'Dünyadaki kazaların yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde meydana geliyor'

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, dünyadaki trafik kazalarının yüzde 30’unun kalkınmış ülkelerde, yüzde 70’inin ise kalkınmakta olan ülkelerde meydana geldiğini söyledi.

'Dünyadaki kazaların yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde meydana geliyor'

Denizli’de Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) koordinesinde Karayolu Trafik Güvenliği kapsamında “Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı” düzenlendi. Toplantıya Denizli Valisi Abdülkadir Demir, İl Emniyet Müdürü Atilla Çınar, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, ticari araç şoförleri ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan TŞOF Başkanı Apaydın, yol ve trafik güvenliği konusunda şoför esnafını bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, trafik kazalarını önlemek ve hizmet kalitesini arttırarak kamu güvenini kazanmak için bu toplantıları düzenlediklerini söyledi. Geçen yıl başlanan toplantıların ilk etapta 19 ilde uygulanacağını, verimli sonuç alınması durumunda bütün Türkiye’de yapacaklarını sözlerine ekleyen Apaydın, şoförlerin trafik güvenliği konusunda bilinçli olmaları için federasyon olarak ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Avan da trafik kazalarının Türkiye’de olduğu gibi bütün dünyada önemli problemlerin başında geldiğini vurguladı. Vali Demir ise son 10 yıl içinde Türkiye’de trafik ve ulaşım hizmetleriyle ilgili devrim niteliğinde çalışmalar yapıldığını anlattı. Demir, “Hükümetimizin göreve gelir gelmez acil eylem planı olarak koyduğu 20 bin km.’lik bölünmüş yol çalışması tüm Türkiye’de yapıldı. Ticari araçların çalışmalarına ilişkin Avrupa’da da bulunmayan çok özel standartlar getirildi. Eski araçlar hurdaya gönderildi. Ayrıca özellikle araçların güvenliğine ilişkin özel sektöre yetki verildi, denetimleri çok daha düzenli ve teknik olarak yapıldı. Bunun dışında özellikle sürücülerin denetimiyle ilgili olarak daha uzun eğitimler alması için çalışmalar yapıldı. Meydana gelen kazaların nedenlerine bakıldığında, genellikle insan hataları yüzünden olduğu görülüyor. Özellikle ticari araç sürücüleri, günlerinin büyük kısmını araç üzerinde geçiriyor, geçimlerini buradan sağlıyor. Onların trafik güvenliği konusunda eğitilmeleri, başarıya ulaşılması açısından çok önemli.” diye konuştu.

Denizli’deki teknik veriler hakkında katılımcılara bilgi veren Demir, 2011 yılında 70 bin 131 aracın trafiğe çıktığını, 2012 Şubat ayında ise Denizli’deki toplam araç sayısının 289 bin olduğunu söyledi. Denizli’nin nüfusu ele alındığında her üç kişiden birisinde motorlu araç olduğuna dikkat çeken Vali Demir, “Bu da işimizin çok kolay olmadığını gösteriyor. Araç sayısı, çok önemli bir rakama ulaşmış. Dolayısıyla bu yoğunluğun bir şekilde yönetilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu. Denizli’nin Ege Bölgesi'nde önemli bir geçiş noktasına sahip olduğunu sözlerine ekleyen Vali Demir, “Yolarla ilgili de çok önemli çalışmalar oldu. Şu anda Uşak ve Manisa dışındaki çalışmaları çıkardığınızda, bağlantılı olduğumuz şehirlerle olan bölünmüş yollar tamamlanarak hizmete açıldı. Bu sene Antalya yolu, sıcak asfalt olarak yapılmaya başlanacak ve önümüzdeki yılın yarısında tamamlanacak.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından TŞOF Başkanı Apaydın ve Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Avan, toplantının düzenlenmesinde ve trafik güvenliğiyle ilgili desteklerinden dolayı Vali Demir’e takdim etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler