Dan Shapiro diplomasi ve hukuksal yaptırımlarla İran'ı nükleer silahlandırmayı bıraktırmayı hedeflediklerini ancak bunlar işe yaramazsa askeri operasyona hazır olduklarını dile getirdi.
ABD başkanı Barrack Obama ise önceden askeri operasyonu başlatılmadığını söylemişti.
ABD ve müttefikleri, İran'ın nükleer silahlar ürettiğini iddia ediyor ancak Tahran bu iddiaları yalanlıyor.
İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi arasında yapılan nükleer görüşmelerinin ikinci ayağı 23 Mayıs 2012 tarihinde Bağdat'ta yapılacak.
Doğru Adım
Dan Shapiro İsrail Barolar Birliğine yaptığı konuşmada sorunu askeri güç kullanmak yerine diplomatik yollardan çözmeyi tercih ettiklerini belirtti.
Ancak sorunun diplomatik yollardan çözülememesi durumunda askeri saldırının henüz kullanıma sokulmasa da saldırı planın hazır olduğunu ifade etti.
Pentagon sözcüsü George Little ise Perşembe günü yaptığı açıklamada Washington'ın tutumunun değişmediğinin altını çizdi.
George Little ABD elçisi Dan Shapiro'nun yaptığı açıklamaların Amerika'nın izlediği politakayla birebir örtüştüğünü ve bir süredir İran'a bu uyarıların yapıldığını dile getirdi. Amerika olarak sorunu diplomatik ve ekonomik yollardan çözmeye çalıştıklarını belirten Little, İran' a baskı uygulayarak doğru adımlar attırmaya çalıştıklarını söyledi.
George Little, Shapiro'nun diplomatik girişimler sonuç vermezse henüz saldırmayacaklarını ancak saldırı planın hazır olduğunu söylemekle yerinde bir açıklama yaptığı da ekledi.
İsrail ve ABD, İran'ın nükleer silah üretme ve uranyum kullanmayı durdurmaları için askeri saldırının son seçenek olduğunu belirtiyor.
İsrail, nükleer silah üreten İran tarafından tehdit altında olduklarını ifade ederken tüm bunları önleyici saldırıya sıcak baktıklarını açıkladı.
BBC Tahran temsilcisi James Reynolds, Shapiro'nun açıklamalarının ABD Başkanı Barack Obama'nın önceden yaptığı sorunu çözmek için askeri saldırı da dahil tüm seçeneklerin masada olduğu açıklmasından daha da ileri gittiğini iletti.
Reynolds'a göre ABD elçisi konuşmayı İsrail halkına yönelik yapsa da Tahran başta olmak üzere dünyanın her yerinde yankı uyandıracak.
Yaptırımlar
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 6 ülkesi ABD, İngiltere, Rusya,Fransa,Çin ve Almanya, yaptırımlar ve müzakereler aracılığıyla İran'ı uranyum zenginleştirme programını durdurmaya ve nükleer tesislerini Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu yetkililerine göstermeye ikna etmeye çalışıyor.
İran'la diplomatik görüşmeler 15 ay aradan sonra Nisan ayında tekrar İstanbul'da başlamıştı. Avrupa Birliği Dış politika sözcüsü Catherine Ashton görüşmeleri yapıcı ve faydalı olarak tanımlamıştı.
Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve ABD, nükleer silah programı için İran'a yaptırımlar dayatıyor.
Mart ayında hala diplomatik çözümler için fırsat olduğunu belirten Başkan Obama, sürekli yapılan savaş konuşmalarının İran'ın eline oynayacağını söylemişti.
Tahran'lı yetkililer ise uranyum zenginleştirme planının tıbbi izotoplar ve nükleer reaktörleri kuvvetlendirme kapsamında kullandığını belirtiyor.
Kaynak: BBC
Kaynak: Diyarbakır Söz