Çatışmaların sona erdiği ama kısmi olarak sokağa çıkma yasağının devam ettiği Diyarbakır Sur ilçesinde bulunan otel işletmecileri, yaşanan çatışmalardan dolayı iş yapamaz hale geldiklerini söylediler.
6-7 Ekim Kobani bahaneli saldırıları ile otel doluluk oranlarının azaldığını dile getiren otel işletmecileri, kazılan çukur ve kurulan hendeklerin ardından meydana şiddetli çatışmalar nedeniyle de bu oranın neredeyse sıfıra düştüğünü belittiler.
Çatışmalar yaşanmadan önceki zamanlarda akşam olmadan otellerinde boş odanın kalmadığını ifade eden Otel İşletmecisi İmam İdris, otel giderlerini karşılayamadıklarını söyledi.
Son 2 yıldır müşteri sayısında ciddi düşüş yaşandığını dile getiren İdris, “Eskiden otelimiz saat 18.30 olduğunda dolardı. Son 2 senedir müşteri bulamaz olduk. Şimdi bir ya da iki müşteri gidip geliyor. Personel masrafları, elektrik, su ya da diğer giderler olsun bunları karşılayamıyoruz. Her tarafımız zarar. Bu durumun nasıl olacağını biz de pek kestiremiyoruz.” dedi.
Bu şekilde devam etmesi durumunda iflas edeceklerini söyleyen İdris, “Yetkililerden isteğimiz bir an önce bize yardım ellerini uzatmalarıdır. Bu durum böyle devam ederse herkes iş yerini kapatır. Devletimizin bize bir yardım elini uzatması lazım. Sur halkı olarak son bir yıldır çok mağdur olduk. 6-7 Ekim olaylarından sonra turizm sektörü Diyarbakır'da bitti. Eskiden sürekli turist kafileleri gelirdi. Bugün turist olmadığı zaman bizler de sıkıntı çekiyoruz. Önceden otelimizde 10 kişi çalışırken şu an sadece 2 kişi çalışıyoruz.' diye konuştu.
'Hiçbir yardım almadık'
'Ben burada bir çalışanım, benim işverenim kazanmazsa bana da kazandıramaz.' diyen İdris, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
'Ticaret için gelen insanlar bile Diyarbakır'da kalmayıp Elazığ ya da Şanlıurfa gibi yerlerde konaklıyor. Burası da memleket değil mi? Devletin bir an önce otelcilik sektörüne el uzatması lazım. Belki diğerleri 3-5 müşteri bulabiliyordur ama Saraykapı otellerinde hiç müşteri yok. 5-6 aydır hiçbir destek yapılmış değil. Camlarımız kırıldı, duvarlarımız kurşunlandı ama hiçbir yardım almadık.'
31 yıldır otel işlettiğini söyleyen Mehmet Şah Akdağ ise yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.
“Sur'da çukurların kazılmasıyla müşterilerimiz buradan kaçmaya başladı”
Kazılan çukurlardan sonra müşterilerin kaçıp gittiğini belirten Akdağ, “Çözüm sürecinde geleceğe yönelik vaatler olunca biz de otelimizi tadilata aldık. O zamanlar yerli ve yabancı turistler geliyordu otelimize. Ama 6-8 Ekim olaylarından sonra Diyarbakır çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Son zamanda Sur'da çukurların kazılmasıyla müşterilerimiz buradan kaçmaya başladılar. Can güvenliği olmayınca, otelcilik bitme noktasına geldi. Eskiden 10 personelimiz vardı ama şu an hepsini çıkarmak zorunda kaldık. Şu an kendimiz buraya bakıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Devlet halen herhangi bir yardım yapmış değil'
Yetkililerden kendilerine destek talebinde bulunan Akdağ, “Devlet yardım yapacağı açıklamalarını yaptı ama halen herhangi bir yardım yapılmış değil. Valiliğe bu konuyla ilgili dilekçe yazdık ama bu dilekçemize de herhangi bir dönüş olmadı. Çok ciddi derecede mağdur olduk ve yetkililerden bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz.' dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz