Zorla tutulduk

DİYARBAKIR'ın Sur İlçesi'nden önceki gece tahliye edilenler arasında bulunan çocuklar, PKK'lıların kendilerini zorlu tuttuğunu söyledi.

Zorla tutulduk

Diyarbakır Valiliği, 6 mahallesinde 2 Aralık'tan bu yana sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Sur İlçesi'nden dün gece 5'i kadın, 11'i çocuk, 16'si erkek olmak üzere 32 kişinin güvenli şekilde tahliye edildiğini açıkladı. Açıklamada tahliye edilenlerden 2'sinin ağır yaralı olduğu belirtilirken, bölgeden 1 kişinin de cesedinin çıkarıldığı kaydedildi.

VALİLİK AÇIKLADI

Açıklamada 18 Aralık 2015 tarihinden bu yana Sur'un 6 mahallesinde 'Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu' kapsamında, vatandaşların ev ve eklentilerini işgal eden, cadde ve sokakları kapatan, silahlı saldırıda bulunan bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, ilçe merkezinde açılan çukurları kapatmak, barikatlar ve engelleri kaldırmak, el yapımı patlayıcıları imha etmek maksadıyla operasyonların icra edildiği vurgulandı.

Operasyon bölgesinde farklı noktalarda her gün belirli aralıklarla bölgedeki vatandaşların duyacağı şekilde, onların zarar görmesini engellemek ve bölücü terör örgüt mensuplarının teslim olmaları yönündeki anonsların devam ettiği belirtilerek kayıt altına alındığı belirtildi.

 GENEL KURMAYDAN

Genelkurmay Başkanlığınca paylaşılan, Köprülü Sokak'taki sivillerin tahliye edilmesi sırasında çekilen görüntülere askerler ile vatandaşlar arasındaki diyaloglar da yansıdı. Korku içindeki bir çocuğa sevgiyle yaklaşan bir askerin, çocuğun ağlaması üzerine, "Tamam, korkmana gerek yok. Sakin ol, korkma amcam, biz sizi kurtarmak için geldik buraya, korkma" şeklinde seslenmesi de kamera kayıtlarında yer aldı.

Paylaşılan görüntülere göre, tahliye sırasında bir çocuk, yüzü kapalı iki kişinin yanına geldiğini ifade ederek, "Harçlığımı çıkarmak için çöp topladığımı ve demirler sattığımı söyledim. Bana kızdı, sonra da orada kaldım abi" sözleriyle askere yaşadıklarını anlattı.

BORUMLARA KAPATTILAR

Örgüt üyelerinin kendilerini bırakmadığını ifade eden bir kadın ise, "Hep beraber olduğumuz için bizi bırakmıyorlardı. Nereye giderlerse bizi de sürüklüyorlardı. Bizi bodrumlara kapattılar" dedi. Güvenlik güçlerinin "Çıkmanıza izin vermediler mi?" sorusu üzerine kadın, şunları anlattı:

"Yok. Bu çocukları tehdit ediyorlar, 'çıkamazsınız' diyerek. 'Bize yardım edin, çıkarın' dedik, onlar ateşe götürdüler. Geçen gün arkadaşların sesini duyduk, biz bağırdık çağırdık, onlar bize seslendiler. 'Çocuklarımızı çıkartın' dedik, çıkamadık ateş ettiler, yine ateş ettiler."

Askerlerin yaptığı anonsları da duyduklarını anlatan kadın, "Korkutuyorlardı bizi. Çocukların üzerine hep aynı silahı tutuyorlardı" ifadelerini kullandı.

Askerin, "Ne yiyip ne içtiniz bu esnada, yemeğiniz var mıydı, nereden getiriyorlardı yemeği?" sorusuna bir çocuk, "Vallahi bilmiyorum abi. Dayı vurdu, bir tane tokat çekti. 'Otur oturduğun yerde, bir yere gidemezsin' dedi" karşılığını verdi.

BİR KİŞİYİ YAKTILAR

Yaşlı bir kişinin yakıldığı da, asker ile olayı anlatan vatandaş arasında geçen diyaloglardan anlaşıldı. Yanlarında bulunanlardan birinin alınıp götürüldüğünü ve sonra yakıldığını söyleyen vatandaş, "En son ölmüş. Baktım ateş gibi, cayır cayır. Aynı o sokaklarda. 90 yaşındaydı, topaldı, her gün bağırıp çağırırdı" dedi.

Ölen örgüt üyelerinin bulunulan yere gömüldüğünü anlatan vatandaş, silahla tehdit edildiklerini ve teröristlerin gitmelerine izin vermediğini söyledi.   Tahliye edilenler arasında yer alan bir çocuk, teröristlerin kendilerine "kafanıza sıkarız" dediğini anlattı. Evde bulunan yiyecek, giyecek ve ziynet eşyalarını teröristlere verdiklerini anlatan çocuk, bunları "Harun" isimli Sur komutanı olan teröriste teslim ettiklerini belirtti. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler