DİYARBAKIR-Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Seyrantepe ilkokulu ve ortaokulunun yıkılması sonrası nedeniyle öğrenciler mağdur oldu. Buradaki ilkokul öğrencileri yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Şilbe Mahallesi'ndeki Yolaltı İlkokulu'na, ortaokul öğrencileri ise bir kilometre uzaklıktaki Batıkent'te bulunan Güner Ekinci İmam Hatip Ortaokulu'na gitmek zorunda kalıyor. Duruma tepki gösteren öğrenci velileri, Silvan yolunu bir süreliğine trafiğe kapattı.
BİR SINIFTA 60 KİŞİ
Velilerden Fatma Atalay, 4 çocuğunun olduğunu aktararak, “2 yıldır okulumuz yıkılmış ve okulumuzu yapmıyorlar. Maddi durumumuz yok. Okul istiyoruz. Öğrencilerin bir kısmı Yolaltı’na diğerlerini de Batıkent’e göndermişler misafir olarak. Yani 3 sınıfı bir sınıfa sığdıracaklar. Zaten hastalık var. O çocuklar iç içe girince ne olacak? Eskiden 30 kişiyken şuan 60 kişi olacak. Eğitim hakkımızı istiyoruz. Tek isteğimiz çocuklarımıza bir okul yapılması. Bu yolu kapattık, yarın da diğer caddeyi kapatacağız ve bir daha açmayacağız” diye konuştu.
ÖĞRENCİLERİN GELMESİNE ENGEL
Yetkililerin, yıkılan okulun yerine yenisini yapacaklarına dair söz verdiğini ancak yaklaşık 2 yıldır bu konuda gerekli adımların atılmadığını söyleyen Hayrullah Can, "Çocuklarımız, okulları yıkıldığı için şu an Yolaltı (Şılbe) İlköğretim okuluna gidiyorlar. Ancak Yolaltı mahalle sakinleri öğrencilerimizi kabul etmiyorlar. Çünkü her bir sınıf 50-60 kişiliğe yükseldi. Önümüzdeki haftadan sonra bizim öğrencilerin gelmesine izin vermeyecekler." ifadelerini kullandı.
250 TL okul servisine verdiklerini, ancak servisçilerin de çocukları okula taşımaktan vazgeçtiklerini söyleyen Can, "Çocuklarımız, okulda olmaları gerekirken servissiz ve okulsuzdurlar. Bizim mahallede en az 3-4 bin öğrenci var. Bu 3-4 bin öğrencinin bazıları Yolaltı ve Batıkent ilköğretim okuluna vermişler. Durumu mahalle muhtarına bildirdik. Muhtar, okulun tapusu olmadığı için yenisini yapılamadığını söylüyor." diye konuştu.
SERVİS ÜCRETLERİNE TEPKİ
3 çocuk annesi Ayla Akgül ise, "Eşim cezaevinde ve çocuklarımı okutamıyorum. Bizim okulu da yıktılar. Çocukları başka okula yönlendirdiler. Servisler ücretli. 3 öğrencim var hiçbirinin servisini karşılayamıyorum. Şuan çocuklarımı okula gönderemedim, eğitimlerinden kalıyorlar. Okul ve ücretsiz servis istiyoruz. Yetkililer bir çözüm bulsun” çağrısı yaptı.
Maddi durumlarının kötü olduğunu belirten bir diğer veli Fatma Çetin de, “Eşim hasta, ben tek çalışıyorum. 3 çocuğum var ve 3’ü de okula gidiyor. Bu kadar yolu yürüyerek gidiyorlar. Tedirgin oluyoruz. Çocuklarım okul için ağlıyor. Burada herkes kirada, maddi durumları kötü. Paramız yok besleme çantası alalım çocuklara. Biz okulun yapılmasını istiyoruz” dedi.
Rabia Şeker de okullarının yıkılması nedeniyle öğrencilerinin başka okullara sevk edildiğini ancak servis parası vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Bazı ailelerin birkaç öğrenci okuttuğunu hatırlatan Şeker, bu nedenle servis ücretinin birkaç katına çıktığını, velilerin bu yükün altından artık kalkamadığının ifade etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz