ŞANLIURFA - Haseke kentine bağlı Ra'sulayn ilçesine yönelik saldırılar sınırın iki tarafındaki aileleri de tedirgin ediyor. Saldırıların ardından canlarını kurtarmak için Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, artık savaşın sona ermesini istiyor.
Ceylanpınar'ın sınır komşusu olan ilçenin kontrolünü ele geçirmek amacıyla ordu birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu arasında başlayan ve 1 hafta süren şiddeti çatışma ve hava bombardımanının ardından büyük ölçüde tahrip olan ilçede çok sayıda kişi öldü veya yaralandı.
SAVAŞIN BİTMESİNİ İSTİYORLAR
Geçen aydan bu yana ordu birliklerine ait uçakların aralıklarla bombardımanına maruz kalan Ra'sulayn'ın fiziki altyapısı da ciddi şekilde zarar gördü. Birçok ev, iş yeri, okul ve kamu binasının yıkıldığı ilçede su ve temel gıda maddelerine erişim konusunda sıkıntılar yaşanıyor.
Söz konusu bölgeyi son 1 ayda hedef alan hava saldırıları sırasında aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların da olduğu binlerce kişi, canlarını kurtarmak için Ceylanpınar'a geldi. Bu dönemde sığınmacıların bir kısmı çadır kente yerleştirilirken bazıları da Ceylanpınar'daki akrabalarının evinde birkaç gün misafir edildi.
BÖLGEDE TEDİRGİNLİK ARTTIYOR
Bölgede çatışmaların birkaç gün durması üzerine Ra'sulayn'a geri dönen birçok aile, tekrar yapılan hava saldırılarının ardından yeniden Türkiye'ye gelmek zorunda kaldı. Ordu birliklerince aniden yapılan saldırılar hem Ra'sulayn'da hem de Ceylanpınar'da yaşayan akrabalarında endişeye neden oluyor. Sınırın iki tarafında yaşayanlar artık çatışmaların son bulmasını istiyor.
HERKES DİKEN ÜSTÜNDE PERİŞAN
Ülkesinde saldırılardan önce öğretmenlik yaptığını belirten Gassar Zanzur, yaptığı açıklamada, Suriye'de hiçbir şeyin belli olmadığını herkesin diken üstünde olduğunu söyledi.
Çatışmalar başlamadan önce öğrencilerinin eğitimi için çabaladığını anlatan Zanzur, ''Her şey bir anda gelişti. Birden yaşadığımız ilçenin bombalandığına şahit olduk. Evlerimiz, iş yerleri zarar gördü. Tam bitti derken birkaç kez yeniden bombalandı. Perişan olduk'' dedi.
Ra'sulayn'da çiftçilik yapan Hüseyin Derviş ise ilçenin genel durumunun kötü olduğunu, yiyecek ekmek bulmakta bile zorlandıklarını anlattı.
Saldırılardan önce esnaflık yapan Abdullah Kamar da özellikle hava saldırılarında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini, iş yerlerinin zarar gördüğünü söyledi.
CEYLANPINAR’DAKİ ENDİŞE İSE SÜRÜYOR
Geçen aydan bu yana ailesiyle birlikte birkaç kez Ceylanpınar'a gidip geldiklerini anlatan Kamar, ''Sürekli ölüm korkusu yaşıyoruz. Çocuklarımız okula gidemiyor. Her saldırıdan sonra akrabalarımızın yanına sığınıyoruz. Artık bu işkencenin bitmesini istiyoruz'' şeklinde konuştu.
Ceylanpınar'da özel güvenlik görevlisi olarak çalışan İbrahim Döger de Ra'sulayn'daki bombardımanın ardından akrabası olan iki aileyi misafir ettiğini söyledi.
Bölgedeki çatışmaların Suriye'deki akrabalarının yanı sıra kendilerini de tedirgin ettiğini anlatan Döger, ''Psikolojimiz bozuldu. Her gün ne olacağını merak ediyoruz. Bu sıkıntıların artık aşılmasını istiyoruz'' dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz