Şeyh Said ismine ret geldi

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın Diyarbakır’daki bir bulvara “Şeyh Said” isminin verilmesinin iptali için yapılan başvuruda mahkeme, yürütmenin durdurulması yönünde karar aldı. Karar büyük tepki çekerken, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı, yürütmenin durdurulması kararının kabul edilemez olduğunu ifade ederek kararın derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Şeyh Said ismine ret geldi

Özdağ’ın itirazı üzerine İdari mahkemesi ‘Şeyh Said Bulvarı’ ismine durdurma kararı aldı. Karar büyük tepki çekti.

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ Diyarbakır Belediyesinin Silvan-Elazığ arası yapılan yeni karayolundaki bulvara Şeyh Said ismi verilmesini mahkemeye taşımıştı.  Özdağ, 19 Aralık 2023 tarihinde Trabzon Adliyesi’ne giderek dava dilekçesini verdi. Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi’nde davanın duruşmasında mahkeme, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Kararda, Belediye Meclisi kararının mülki idare amiri tarafından onaylanmamış olması, davacı tarafından usul eksiklik olarak belirtilirken, davalı idare ise ortada kesinleşmiş bir işlem bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddini talep etmişti. Ancak Danıştay Sekizinci Dairesi’nin benzer bir davada verdiği karar doğrultusunda her iki tarafın da iddiaları yerinde görülmedi. Bu nedenle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Mahkeme kararı, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içerisinde Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere, 05 Temmuz 2024 tarihinde usul yönünden oy çokluğu, esas yönünden ise oybirliğiyle alındı.

Karara itiraz edeceğiz
Şeyh Said ve Dava Arkadaşları Derneği Başkanı Kasım Fırat kararı doğrulayarak, Diyarbakır Belediyesi, Barosu ve ÖHD ile birlikte karara itirazda bulunacaklarını kaydetti. Kasım Fırat “Bu karar bizim açımızdan çok da önemli değil. Ne onların Şeyh Said’in ismini bir yere vermesi bizi sevindirmiş ne de iptal edilmeli bizi üzmüştür. Çünkü artık tutumlarını biliyor, tanıyoruz. Zafer Parti’nin tavrı hükümetin tezahürüdür. İktidar, muhalefet partilerin tavı bu konularda aynıdır” dedi.
Fırat karara itiraz edeceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır Belediyesi,  Diyarbakır Barosu, ÖHD ve bazı avukatlar ile birlikte karara itiraz edeceğiz. İdari mahkemenin aldığı karar hukuk dışıdır. Bu davanın takipçisi olacağız. Kamuoyunun dikkatini çekeceğiz.”

HÜDAPAR TEPKİ GÖSTERDİ

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı Sözcüsü Musab Arasan, Şeyh Said Bulvarı'nın isminin korunması gerektiğine dikkat çekti. Bu ırkçı parti ve onlar gibi düşünenler, Şeyh Said’i ve davasının ne olduğunu iyi bildikleri halde kasıtlı olarak Şeyh Said’e iftira atmakta ve davasını halkımıza yalan ve yanlışlar ile aksettirmektedirler” diyen Arasan, “Şeyh Said, bir İslam âlimi ve halkının maslahatını gözeten bir kahramandır. Onun millet ve vatan sevgisinin zekâtı bile sahte vatanseverlerinkinden kat be kat fazladır” dedi.


“Şeyh Said’e, İskilipli Atıf Hoca’ya verildiği gibi resmi olarak da iade-i itibar verilmelidir”
Şeyh Said’in amacına değinen Arasan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakınız Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi aldığı bu son kararda Şeyh Said için ne diyor: Şeyh Said etrafında topladıklarına ‘Ey Müslümanlar! Bu kıyam Şeriata göre şarttır. Bu kıyamımıza dâhil olmayan Allah katında isyancıdır, O’nun emirlerine karşı gelmektedir Bu dinin kurallarını uygulamak amacıyla yaptığımız kıyamda ölen şehittir.’
İşte; Şeyh Said’in amacı buydu. Bu; Hz. Muhammed (sav)’in amacıydı, Hz. Ebubekir’in, Hz. Ömer’in, Hz. Hüseyin’in amacıydı. Çanakkale ve Kurtuluş savaşındaki ceddimizin amacı da buydu. İskilipli Atıf Hoca ile Üstad Bediüzzaman’ın amacı da bundan farklı değildi. Bu sebeple, Müslüman halkımızın gönlünde itibarı zaten olan Şeyh Said’e, İskilipli Atıf Hoca’ya verildiği gibi resmi olarak da iade-i itibar verilmelidir.”

Şeyh Said Bulvarı'nın isminin korunması gerektiğini düşünüyoruz
“Şeyh Said hazretleri kendini bilmez güruhlar tarafından tartışmalı bir şahsiyet haline getirilmek isteniyor diyen Arasan şunları söyledi:
“Mücadelem Allah ve Din içindir’ diyerek mücadele etmiş, tarihimizde önemli bir yere sahip olmuştur. Onun ismini taşıyan bulvarın korunması, sadece geçmişimizi hatırlatmakla kalmaz, aynı zamanda tarihsel olayları ve figürleri objektif bir şekilde değerlendirme fırsatı da sunar. Tarihsel şahsiyetlerin ve olayların tartışılması, toplumumuzun kendini daha iyi anlaması ve geçmişten ders alarak daha güçlü bir gelecek inşa etmesi için gereklidir.


Alınan karar derhal geri çekilmelidir
Bu nedenle, Şeyh Said Bulvarı'nın isminin korunması gerektiğini düşünüyoruz. Alınan karar derhal geri çekilmelidir. Bu isim, tarihimize ve kültürümüze duyduğumuz saygının bir ifadesidir. Geçmişle hesaplaşmak onu yok sayarak değil, onu anlamaya çalışarak ve ondan ders çıkararak mümkün olur.
Bulvarın isminin korunması, toplumsal barış ve uzlaşı için de önemli bir adımdır. Farklı görüşlerin ve bakış açılarının bir arada yaşadığı toplumumuzda, bu tür simgelerin korunması, birlikte yaşama kültürünü güçlendirecektir.
Bu düşüncelerle, Şeyh Sait Bulvarı'nın isminin değiştirilmemesi gerektiğini savunuyor ve bu konuda kamuoyunun desteğini bekliyoruz.”
 

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 6 Aralık günü sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamayla, şehrin trafik akışını büyük ölçüde rahatlatacak yeni çevre yolunun inşaatına başladığını duyurdu. Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayan projenin 12 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki  bulvarına “Şeyh Said Bulvarı” adı verildiği açıklanmıştı. Belediye bu projenin Diyarbakır’a büyük değer katacağını belirterek, çalışmaların fotoğraflarını da paylaşmıştı.
O dönem Diyarbakır Belediyesi kayyımla yönetiliyordu. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, belediyenin vali tarafından yönetildiğini hatırlatarak, hükümete tepki göstermişti. Belediye yönetimi ise bulvara Şeyh Said isminin daha önceden verilmiş olduğunu savunmuştu.  Özdağ, 19 Aralık 2023 tarihinde Trabzon Adliyesi’ne giderek dava bulvara verilen ismin değiştirilmesi için şikayette bulunmuştu.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz