ABD, İran'a yaptırım yaptıramayacak mı? ABD temsilciler meclisi bölündü

Temsilciler Meclisi, İran’a karşı uygulanan yaptırımların bazılarının kaldırılmasını öngören yasayı engellemek istiyor. Başkan Barack Obama ise, Kongre’nin her iki kanadının da bu tasarıyı onaylaması dahilinde yasayı veto edeceğini söyledi

ABD, İran'a yaptırım yaptıramayacak mı? ABD temsilciler meclisi bölündü

Temsilciler Meclisi, İran’a karşı uygulanan yaptırımların bazılarının kaldırılmasını öngören yasayı engellemek istiyor. Başkan Barack Obama ise, Kongre’nin her iki kanadının da bu tasarıyı onaylaması dahilinde yasayı veto edeceğini söyledi

Temsilciler Meclisi, İran'a karşı uygulanan yaptırımların bazılarının kaldırılmasını öngören yasayı engellemek istiyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yaptırımların hafifletilmesinin, İran ile yapılan nükleer anlaşmanın uygulanması için verilen taahhütlerden olduğunu ve uyulmadığı takdirde anlaşmayı tehlikeye sokacağını bildirildi.

İran'ın, A.B.D., İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya ile mutabakata vardığı nükleer anlaşmada, İran nükleer aktivitelerini azaltma sözü vermiş ve nükleer silah ürettikleri konusundaki kaygıları dindirmişti. Karşılığında ise, 5+1 ülkeleri de İran'a karşı uyguladıkları ekonomik yaptırımları kaldırmaya başlayacağını belirtmişti.

Amerikan Temsilciler Meclisi'nde tartışılan yasa tasarısı, özel ve tüzel kişi ve şirketlerin İran Devrim Muhafızları ile bir işlem yapıp yapmadığına ve yine bu kişi ve şirketlerin kitle imha silahı sağlayıp sağlamadıklarına, bu gerekçeyle  varlıklarının dondurulup dondurulmadığına bakıp, ancak Amerika başkanı onaylarsa yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor.

Amerikan Bütçe ve Kamu Yönetimi Dairesi, Başkan Barack Obama'nın bu yasa tasarısına şiddetle karşı çıktığını ve Kongre'nin her iki kanadının da bu tasarıyı onaylaması dahilinde yasayı veto edeceğini söyledi.

Daireden yapılan açıklamada, yasanın nükleer anlaşma ile ilgisi olmayan konuları içerdiğini ve bu sebeple de Amerika'nın anlaşma karşılığında verdiği taahhütleri yerine getirmesini engelleyeceği belirtildi. Bütçe ve Kamu Yönetimi Dairesi, yasanın, kişilerin geçmişte yaptıklarını kapsadığını ama anlaşma yürürlüğe girdiğinde bu kişilerin yaptırımlara maruz kalmayacağını söyledi.

Beyaz Saray'a göre, Temsilciler Meclisi bu yasa tasarısını kabul ederse, sonucunda ‘İran'ı barışçıl bir şekilde, nükleer silah üretmesini engelleyebilecek kapsamlı diplomatik anlaşma çökebilir.'

Nükleer anlaşmaya karşı olanlar, yaptırımların kaldırılmasının İran'ı çok fazla rahatlatacağı görüşünde. Bu kişilere göre, İran'dan milyarlarca dolar para çıkabiliyorken İran'ın nükleer silah geliştirme programını durduracağına güvenmek zor. İran uzun bir süredir nükleer araştırmalarının hiçbir kötü amaç taşımadığı ve sadece barışçıl olduğunu savunuyor.

Açıklamada ayrıca, Beyaz Saray'ın, Kongre ve toplumun kaygılarının farkında olduğu, ancak nükleer anlaşmaya bağlı olan yaptırımların kaldırılmasının, diğer nedenler dolayısıyla uygulanan yaptırımları etkilemeyeceği de belirtildi.

Açıklamada şu sözlere yer verildi: "İran'ın teröre olan desteği, balistik füze aktiviteleri, insan hakları ihlalleri ve bölgedeki aktiviteleri nedeniyle uygulanan yaptırımlar devam edecek.”

İran medyasında yer alan haberlere göre İran hükümeti, Arak'taki reaktörün çekirdeğini sökmeye başladıklarını belirtti. Bu, yaptırımların hafifletilmesi için Birleşmiş Milletler denetimcilerinin onaylaması gereken adımlardan biri.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler