Tarihi ilçede yaşamın normalleşmesi ile düzenlenen şiir dinletilerinde, Sezai Karakoç, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Gökalp gibi şairlerin eserleri okunuyor
Üniversite öğrencisi Yılmaz, "Şairlerin yetiştiği topraklarda şiir okumak çok güzel bir duygu. Sur gibi tarihi yerde şiir okurken, şiiri içimizde yaşıyor gibi oluyoruz"
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lılara yönelik operasyonun başarıyla tamamlanmasının ardından sağlanan huzur ortamında düzenlenen "Edebiyat Meclisleri" ile tarihi yapıların duvarlarında şiirler yankılanıyor.
Huzur ve güven ortamının tesis edilmesi ile sanat ve edebiyata yönelen gençler, şiir dinletilerinde, Sezai Karakoç, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Gökalp gibi şairlerin eserlerini okumanın ve bunları dinlemenin keyfine varıyor.
- "Şairlerin yetiştiği topraklarda şiir okumak çok güzel bir duygu"
Cevatpaşa Mahallesi'nin Saraykapı mevkisindeki tarihi bir konakta düzenlenen "Edebiyat Meclisi" etkinliğine katılan gençlerden Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencisi Şükran Yılmaz, yaptığı açıklamada, tarihi mekanlarda yaşıtları ile şiir okumaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
"Şairlerin yetiştiği topraklarda şiir okumak çok güzel bir duygu. Sur gibi tarihi yerde şiir okurken şiiri içimizde yaşıyor gibi oluyoruz" diyen Yılmaz, Sezai Karakoç, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Gökalp gibi şairlerin yetiştiği mekanlarda şiir okumanın ve dinlemenin anlamlı olduğunu vurguladı.
Yılmaz, tarih kokan bir şehirde şiiri konuşmaktan etkilendiğine işaret ederek, "Bu tür ortamlara katılarak şiir ve edebiyat yönünde kendimi geliştiriyorum. Sur'un her yeri tarih okuyor." dedi.
DÜ İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden Hatice İnce ise gençlerin şiir ve edebiyata ilgi duymasının önemine değindi.
Diyarbakır gibi İslami hazinesi zengin bir kentin artık edebiyatla anılmasını istediklerini dile getiren İnce, Sur'da tarih ve edebiyat ile iç içe olduklarında nefes aldıklarını hissettiklerin aktardı.
- "Zaman silah zamanı değil kalem zamanıdır"
Etkinliği düzenleyen Genç Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yusuf Güzel de Diyarbakır gibi tarihi ve edebi yönden zengin bir şehirde yaşamanın kıymetini bilen gençlere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Kitap meclisleri oluşturup her ay çeşitli eserleri ele aldıklarını ifade eden Güzel, öğrencilerin hem getirdikleri şiir kitapları hem de şairler üzerinde konuştuklarını belirtti.
Amaçlarının kültürlü, bilgili, şuurlu, hikmetli ve geleceğe hazırlıklı bir gençlik yetiştirmek olduğuna işaret eden Güzel, "Biz Sur'da şiir sesleri yükseltiyoruz. Çok şükür silah sesleri sustu. Bu huzurun sürmesini istiyoruz. Biz ne kadar kişiye ulaşırsak, şiir sesi de o kadar yükselir. Şiiri olan bir toplumda silahlar olmaz. Zaman silah zamanı değil kalem zamanıdır." diye konuştu.
Güzel, Diyarbakır'ın sadece siyasetle anılmasını istemediklerini dile getirerek, bu kapsamda edebiyatla ilgili etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.
Sağlanan huzur ile Sur'da yeniden şiir tadında etkinlikler yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Güzel, şöyle konuştu:
"Gençlerin Sur ilçesine gelmek konusunda tereddütleri vardı. Artık bu ilçenin huzurlu olduğunu göstermek adına etkinliğimizi Sur'da tarihi mekanlarda gerçekleştiriyoruz. Gençler de burada yaşamın normalleştiğini görmekteler. Özellikle il dışında gelen gençler bu etkinlikler sayesinde Diyarbakırlı gençlerle kaynaşıyor. Şiir ve edebiyat tutkunu Diyarbakırlı gençlere sahip çıkılması gerekiyor. Bu topraklar şiirle yoğrulmuş topraklardır. Gençlerimizin ruhunda şiir vardır. Diyarbakırlı gençlerin çoğu şiir yazmaktadır."
Güzel, gençleri edebiyata yönlendirdiklerini belirterek, bölgede nice şairler yetiştiğini anımsattı.
Bu toprakların hamurunun şiirle yoğrulduğunu vurgulayan Güzel, "Bölge insanı duygusaldır. Duygu ve düşüncelerimizi kısa ve öz bir şekilde ifade etmeyi seviyoruz. Bu açıdan da baktığımızda şiir bize bu kapıyı açıyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz