ÇİN'de meydana gelen toprak kayması sonrasında yaralar sarılmaya çalışılıyor. Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinde meydana gelen ve 33 binayı yutan toprak kaymasından 67 saat sonra bir kişi sağ olarak kurtarıldı.
Şinhua ajansının haberine göre, Şenjen kentinde bulunan organize sanayi bölgesinde pazar günü yaşanan facianın ardından bu sabah 19 yaşındaki Tian Zeming adlı kişi toprak altından sağ çıkarıldı.
Göçükten kurtarılan Tian, kırılan eli ve ayağının tedavisi için ameliyata alındı.
Tian, odasından çıkarken meydana gelen heyelanda kapının eşiğinde oluşan yaşam üçgeni sayesinde hayatta kalabildi.
Tian kurtarıldığında görevlilere kendisiyle birlikte başka insanların da enkaz altında olduğunu söyledi.
Kurtarma ekiplerinin aynı yerde bulduğu ikinci kişi de toprak altından çıkarıldı. Yaşam belirtisi gösteren bu kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Öte yandan, heyelan bölgesinde kayıp olan 74 kişi için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Çin'in Şenjen kentindeki organize sanayi bölgesinde toprak kayması sonucu 33 bina çökmüştü. Çamura batan binalardaki insanlar için başlatılan kurtarma çalışmalarında 3 bin kişi görev alıyordu. Gece gündüz süren çalışmalarda halen onlarca kepçe kullanılıyor.
Çin devlet haber ajansı Şinhua, Hong Kong sınırındaki kentte meydana gelen toprak kaymasının bir doğal gaz borusundaki patlamadan kaynaklandığını, şu ana kadar zarar gören borunun 400 metrelik bölümünün temizlendiğini ve tamir edilmekte olduğunu bildirmişti.
ŞENJEN MUCİZESİ VE FATURASI
30 yıl öncesine kadar Şenjen küçük bir balıkçı kasabasıydı.
Fakat Çin lideri Dang Şaoping'in girişimiyle burası kısa sürede ülkenin ilk başarılı özel ekonomik bölgesine dönüştü.
Şenjen bugün kent merkezinin çevresi kilometreler boyu uzanan sanayi parklarıyla çevrili gelişen bir bölge.
Otuz yıldır Çin'in dört bir yanından milyonlarca işçi, buraya akın akın iş bulmaya geliyor.
Fakat bu yıl meydana gelen bir dizi kaza bu kadar hızlı sanayileşmenin yol açtığı güvenlik sorunlarını tartışmaya açtı.
Çin medyasına konuşan bölge halkı, son felakete sebep olan moloz tepesinin ruhsatsız bir alan olabileceğini söylüyorlar.
Ağustos ayında da liman şehri Tiancin'de bir kimyasal madde deposunda meydana gelen patlama, yakınlarda yaşayan 200 kadar kişinin ölümüne yol açmıştı.
Heyelan
Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.
Kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş kütlelerin, çekimin etkisi altında yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan denir. Bazı heyelanlar büyük bir hızla gerçekleştikleri halde bazı heyelanlar daha yavaş gerçekleşirler. Heyelanlar yer yüzünde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi çeşididir. Aşınmada önemli rol oynarlar. Büyük heyelanlar aynı zamanda topoğrafyada derin izler bırakırlar. Türkiye'de en fazla görülen yerler Karadeniz Bölgesinde özellikle Doğu Karadeniz şerididir.
Kaynak: Diyarbakır Söz