Üç bakan anlatacak

6 bin 300 parselin "acil kamulaştırılacağı" açıklanan Sur ilçesi için, hükümetin yürüteceği projeyi üç bakan Diyarbakır'da açıklayacak.

Üç bakan anlatacak

Perşembe günü, Diyarbakır'a çıkarma yapacak olan Kalkınma Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehirçilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, hendek ve barikatların kapatılması PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü merkez Sur İlçesi'nde alınan 6 bin 300 parselin kamulaştırma kararıyla ilgili, bilgilendirme toplantısı yapacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Toledo yapacağız" dediği Sur ilçesiyle ilgili alınan kamulaştırma kararının yansıra, Bakanlar yürütülecek projeler hakkında da önemli açıklamalarda bulunacaklar. Bakan Yılmaz, Ünal ve Sarı, Diyarbakır'da özellikle Sur'un inşaasıyla ilgili bazı meslek örgütleri temsilcileriyle bir araya gelerek, yürütülecek projeler hakkında görüş alıy-verişinde bulunacak.

DİYARBAKIR-Çözüm sürecinde PKK'nın yığdığı silah ve bombaları temizlemek için 103 gün operasyon yapılan Diyarbakır'ın Sur ilçesi için alınan "acil kamulaştırma" kararı bir çok tartışmayı beraberinde getirirken, Üç Bakan Perşembe günü Diyarbakır'a gelerek, konuya ilişkin açıklamalarda bulunacak.

363 NOKTADAKİ TAŞINMAZLAR

Sur ilçesinin 363 noktasındaki taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilecek. Kentsel dönüşüm kapsamında Sur'un 18 mahallesinde binalar yıkılıp yeniden yapılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘Sur Toledo' olacak açıklamasında bulunmuştu. Resmi Gazete'de yayımlanan acele kamulaştırma kararı 18 mahallede bulunan toplam 368 adayı kapsayacak. 6 bin 300 parsel acele kamulaştırılacak. Sur'da tapulu arazisi ve taşınmazları bulunanlara taksitle ödeme yapılacak.

KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE

UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan Sur ilçesindeki kamulaştırılacak alanlar içinde vatandaşların konutlarının yanı sıra tarihi yapılar ve kamu binaları da yer alıyor.

18 MAHALLEYE ACELE KARARI ALINDI

Asker ve polis şehit düşme pahasına PKK'nın çözüm sürecinde Sur'a yaptığı 329 el yapımı bomba stoğunu imha etti. İlçenin tamamı harabeye döndü. şimde kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniden binalar yapmak için 18 mahalle kamulaştırılacak.

6 BİN 300 PARSELDE İSTİMLAK OLACAK

Acil kamulaştırma kararı, Abdaldede, Alipaşa, Cemal Yılmaz, Camiikebir, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, İnönü, İskenderpaşa, Lalebey, Malikahmet, Özdemir, Süleymangazi, Savaş, Şemhane, Ziya Gökalp, Köşkler ve Yenişehir mahallerini kapsıyor.

ÜÇ BAKAN DİYARBAKIR'A GELİYOR

Acil kamulaştırma kararı bir çok tartışmayı da beraberinde getirirken, kamuoyunda farklı spükelasyonların da yapılması, Sur ilçesindeki bir çok mülk sahibini endişelendirdi.

Yaşanan tartışma ve vatandaşlarda oluşan endişelerin giderilmesi için, Perşembe günü, Diyarbakır'a üç bakan çıkarma yapacak.

Güneydoğu bölgesinin kooridatörlüğü görevini yürüten Kalkınma Bakanı Çevdet Yılmaz'ın başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehirçilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile, Üç bakanlığın özellikle "Kamulaştırma ve hazırlanan projelerle" ilgili, birimlerin Genel Müdürlerinin de hazır bulunduğu kalabalık bir heyet, Perşembe günü Diyarbakır'a geliyor.

BASINA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Bakan Yılmaz ve beraberindekiler ilk olarak, Sur ilçesi için alınan "kamulaştırma" kararı ve kararla birlikte yürütülecek uygulamalar hakkında, kamuoyunun bilgilendirilmesi için, basın toplantısı düzenleyecek.

Bakan Yılmaz, kamulaştırma çalışmalarının kolay yürümesi için ofis ve bilgilendirme birimlerinin oluşturulacağını açıklayacağı basın toplantısının yansıra, meslek örgütlereylen de bir araya gelecek.

Yürütülecek projeler hakkında görüş alış-verişinde bulunulacak toplantı sonrasında, Bakanlar Sur ilçesinde harap hale gelen mahallelerde incelemelerde bulunacak, esnaf ziyareti yapacak.

SURDAKİ YASAK 4'ÜNCÜ YAYINDA

Merkez Sur ilçesinde teröristlerin açtığı hendek ve kurduğu barikatlara yönelik operasyonlar 103 günün sonunda sona ererken ilçede arama tarama faaliyetleri sürüyor. 9 mahallede yasağın kaldırıldığı ilçede arama tarama faaliyetleri 119'uncu gününe girdi. Çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğü ve 103 gün sonra operasyonların tamamlandığı ilçede hayat kısmen normale döndü. Güvenlik önlemlerinin hat safhada olduğu ilçede polis zırhlı araçları ve yaya ekiplerinin devriyeleri sıklaştı. İlçeye giriş ve çıkışların polis kontrolünde devam ettiği Sur'da bazı bölgelerde esnaf dükkanlarını açarak müşteri bekliyor. İlçede, çalışmalar sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz