Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde PKK'lı teröristlerce bomba yüklü minibüsle düzenlenen saldırıda yaşamını yitirenlerin kimlikleri belirlendi. Ölenler arasında Suriye'deki savaştan kaçarak ailesiyle Diyarbakır'a sığınan Abdurrahman Hasan ile 16 yaşındaki Merve Erman'ın da bulunduğu belirlendi. Saldırıda ağır hasarlı olan binaların yıkılacağı bölgede 233 esnaf ve 213 haneye nakdi yardım yapıldı.
Aydın Arslan Bulvarı'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın noktada, PKK'nın TAK kolunun 4 Kasım'da 3 ton patlayıcı yüklü minibüsü infilak ettirdiği saldırıyla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.
SURİYE VAHŞETİNDEN KAÇMIŞLARDI
Saldırıda hayatını kaybeden 9 sivilden 4'ünün kadın olduğu belirtilirken, yaşamını yitirenler arasında Suriye'deki iç savaştan kaçarak Diyarbakır'a yerleşen Suriyeli Hasan ile 16 yaşındaki Erman da bulunuyordu. Hasan’in eşi Newruz Zülfo, eşinin ölümüyle büyük üzüntü yaşadıklarını, 4 çocuğuyla perişan olduğunu belirtti.
YAŞADIKLARINI ANLATTILAR
Saldırı sabahı yaşadıklarını anlatan Newruz Zülfo, “Eşim evden çıktıktan 10 dakika sonra patlama sesi geldi. Patlamanın şiddetiyle evimin kapı ve pencereleri yerinden oynadı, eşimin patlamada hayatını kaybettiğini düşündüm. Ardından feryat ederek evden çıktım. Sokaklarda eşimin patlamada hayatını kaybettiğini bağırarak patlama yerine gittim. Patlama yerine gittiğimde polisler o tarafa geçmeme izin vermedi. Polisler bana, ölü olmadığını, yaralıların hastaneye götürüldüğünü söylediler. Akrabalarımın evine gidip durumu izah ettim. Ardından, eşimin telefonunu aradım, kapalıydı. Bütün hastanelere gittim, sordum; eşimin izine rastlamadım.”
Kayınbiraderiyle birlikte daha sonra Selahaddin Eyyubi Hastanesi’nin morguna baktıklarını söyleyen Zülfo, eşinin na’şını buruda tanınmaz bir halde bulduklarını gözyaşları içerisinde anlattı.
ÇOCUKLARIMLA NE YAPACAĞIM
Kimsesinin olmadığını dile getiren Zülfo sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi ben ve 4 çocuğumu ortada kaldık. Benim Türkiye’de kayınbiraderimden başka kimsem yok. Onunda 4 çocuğu var kendini zor geçindiriyor ve kiradadır. Biz savaştan kaçtık geldik buraya, şimdi ben Suriye’ye gidersem çocuklarım açlıktan ölür. Suriye’de kayınbabam ve kaynanam tek var, başka kimsem yok. Suriye’den savaş ve açlıktan kaçtık, şimdi burada ben ne yapayım. Evim yandı, ateş evime düştü. Bilmiyorum ne yapayım. Suriye’de evime bomba isabet etti, yıkıldı. Orada da evim yok, burada da yok. 4 yıldır Suriye’den buraya geldik. 4 çocuğum var. Büyük çocuğum 10 yaşında. 2 çocuğum okula gidiyor. Ben, bana uzatılacak bir yardım eli bekliyorum. Şu anda kaldığım eve gitmiyorum ve gitmem de. Her gittiğimde eşim aklıma geliyor. Sokakta kalırım da o eve bir daha gitmem. Yetkililerden bana yardım yapılmasını istiyorum.”
Abdurrahman Hasan’in 10 yaşındaki oğlu Muhammed Hesen ise babasıyla yaptığı son kahvaltının ardından ölüm haberini duyduğunu ve akşama kadar durmadan ağladığını ifade etti.
HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ
Patlamada hayatını kaybeden sivillerin kimlikleri şöyle: "Hava Fidanboy (43), Halime Bulut (61), Merve Erman (16), Zeynep Sevinçer (28), Kadri Tabier (47), Rıza Çınar (25), Recai Altay (54) ve Suriye uyruklu Abdurrahman Hasan (39), Mehmet Hanefi Boğa (39)."
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda polis memurları Semih Turgut ve İsmail Mavitaş şehit olmuş, 9 sivil yaşamını yitirmiş, 100'ü aşkın kişi yaralanmıştı.
YARALAR SARILMAYA BAŞLADI
Patlamanın ardından valiliğin talimatıyla başlatılan hasar tespit çalışmalarının yüzde 67’si tamamlandı. Buna göre, bölgedeki 9 bina ve 184 dairenin kullanılamaz hale geldiği belirlendi. İçerisinde 48 dairenin bulunduğu 2 binanın yıkım çalışmalarına başlandı. Patlamada, işyeri ve ürünleri zarar gören 233 esnafa ödenmek üzere Bağlar Kaymakamlığı’na 757 bin 79 TL gönderildi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından da 213 haneye 107 bin 500 TL yardım yapıldı. Evi dışında kalacak hiçbir yeri olmayan 10 aile de valilik tarafından çeşitli otellerde misafir edildi.
ZARAR GÖREN OKULLAR
Patlama sonrasında bölgede bulunan 700. Yıl Ortaokulu, Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu, Mesut Yılmaz Ortaokulu ve Namık Kemal Mesleki ve Teknik Lisesi’nde yapılan incelemelerde 102 derslikte hasar olduğu tespit edildi. Onarım için çalışmalar başlarken, okullarda eğitim-öğretim kesintisiz olarak devam ediyor.
YIKILAN EV SAHİPLERİ
Mermer atölyesi işleten Abdulmuttalip Tunç, malzeme olarak hiçbir şeylerinin kalmadığını belirterek mağdur olduklarını ifade etti. Binanın hasarlı olduğunu ve içeri girmeye korktuklarını kaydeden Tunç, “Hasar tespiti için geldiler. Herkes bir şey söylüyor. Elinde defter gördüğümüz adamların ardında geziyoruz. Bir umut belki bir şeyler yapılır diye. Tahmini 20-25 milyar zararım var. İnsanlar çok mağdur. Korkudan binadan içeri de giremiyoruz. Kirişlerimiz çatlak” dedi.
EV SAHİPLERİNE KİRACI SESLENİŞİ
Kiracı olan Enver Parçacı ise ev sahiplerinin biraz daha vicdanlı olmalarını istedi. Kiracı olarak kaldığı evin hasar görmesi nedeniyle başka yere taşınan Parçacı, “Kış ağzı ev sahiplerinden biraz daha vicdani davranıp kiraların hakkı neyse alınsın ama 500 TL’den Bin TL’ye çıkmasın. Burada 500 TL’ye kalıyordum gittiğim yerde 800 TL’ye kiraladım” diye konuştu.
BETON BLOKLARLA KAPATILDI
Saldırı sonrası emniyet müdürlüğü ek binasının çevresi her biri 3 metre yüksekliğinde ve 7 ton ağırlığında olan beton bloklarla kapatıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz