Ekonomik şartlar, sosyal medya ve uygunsuz TV dizilerinden etkilenen aile kurumlarında yaşan dramlar haber bültenlerini süslemeye devam ederken, Söz Haber ekibi vatandaşın bu konudaki düşüncelerini sordu.
Veysi Ayaz,
“YOZLAŞMAMIZIN NEDENİ KENDİ DEĞER YARGILARIMIZDAN KOPARILMAMIZDIR”
“Ailenin yozlaşmasının bana göre en temel nedenlerinden biri, toplumun kendi değer yargılarının, kültürel kodlarından koparılmaya çalışılmasıyla ilgilidir.“
Cuma Çakmak,
“SEBEP EKONOMİDİR”
Aile deki sıkıntılar sadece ailede kalmıyor bu sıkıntılar aynı zamanda toplumsallaşıyor toplumdaki bireyler birbirine bakarak onlarda da aynı sıkıntılar yaşanıyor. “
Murat Çınar,
“SAYGI MAALESEF GÜNÜMÜZDE KALMADI”
“Çocuklar anne babaya gereken saygıyı göstermiyor anne babalarda bunu görünce ister istemez farklı muamelelerde bulunabiliyorlar “
Cengiz Uzunca,
“MADDİ İMKÂNSIZLIKLAR YÜZÜNDEN BOŞANMALAR OLDUKÇA FAZLA”
“İş imkanı yok gençler senelerce okuyorlar ama sonrasında işsiz kalıyorlar, memuriyet torpil olmuş. Bizim gibi garibanlar çocuklarına nasıl bir yuva kurabilir, nasıl evlendirebiliriz
İsmet Yılmaz
“AİLE DEMEK TOPLUM DEMEK”
“Güçlü aileler, güçlü toplumlar oluştur. Ancak dinden ve ahlaktan uzaklaştıkça ne yazık ki aileler dağılmaya başlıyor. Aile demek toplum demek.”
Toplum temel taşı olan aile müessesi, artan boşanmalarla adeta alarm veriyor. Ekonomik şartlar, sosyal medya ve uygunsuz TV dizilerinden etkilenen aile kurumlarında yaşan dramlar haber bültenlerini süslemeye devam ederken, Söz Haber ekibi vatandaşın bu konudaki düşüncelerini sordu.
İşte vatandaşın aile ve yaşanan sorunlarla ile ilgili tespitleri;
Veysi Ayaz,
“YOZLAŞMAMIZIN NEDENİ KENDİ DEĞER YARGILARIMIZDAN KOPARILMAMIZDIR”
“Ailenin yozlaşmasının bana göre en temel nedenlerinden biri, toplumun kendi değer yargılarının, kültürel kodlarından koparılmaya çalışılmasıyla ilgilidir. Modern hayatın bize dayatmış olduğu birçok şey, bizim aile yapımıza ve kültürümüze uygun değildir. Yozlaşmamızın nedenlerinden biri kendi değer yargılarımızdan koparılmamızdır. Özenti hayatların bize gerçekmiş gibi sunulması, sosyal medyada, televizyonlarda bize dayatılan birçok şey aslında gerçeği yansıtmıyor. Bu süreçte bizde bir özenti meydana getiriyor. Gördüğümüz şeyleri kendi hayatımızda olmamasından ötürü de yavaş yavaş aile içi problemler oluşmasına neden oluyor aile ilişkilerinde ciddi anlamda sıkıntılar oluşturuyor. Evlilik yaşının yükselmesi anlaşılabilinir bir durum bugün evlenmeye çalışan bireyler için iki milyon üç milyona yakın bir ekonomik bütçeye sahip olması gerekiyor toplumun büyük bir kesimi de emekli ve asgari ücretli olarak düşündüğümüz zaman günümüzde bu parayı biriktirmek ciddi bir güç gerektiriyor doğal olarak da evlilik yaşı ilerliyor. Allah kuran-i kerim’in ayetinde diyor ki anneniz veya babanız yanınızda yaşlanırsa onlara öf bile demeniz haramdır hepimiz yaşlılarımıza sahip çıkmalıyız çünkü onlar bizi büyüttüler Allah’ın tavsiyesi onlara iyi davranmamızdır. “
Cuma Çakmak,
“SEBEP EKONOMİDİR”
“Bence sebebi ekonomidir. Ekonominin iyi olmadığından dolayı insanlar anlaşamıyor ebeveynler istediklerini çocuklarına veremedikleri için ikisi de sıkıntı çekiyor sıkıntılar da birbirlerine yansıyor. Sonucunda da kavga tartışma yaşanıyor ve boşanmalar meydana geliyor. Aile deki sıkıntılar sadece ailede kalmıyor bu sıkıntılar aynı zamanda toplumsallaşıyor toplumdaki bireyler birbirine bakarak onlarda da aynı sıkıntılar yaşanıyor. Geldiğimiz noktada bütün değerlerimizden uzaklaşmışız. “
Murat Çınar,
“SAYGI MAALESEF GÜNÜMÜZDE KALMADI”
“Türkiye’de cumhuriyet öncesi Türk toplumunun aile yapısına baktığımız zaman o aile geniş bir aileydi küçük evlerde yaşarlardı ve o evin içindeki nine dede torunlarına eğitimi ahlakı adabı muaşereti öğretiyordu. Maalesef daha sonraki süreçte televizyonun evlerimize girmesiyle birlikte son yirmi yılda ve sosyal medyanın etkisiyle anne baba ve çocuklar arasında saygı Diyarbakır’dan Karacadağ’a kadar açıldı. Çocuklar anne babaya gereken saygıyı göstermiyor anne babalarda bunu görünce ister istemez farklı muamelelerde bulunabiliyorlar. Eski dünya düzenindeki saygı maalesef günümüzde kalmadı. Bunu önlemenin en basit yolu eğitimdir ve sosyal medyaya devletimizin ayar çekmesidir. Ailelerde çocuklara dinimizin gereği ve büyüklerimizden gördükleri ahlakı vermeleri gerekir. “
Cengiz Uzunca,
“MADDİ İMKÂNSIZLIKLAR YÜZÜNDEN BOŞANMALAR OLDUKÇA FAZLA”
“Maddi imkânsızlıklar yüzünden boşanmalar oldukça fazla. İşsizlik var gençler boşta benim de üç oğlum var onlar da boşta. Evlenenler bir sene sonra maddi imkânsızlıklardan dolayı boşanıyor. En büyük sebep ekonomi ve hayat şartlarıdır. Böyle gelmiş böyle gidecek yapabilecek bir şey yok. iş imkanı yok gençler senelerce okuyorlar ama sonrasında işsiz kalıyorlar, memuriyet torpil olmuş. Bizim gibi garibanlar çocuklarına nasıl bir yuva kurabilir, nasıl evlendirebiliriz. Ben çocuklarımı evlendiremiyorum, evlendirsem bile yarın bir gün maddi sıkıntılardan dolayı geçimsizlik olacak yine boşanacaklar.”
İsmet Yılmaz
“AİLE DEMEK TOPLUM DEMEK”
“Aileyi bir toplumun temeli, bireylerin ahlaki değerlerini şekillendiren, sevgi ve saygıya dayalı güçlü bir yapı olarak tanımlayarak, aile içindeki sağlam bağların toplumun huzuru ve refahı için büyük öneme sahiptir. Aile, toplumun temeli ve bireylerin ruhsal sağlığını inşa eden bir güçtür. Güçlü aileler, güçlü toplumlar oluştur. Ancak dinden ve ahlaktan uzaklaştıkça ne yazık ki aileler dağılmaya başlıyor. Bunun sonucu olarak da toplum bozulmaya başlıyor. Aile demek toplum demek.”
Kaynak: Diyarbakır Söz