyde öğrendiğini aktardı.

Çocukları ve torunlarıyla beraber akrabalarının evinde kaldığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Evimizin o hale geldiğini öğrendikten sonra geri gelmeye cesaret edemedik. Biz çok zengin değiliz, çocuklarımın işi gücü yok. Şimdi biz ne yapacağız? Artık ne evimiz var içeri girelim ne de köye geri gidebiliyoruz. Kış geldi ama hepimiz dışarıda kaldık. Şimdi ne yapacağız? Allah rızası için gelip bu halimizi görsünler ve bize yardım etsinler."

Terör saldırılarının yaşandığı dönemde en fazla sıkıntı yaşayan mahallelerden birinin Fatihpaşa Mahallesi olduğunu dile getiren Muhtar Fatih Açin de ilçede yaşanan olaylarda birçok iş yeri ve evin zarar gördüğünü dile getirdi.

"Mahalleden göç edenler oldu. Mahallede bulunan okullarımız kapanmıştı. Çocuklarımız başka okula gitmeye çalışıyordu ama yine de gidemiyordu. Şimdilik Yavuz Selim Ortaokulumuz açıldı. Artık yavaş yavaş düzelmeye başladı" diyen Açin, vatandaşların artık barış ve huzur istediğini kaydetti.

Açin, terör olaylarının bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

OKULLARINI ÖZLEDİLER

Terör saldırılarından dolayı okula gidemediğini söyleyen 4. sınıf öğrencisi Nisanur Tekin (10), "Okulumu ve arkadaşlarımı çok özledim, artık okula gitmek istiyorum. Okula gidemediğim için evde derslerime çalışıyorum" şeklinde konuştu.

4. sınıf öğrencisi Berfin Bozdaş (9) ise okulu ve arkadaşlarına duyduğu özlemi şöyle dile getirdi:

"Bize 'Hasanpaşa İlkokuluna gideceksiniz, seçimlerden sonra da okulunuz açılacak' dediler. Okula gitmeyeceğimiz için çok üzülüyorduk. Kendi okulumuzu, arkadaşlarımızı ve öğretmenlerimizi özlüyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz