Diyarbakır’da, D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinin de içinde bulunduğu Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Kampüs alanında, 1 ve 2 No’lu T Tipi cezaevlerinin yanı sıra kadın ve çocuk cezaevleri de faaliyete girdi.
Diyarbakır’da, Ergani yolu üzerindeki D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nin yanında bulunan alanda yıllar önce yapımına başlanan yeni ceza infaz kurumları tamamlandı. Kampüste faaliyette olan Yüksek Güvenlikli D Tipi’nin yanı sıra kadın, çocuk ve gençlik açık ceza infaz kurumları, 2 T Tipi ve 2 Yüksek Güvenlikli Cezaevi olmak üzere toplam 8 adet cezaevi bulunuyor.
Adalet Bakanlığının Haziran 2018 verilerine göre, 211 bin 274 kapasiteli 449 cezaevinde, 246 bin 426 hükümlü ve tutuklu bulunuyor.
"Görüş günü", "çile gününe" dönüşüyor
Cezaevlerinde yaşanan sıkıntılar özellikle görüş günlerinde kendini daha fazla hissettiriyor. Yakınlarını ziyaret etmek isteyen aileler için "görüş günü", tam bir "çile gününe" dönüşüyor. Aileler farklı kentlerden, hatta çok uzak illerden yakınlarının görüşüne geliyor. Yolda yaşadıkları eziyet ve sıkıntılar bir yana asıl eziyeti cezaevi kapısı önünde yaşıyorlar.
Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü, ailelerin "görüş" yoğunluğunu kaldıramıyor. Her mahkûmu, en fazla 5 yakınının ziyaret etmesine izin verilmesine rağmen alınmayan tedbirler problemleri de beraberinde getiriyor.
Aileler cezaevi içerisine girmeden önce arama yapılacak olan ilk bölümde, adeta kâbusu yaşıyor. Mahkûm yakınlarının tamamı aynı bölümden içeri alınıyor. Kadın, erkek, çocuk demeden herkes aynı anda sadece bir tek duyarlı kapıdan (X ray) içeri alınmaya çalışılınca da "ziyaret" tam bir eziyete dönüşüyor. Kadın ve erkeklerin iç içe olması bir yana özellikle yaşlılar, hamile bayanlar ve çocuklar ezilme tehlikesi yaşıyor. Yaşanan yoğunluk görüntülerde de açık açık ortaya çıkıyor.
Onca yol, masraf, yorgunluk kimseyi ilgilendirmiyor
Söz konusu problem daha önce defalarca dile getirilmesine rağmen yetkililer soruna duyarsız kalmaya devam ediyor. Yoğunluk nedeniyle ailelerin görüşe geç kalmasına aldırmayan yetkili personel de "uygulamanın böyle olduğu" bahanesine sığınıyor.
Ailelerin memleketin öbür ucundan, hatta yurtdışından gelmiş olması yetkililer için hiç fark etmiyor. Zaman bitmişse onca yol, masraf, yorgunluk kimseyi ilgilendirmiyor. Ailelerin görüş için kaç dakikası kalmışsa, o kadar görüş yapabiliyor.
Sinirlenip, kapıdaki görevliyle ya da askerle tartışan, en hafifinden birkaç aylık görüşe gelmeme cezası alabiliyor.
Daha önce 3 yerde aramadan geçirilen aileler şu anda 5 yerde aranıyor
Çile bununla da bitmiyor. Aynı yoğunluk ve arama eziyeti içeri girince de devam ediyor. Mahkûm yakınları daha önce 3 yerde aramadan geçirilirken şu anda 5 yerde aranıyor. Aileler 2 kez X ray cihazından geçmesine rağmen sıkı bir şekilde elle ve detektörle de aranıyor.
Güvenlik tedbirleri her ne kadar normal karşılansa da bu tedbirlerin eziyete dönüştürülmemesi isteniyor. Sıcak ve soğuk havada saatlerce görüş sırası bekleyen aileler, duyarlı kapı sayısının artırılmasını istiyor.
Aylardır devam eden ve "mahkûm yakınları da cezalandırılıyor" algısına sebep olan bu sorunun yetkililer tarafından bir an önce çözüme kavuşturulması bekleniyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz