Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Sezai Karakoç'un, yaşayan, zamanın en önemli kalem ustalarından biri olduğunu söyledi.
Toprak, Dicle Üniversitesince (DÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile Diyarbakır Valiliği'nin işbirliğiyle, DÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu''nun açılışında yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın köklü geçmişe sahip, kadim bir kent olmanın güzelliklerini barındıran bir şehir olduğunu belirtti.
Kültür ve medeniyet değerlerini ortaya çıkaran, yaşayan, özümseyen değerli insanların Diyarbakır'dan tüm dünyaya seslendiklerini anlatan Vali Toprak, şunları söyledi:
''El Cezeri'den, Ali Emiri'den, Ziya Gökalp'ten, Cahit Sıtkı Tarancı'dan çok önemli insanlarımızı kendi kazanımlarımızı da ortaya koyacak şekilde burada yetiştirmiş bir il. Sezai Karakoç, yaşayan, zamanın en önemli kalem ustalarından biri. Fikir ustalarından, dava insanlarından biri. Onun yaşıyor olması ve yaşarken bu sempozyumun burada yapılıyor olmasını daha anlamlı kılıyor. Toplumun her alanında, fikirlerini iyi bir şekilde terennüm ettiren bir şairimiz. Yazarımız, dava adamımız ve kalem ustamızdır. Kendisine teşekkür ediyorum.''
DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da toplumların ancak değerleriyle var olduklarını, Karakoç'un hem Diyarbakır'ın hem de tüm Türkiye'nin çok önemli bir değeri olduğunu söyledi.
''Genellikle sanatçı, yazar ve şairlerimizin kıymetini, maalesef onlar aramızdan ayrıldıktan sonra idrak ediyoruz'' diyen Saraç, bu sempozyumla çok değerli fikir adamı ve şair Karakoç'un hayatta iken anlamak ve anlatmak istediklerini kaydetti.
Rektör Saraç, şair, yazar ve sanatçıların toplumlara hayat veren can suyu olduklarını vurgulayarak, ''Sezai Karakoç, hem şair hem de kişilik olarak abideleşen nadir şahsiyetlerden biridir'' dedi.
Sempozyum Düzenleme Tertip Kurulu Başkanı ve DÜ Edebiyat Bölümü öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Timur, geçmişi, tarihi derinliklere dayanan Diyarbakır'ın her döneminde önemli sanatçılar, devlet adamları, şairler, yazarlar ve bilim adamları yetiştirdiğini anlatarak, kendi alanlarında ülkeye önemli katkılarda bulunduklarını söyledi.
Bunlardan birinin de şiirin ve düşünce yaşamının büyük değerlerinden olan Sezai Karakoç olduğunu belirten Timur, Karakoç'un günümüz edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden olduğunu anlattı.
Başbakan Erdoğan'ın mesajı
Timur, 1950'den bu yana Karakoç'un, yazdıklarıyla özellikle genç şairler üzerinde önemli bir iz bıraktığını, uluslararası bir sempozyumla anılmasının son derece önemli olduğunu belirtti. Timur, ''Sempozyumun amacı dilimize, edebiyatımıza, kültürümüze hizmet etmiş uluslararası nitelikteki değerlerin yeni nesillere detaylı olarak tanıtılması, önemli değerlerimizi ölümünden sonra değil, yaşadığı sürede hatırlanmasına vesile olmaktır. Karakoç, bu bakımdan iyi bir örnek olacaktır'' dedi.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ise, Karakoç'un bu toprakların yetiştirdiği nadir kişiliklerden biri olduğunu dile getirerek, ''Bence bu ülkeyi, tarihi, medeniyetimizin bilincine varmak için Sezai Karakoç'un mutlaka anlaşılması, onun eserlerine, düşünce dünyasına nüfuz edilmesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi.
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesaj okundu. Başbakan Erdoğan'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:
''Şair, yazar ve mütefekkir kimliğiyle düşünce dünyamızın en önde gelen isimlerinden olan Sezai Karakoç adına düzenlenen uluslararası sempozyuma, nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Sempozyumun başarıyla gerçekleşmesi temennisiyle verimli sonuçlara sahne olmasını diliyor, kıymetli katılımcılara ve tüm misafirlere selamlarını, sevgilerini sunuyorum.''
Daha sonra sempozyumda yönetmenliğini Ayla Karlı Tezgören'in yaptığı ''Sezai Karakoç'' belgeselinden bir kesit izlenime sunuldu, Karakoç'un yaşamı, edebi kişiliği anlatıldı, DÜ öğrencilerinden Veysi Baran da Karakoç'u canlandırarak şiirlerini okudu.
Öte yandan daha önce sempozyumda yer alacağı duyurulan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Osman Horata'nın başka bir programda olması nedeniyle katılamayacağı belirtildi.
Daha sonra oturum başkanlığını Prof. Dr. Durmuş Günay'ın yaptığı ''Anılarla Sezai Karakoç'' ile ''Sezai Karakoç'un Şiiri Çevresinde Sohbet'' oturumları gerçekleştirildi.
Türkiye'den çeşitli üniversitelerin yanı sıra Mısır ve Azerbaycan'dan da akademisyenlerin katılacağı ve 45 bildirinin sunulacağı sempozyum, 3 gün sürecek.
Kaynak: Diyarbakır Söz