Brüksel Havaalanını hedef alan son dakika terör saldırısı! 2 ayrı yerde patlama, çok sayıda yaralı var!

Brüksel'de so dakika havalimanı patlaması! Ölü ve yaralı vvar mı? Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Zaventem Havalimanı'nda son dakka terör saldırısı. Brüksel'de havalimanının iki ayrı köşesinde meydana gelen patlama da çok sayıda yaralı olduğu açıklandı

Brüksel Havaalanını hedef alan son dakika terör saldırısı! 2 ayrı yerde patlama, çok sayıda yaralı var!

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Zaventem Havalimanı'nda son dakka terör saldırısı. Brüksel'de havalimanının iki ayrı köşesinde meydana gelen patlama da çok sayıda yaralı olduğu açıklandı

Terör saldırısı olduğu belirtilen patlamanın ardından yolcular güvenlik gereçesiyle pistlere alındı. Saldırıda 11 kişinin hayatını kaybetti, 25 kişi yaralandı.

Bürksel Havalimanı 'nda iki patlama sesi duyuldu. Patlamalardan biri apronda diğeri ise terminal binasında meydana geldi. Brüksel Valisi, patlamanın terör saldırısı olduğunu belirtti. Belçika basını, "olayda 11 kişi hayatını kaybetti, 25 yaralı var." bilgisine yer verdi. Durumu ağır olan yaralılar olduğu belirtiliyor.

APRON VE TERMİNAL BİNASINDA PATLAMA

Patlamanın biri apronda, diğeri terminal binasında meydana geldi. Bir görgü tanığı patlamalardan birinin American Airways'in bürosunun bulunduğu yerin yakınında olduğunu iddia etti.

Patlamalarda çok sayıda yaralı olduğu belirtiyor. Binanın dış camlarının tamamen kırıldığı ifade edilyor. İlk patlamada en az 12 kişinin yaralandığı iddialar arasında.

OTEL HASTANEYE ÇEVRİLDİ Patlamanın ardından havalimanı karşısında bulunan otel, sahra hastanesine çevrildi. Yaralıların tedavisi burada yapılıyor. Havalimanında bulunan yolcular ise güvenlik gerekçesiyle pistlere alındı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Zaventem Havalimanı'na doğru giden tren seferleri durduruldu. Havalimanına giden tüm yollar da kapatıldı. Belçika basınına göre, Zaventem Havalimanı'nda tüm uçuşlar durdurularak, iptal edildi.

DEHŞETİ YAŞAYAN MUHABİR ANLATTI

Sky News'in patlama anına tanık olan muhabiri Alex Rossi "Duty free bölgesindeydim. İki büyük patlama sesi duydum. Binanın hareket ettiğini hissettim. Her yer toz ve dumanla kaplanmıştı. Patlama sesinin geldiği yere doğru gittim, insanlar şoke olmuştu " dedi.

THY UÇAĞI KALKAMADI, İSTANBUL'DAN GİDEN UÇAK İNEMEDİ

Türk Hava Yolları'nın uçağı, terör saldırısının meydana geldiği Brüksel Havalimanı'ndan kalkış yapamadı. Patlamanın yaşandığı saatlerde yolcu alımını bitiren ve körükten ayrılan, Türk Hava Yollarının Brüksel- İstanbul seferini yapan A 321 tipi TK 1942 sefer sayılı uçak, Brüksel Havalimanı'ndan kalkamadı. Uçağın ne zaman kalkacağı henüz belli olmazken, Türk Hava Yollarının İstanbul- Brüksel seferi de Amsterdam'a yönlendirildi.

PARİS SALDIRISININ FAİLİ YAKALANDIKTAN 4 GÜN SONRA OLDU

Brüksel Havalimanı'ndaki patlama, Paris'te 13 Kasım'daki saldırılarda 130 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın başşüphelisi Salah Abdeslam'ın yakalanmasından dört gün sonra yaşandı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'in Molenbeek semtinde yapılan operasyonda, Paris saldırılarının firari şüphelisi Salah Abdeslam bacağından vurularak yakalanmıştı. Yaklaşık 4 saat süren operasyonda toplam 5 kişi tutuklanmıştı.

BELÇİKA İÇİŞLERİ BAKANI ALARM DURUMUNDAYIZ DEMİŞTİ Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, Paris saldırganı Salah Abdeslam'ın yakalanmasından sonra teröristlerin intikam niteliğindeki bir saldırı gerçekleştirebilecekleri ihtimaline karşılık alarm durumunda olduklarını açıklamıştı.

Belçika İçişleri Bakanı Jambon ''Bir terröristi yakalamak diğerlerini harekete geçirebilir, bunu göz önünde bulunduruyoruz'' ifadesini kullanmıştı.

PKK ÇADIRI KURULMUŞTU

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Ankara'da 13 Mart'ta yaşanan terör saldırısından sadece iki gün sonra kurulan ve İstanbul'da bir bombalamanın emrini verdiği gerekçesiyle kırmızı bültenle aranan terör örgütünün Belçika'daki liderlerinden Remzi Kartal'ın basın toplantısı düzenlediği PKK çadırı kurulmuştu. Belçika'daki Türkler tarafından dün gece yakılan çadırda bu sabah PKK üyeleri nöbet tutmaya başladı!

PATLAMADAN SONRA UÇAKLAR İNİŞ İZNİ BEKLİYOR

Brüksel'deki havalimanından yaşanan 2 farklı patlamanın ardından havalimanı iniş ve kalkış trafiğine kapatıldı. Bu kararın ardından Brüksel semalarında pek çok yolcu uçağı iniş izni bekliyor.

Brüksel nerededir?

 Belçika'nın başkentidir. Belçika'nın üç federal bölgesinden biri olan Brüksel Bölgesi'nin başkentidir. Birkaç yüzyıl önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehirdir. Adı bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına gelir. Brüksel büyükşehrine bağlı 19 belediyenin (Fransızca: Communes, Felemenkçe: Gemeenten) toplam nüfusu 1.050.000'dir. Büyükşehrin bir parçası haline gelmiş civar belediyelerin nüfusu ve gün içinde işleri için Brüksel'e gelenlerin (Brüksel'de çalışan nüfus) miktarı da göz önüne alındığında toplam kapsamlı nüfusun birkaç milyona çıktığı hesaplanmaktadır.

Avrupa Birliği'nin 3 ana kurumu olan AB Komisyonu, AB Bakanlar Konseyi ve Avrupa Parlamentosu içinde ilk ikisinin resmi organlarının büyük çoğunluğu Brüksel'de yerleşiktir. Sonuncusu Avrupa Parlamentosu ise Strazburg ile dönüşümlü olarak Brüksel'de çalışmalarını yürütmektedir. Bunlara bağlı ve bunlarla ilgili irili ufaklı yüzlerce kuruluş da dikkate alındığında Brüksel, bu sebeplerden AB veya Avrupa başkenti olarak gösterilir. Ayrıca NATO Merkez Karargahı da Brüksel'dedir.

Nüfusun çoğunluğunun ana dili Fransızca'dır (%80). Brüksel kökenli veya Brüksel'e Flaman bölgesinden gelmiş ve Felemenkçekonuşan bir azınlık da bulunmaktadır (20%). Bu yönden Brüksel (aslen bir Flaman şehri olmasına rağmen) bir Flaman denizinin ortasında bir Fransız adası gibidir. Bu demografik özelliğe rağmen Brüksel'de iki resmi dil Fransızca ve Felemenkçe'dir ve hukuken eşit ve her alanda zorunludur.

Belçika vatandaşlığını edinmek diğer AB ülkelerine kıyasla çok daha kolay olduğu için 1960'lardan itibaren kaydadeğer bir yabancı kökenli nüfus da Brüksel'e yerleşmiştir. Başlangıçta genellikle vasıfsız göçmen işçi olarak gelen bu kuşak ve ardından ikinci ve üçüncü nesiller içinde, başta Faslı Araplar, ardından, aşağı yukarı denk sayıda, çoğu Emirdağ, Afyon kökenli Türkler ve eski bir Belçika sömürgesi olan Kongo'lu Afrikalılar köken sıralamasında ilk üçü oluşturmaktadırlar. 1970'lerden itibaren özellikle AB resmi kurumlarının sağladığı iş imkânları nedeniyle yabancı kökenli nüfusa, AB ülkeleri kökenli ve daha kalifiye bir topluluk da eklenmiştir ve sayıları artmaktadır.

Brüksel nüfusuna bu yollarla dahil olmuş yabancı kökenlilerin toplam nüfusun %28.5'ini oluşturduğu hesaplanmaktadır. İstanbul ile benzerlikler arz eden bu süreç sonrasında son 30-40 yılda Batı Avrupa'da nüfus, kültür ve mimari yapısı Brüksel kadar değişmiş kent yoktur denilebilir. Bu süreç içinde bir gettolaşma da doğmuş, yerli Brükselliler belli semtlerde ağırlıklarını muhafaza eder, buralara adeta 'çekilir'ken, Faslı, Türk ve Afrikalı semtleri ve bir AB kurumları ve çalışanları mahallesi oluşmuştur.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler