Yatırımcı kaçıyor!

Pandemi tedbirleri nedeni ile birçok işletme aylardır kepenk açamadı. Kısıtlamalar esnaf ve çalışanları vurdu.

Yatırımcı kaçıyor!

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, pandemiden kaynaklı alınan tedbirlerin kentte işyerlerini iflasın eşiğine getirdiğini belirterek, hükümete harekete geçme çağrısında bulundu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, yaptığı yazılı açıklamayla koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası kentte birçok işyerinin uzun süre kapalı olmasından dolayı iflasın eşiğine geldiğini belirterek, hükümete önlemlerin alınarak normalleşme adımlarının atılmasını istedi.

İŞ YERLERİ İFLASIN EŞİĞİNDE

Bir yılı aşkındır pandemiden kaynaklı yaşamın olumsuz etkilendiğini ifade eden Kaya, “Yürürlükteki tedbirlerin her bir birey, kurum ve işletme için titizlikle uygulanmasında oldukça büyük yarar görmekteyiz. Ancak uygulanmakta olan tedbirler, bazı sektörlerin faaliyetlerine tamamen veya kısmi sınırlama getirmektedir. Dolayısıyla bu sektörler çok daha ciddi boyutta bir ekonomik krize ile karşılaşmaktadırlar. Özellikle sosyal ve kültürel yaşamın vazgeçilmezlerinden olan pastane, düğün salonu, oyun salonu, kafe, lokanta, restoran, şarküteri gibi mekânlara yönelik kısıtlamalar bu sektörleri adeta iflasın eşiğine getirmiştir. Yüzlerce firma işletmecisi işyerini kapatmak zorunda kalırken, binlerce çalışan da işsiz kalmıştır” diye belirtti. 

Kentte işsiz kalan binlerce kişinin Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr (Erbil) ve Duhok kentlerine gittiğini aktaran Kaya, hükümetin işsizliğe karşı harekete geçmesini istedi.

TALEPLERİ SIRALADI

Kaya, taleplerini ise şu şekilde sıraladı: “Gerek sosyal ve kültürel yaşamın idamesi, gerekse de ekonomimizin ayakta kalabilmesi için faaliyetlerine sınırlama getirilen düğün salonu, kafe, oyun salonu, lokanta, restoran, şarküteri gibi işletmelerin gerekli tedbirleri alarak kısmi olarak da olsa faaliyetlerine devam etmeleri ivedilikle sağlanmalıdır. Bu süreçte işyerini kapatmak veya faaliyetlerini sınırlamak zorunda kalan işletmelerin sabit giderlerinden olan kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri 6 ay ötelenmeli ve nakdi destekler sağlanmalıdır. İşletmelerin kullanmış oldukları kredilerin ödemeleri 6 ay süreyle faizsiz ertelenmelidir. İşini kaybeden veya ücretsiz izine ayrılan çalışanlara işsizlik sigortası kapsamında nakdi yardım yapılmalıdır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler